積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324359 4062
k123123 發表於 2010-4-26 12:30:13 |顯示全部樓層
車厘子是不是種出來是一棵樹???
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 12:36:39 |顯示全部樓層
回復 2641# k123123
根據華盛頓斬樹0既故仔----->係.
我自己就未種過, 唔知喇~
其實你係唔係貼錯地方問錯人 ?
回復

傷心的男孩 發表於 2010-4-26 18:08:59 |顯示全部樓層
我想問...大約幾時到...會食得??
洗唔洗落肥??
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-26 18:41:19 |顯示全部樓層
大家好

昨日開始一食完野就肚痛,用左香薰治療都冇用,今早都頂唔順去左睇醫生,醫生話我係胃炎。要戒口之餘,仲要食一星期藥。之後發覺屋企d網絡有問題,上唔到網。跟住同朋友傾傾下電話又突然斷線,今日應該都算係我的黑色星期一!!

積媽,昨日我將剛剪落黎的甜菊插左落原本的泥裡面,點知佢冇黎生氣,驚佢死,所以即刻我用個樽仔入左水然後插佢入去,應該算救得番卦 希望佢唔好魂歸天家啦!今日佢個樣都仲係冇咩生氣。好似我咁死死下!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 23:06:34 |顯示全部樓層
回復 2644# 肥寶寶

肥寶寶, 唔緊要喎~~ 無左插落去呢支, 下面仲有2至3支上緊黎嘛 ~~
肚仔好番d未呀? 聽日又涼番喇, 小心著涼呀~~ ^^
回復

Cat@.@ 發表於 2010-4-26 23:14:22 |顯示全部樓層
積媽,

您隻手OK嗎?發炎可大可小架!!!要好好休息,隻手唔好掂啲植物住呀!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 23:24:55 |顯示全部樓層
回復 2646# Cat@.@
CATCAT , 有心喇 ~~ 今日又好番好多喇 ~
我呢幾日無乜做園藝野, 都係剪番D蕃茄仔落黎 ,洗野整野都戴番膠手套至做.
今日拆開膠布洗傷口, 比尋日好好多喇, 至少無痛無慶合合咁囉~~ 因為整親係星期六0既事, 醫院藥房閂左門, 我星期日早上至可以拎到所有藥 / 藥膏, 雙管齊下+介口之後, 今日好番好多喇 ~
聽日要返急症室覆診, 應該無乜事架喇~~ add6icon
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-27 00:10:36 |顯示全部樓層
積媽,

戒口+唔濕水,傷口好快好架啦,唔駛擔心。

我個肚好好多了,係我自己衰,見冇咩事,就忘記左自己對油過敏呢件事,所以呢幾日食左d油膩野(m記、煎釀三寶、煎蘿蔔糕...),就係咁出事了。依家只可以食白粥,等身體裡面的油排清晒應該ok架啦,所以醫生都冇俾止瀉藥我食。
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-27 09:36:45 |顯示全部樓層

手指好返~完全唔痛~ 手指好返~完全唔痛~
回復

Jennie 發表於 2010-4-27 09:39:59 |顯示全部樓層
早晨呀各位!
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-27 09:56:29 |顯示全部樓層
早晨呀各位!
Jennie 發表於 2010-4-27 09:39

jennie

早晨呀~你好嗎~
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-27 11:31:47 |顯示全部樓層
早晨呀,各位!
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-27 11:34:38 |顯示全部樓層
想問一下,剪蘆薈係唔係一定要從最開果塊剪起?中間果d唔剪得?
因為中間有一塊個尖尖位乾左,裡面冇晒肉,會唔會傳染去其他葉架?要唔要剪走佢?趁佢仲有3分2的肉,仲可以拎去做手工皂,唔好蝕。
回復

小寶 發表於 2010-4-27 12:46:01 |顯示全部樓層
早晨呀各位!
Jennie 發表於 2010-4-27 09:39 AM

JENNIE,早晨呀~~~有咩野搞作呀?
回復

Jennie 發表於 2010-4-27 15:46:58 |顯示全部樓層
JENNIE,早晨呀~~~有咩野搞作呀?
小寶 發表於 2010-4-27 12:46

小寶, 今日放假呀!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-4-27 23:38:27 |顯示全部樓層
[quote]回復  Cat@.@

冇事就好囉!!!
仲有見到您响小寶度個留言......仲有我陪您,積媽牌韮菜(風雨蘭)
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 00:07:31 |顯示全部樓層
今日放左假一日, 做屋企野之餘仲要去覆診~~~
醫生話進展幾好, 幾好之餘仲好似人地打麻雀甩牌手勢咁係咁 "甩" 我個傷口, 叫到我呀.....
前日含左膿痛左成日,0岩0岩至埋番口....又比佢捽開番.... 唉......
家下消左腫, 今晚就上左天台整左少少野喇 ~ 無辦法, 真係手痕得緊要呀~
回復

小寶 發表於 2010-4-28 00:09:35 |顯示全部樓層
無事就好喇~
唔係咁甩點知傷口入面仲有冇含膿呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 00:10:49 |顯示全部樓層
回復 2656# Cat@.@
catcat , 種得好靚呀~~~ 好有古典味0既風雨蘭 ~
另外呢, 我想有少少意見比你棵青瓜呀~
我覺得呢d所謂女仔瓜, 只係幫你增加產量架咋~~ 即係話你可能要種起碼一棵正常一棵囡瓜, 咁產量就會多好多, 因為有一棵正常0既有囝花嘛~~
老師講得0岩架~~ 你收埋d囡唔比佢地見人, 會點呀? 好dry架..... add7icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 00:14:29 |顯示全部樓層
回復 2658# 小寶

該煨呀 , 都唔使起勢係咁甩卦 ......
醫生叫 1/5 再去覆診, 千望萬望到時一定要埋哂口呀.....
今日去食晏時仲死.... 大夫唔得閒, 我自己一個行去醫院附近食野..... on 9 9 咁入左去元氣壽司.....
坐低至醒起自己介緊口架嘛 , 食得d乜呀 ....
最愛0既炖蛋, 生海蝦, 帶子, 