積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324358 4062
小寶 發表於 2010-4-28 00:25:13 |顯示全部樓層
回復 2660# JicJicmom

on車車 做傻事? 成日都發生响我四周圍架啦  果日你手指俾醫生整痛吖嘛, 係會失左暈架喇~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 10:39:31 |顯示全部樓層
回復 2661# 小寶
小寶早晨呀~~~
ON車車係積媽特徵來的~~
大夫就係最愛 ON車車的人 (因為相對黎講會覺得佢好叻~~~)     add7icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 10:45:44 |顯示全部樓層

UPDATE@28/4/2010
各款留種用的沙律生菜:
小寶牌

羅馬生菜

紅生菜

花老師牌皺紋豬乸菜留種中.....

花老師牌細香蔥又開花了~~^^

CATCAT牌黃色燈籠椒又大左少少

台灣種紫椒 , 當日買左5粒種子, 得2粒發芽, 一粒響alison 度, 一粒響自己度....
但我種得佢唔好, 可能呢一粒唔比佢留低喇....

便宜仔蕃茄

孖茄 (MAYMAY牌印茄, 早前以為係白蛋茄....)

蛇莓

香水菠蘿

老爺牌唐檸檬

種子種起的紫羅勒
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 10:49:30 |顯示全部樓層
好明顯今年0既天氣同上年差好遠......舊年呢個時候, 我天台的瓜瓜掛到周圍都係......
中國0既曆法真係幾準呢......
聽日會影番花老師牌飛碟椒~~好多花花呢~~ 希望可以種到好似老師棵 "聖誕樹" 咁......add7icon
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 12:12:43 |顯示全部樓層
好開心見到積媽d成果,希望我d 香草bb可以快高長大。
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 12:37:53 |顯示全部樓層
肥寶寶, 一定可以架~~~ 唔夠貨就出聲~ ^^
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 15:38:44 |顯示全部樓層
謝謝積媽!
我長期缺貨架!所以d香草要快高長大!!哈哈!!

我想問抹草及艾草有冇得種架?因為我想整bb及幼兒用的平安皂,依家的材料是從台灣訂的,但我用得太快啦!如果可以自己種,我又想自己種下。一條龍咁。哈哈!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 16:03:30 |顯示全部樓層
艾草有呀~~
抹草係乜來?
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 16:17:02 |顯示全部樓層
台灣的手工皂書上寫作用是驅邪
所以我唔知係香港其實=咩野。

因為台灣叫法同香港的成日都唔同,就好似到手香,台灣叫左手香
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 16:42:24 |顯示全部樓層
抹草我就唔識, 上網睇過相我就祇該未種過/ 見過.
艾草我有, 但D根好犀利的..... 好深好壯.
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 18:44:27 |顯示全部樓層
積媽
如果有唔要的艾草,我可以接收架!!

我會上網再check下,睇下抹草究竟係d咩,會問埋個作者,睇下有冇相。
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 18:51:00 |顯示全部樓層
不知道積媽找到的資料唔知係唔係我搵到的一樣呢?
這是我在網上搵到的資料:
「抹草」又叫作假紫蘇、魚針車,但還是以抹草最通俗,也因自古傳聞有驅邪功效,所以往昔鄉下地方,幾乎到處有人種植,時代進步,「煞到」、「問到」之事已較少人信這一套,因而也較少人種植這項驅邪「怪藥」。
  抹草為越年生草本植物,莖方形,高約一公尺多,葉對生,粗鋸齒緣,秋天頂生粉紅或淡紫紅色花,目前有一種與抹草形狀極為相似的新品種野草,外行人不易分辨,但抹草具有特殊香氣,一般人一聞即知,不至於混淆。
  抹草性寒,味苦,主入胃、腎二經,有健胃、袪風除濕、解熱、解毒、止痛等功效,可治療風濕、關節痛、骨節痛、濕疹、感冒、發燒、腹痛、嘔吐、瘠瘡、腫毒、毒蛇咬傷和高血壓等。
驅邪氣用抹草、茅草,煮水沐浴,可加入樟樹或過山香,有更濃香氣,同時可治皮膚病。
  治風濕骨痛:用抹草、艾草、防風、大風草、柳、桂花、山素英、臭茉莉等煮水服。
  治高血壓:用抹草、肺炎草、芹菜、山茼蒿、康復力、紅竹葉、貓鬚草、白鳳菜,加西瓜、鳳梨、柿子、柳丁等水果作精力湯,空腹服用藥效佳。
  治腫毒,用抹草搗爛外敷患處即可;治濕疹用抹草煮水,加些食鹽清洗患處。
  治毒蛇咬傷:用抹草、大蒜、蕃薯、苦菜、白刺莧、過山香、臭杏仔、犁頭草等搗碎外敷,近幾年流行的「萬年薯」,也是極佳蛇藥,據臨床實驗萬年薯也有防癌功效,但種植萬年薯也有農藥過量導致藥效大減的情形,購買時最好透過熟人洽購,以防毒害。
回復

學種植 發表於 2010-4-28 18:52:38 |顯示全部樓層

積積媽,
我d沙律生菜又係留緊種子...好多好多~~~~
等佢熟等要頸都長了~~~
呢個係羅馬生菜~

回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 19:02:25 |顯示全部樓層

品名:銳葉小槐(抹草)

槐ㄏㄨㄞˊ草

學名:Ohwia caudata (Thunb.) Ohashi

英名:Leguminosae

原產地:中國大陸中南部及日本、琉球。臺灣北部。

枝幹描述:多年生草本或亞灌木,高約 1-2 公尺。
             莖直立或斜上昇,先端略有分枝,枝條無毛。

葉子描述:葉互生,三出複葉,兩側小葉較小,小葉披針形,
             全緣,基部鈍,先端漸尖,薄革質,
             表面綠色,背面淡綠色,光滑無毛茸,長5-10cm。

花果描述:腋或頂生總狀花序,花黃色或綠白色,長0.7公分。
             蝶形花冠,白色帶黃暈或微紅。花期:夏至秋季。
             莢果扁平,4-6節,兩面收縮,長5-7 cm,稍彎被鉤毛。

這是我在網上找到的資料
回復

hellokitty_971 發表於 2010-4-28 19:50:32 |顯示全部樓層
蛇莓~正~
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-28 20:06:52 |顯示全部樓層
蛇莓~正~
hellokitty_971 發表於 2010-4-28 19:50

係唔係好好味架?
未聽過呢種莓。
回復

Cat@.@ 發表於 2010-4-28 23:47:45 |顯示全部樓層
回復  Cat@.@
catcat , 種得好靚呀~~~ 好有古典味0既風雨蘭 ~
另外呢, 我想有少少意見比你棵青瓜呀~
我覺 ...
JicJicmom 發表於 2010-4-28 00:10

好多謝積媽嘅意見!!!!!其實最初我以為female青瓜只係一定有花囡,因為我上年種咗十棵,有3/4棵係一朵花囡都冇....但係冇念過而家全部都係囡....種多棵又未必趕得切,個花園又已經多到插針都插唔入,唯有由佢生下,睇下花囉....
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-29 10:17:25 |顯示全部樓層
回復 2673# 學種植
學種植早晨呀~
種野要有耐性呀~~~ 慢工就會出細貨~~ 積媽仍在學習中~
收生菜種子, 可以去花園仔老師度刨下帖, 老師尋日解釋得好詳細呢~~~ 圖文並列 !
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-29 10:21:04 |顯示全部樓層
回復 2674# 肥寶寶

肥寶寶, 早晨呀~
呢一隻抹草, 我估可能係上一年我響花墟買到0既所謂 "仙草" ..... 但因為後來發現佢並唔係真正0既仙草, 所以比我送左佢歸西了......我要搵番相出來至知係唔係. 暫時黎講就無呢隻野喇~
至於艾草, 我要搵一日得閒時, 響娘家度搵比你, 我自己種0既係一小盤, 葉唔太多, 未必夠比你~~ 娘家0個度係長採長有.
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-29 10:22:41 |顯示全部樓層
想問一下,剪蘆薈係唔係一定要從最開果塊剪起?中間果d唔剪得?
因為中間有一塊個尖尖位乾左,裡面冇晒肉,會唔會傳染去其他葉架?要唔要剪走佢?趁佢仲有3分2的肉,仲可以拎去做手工皂,唔好蝕。
回復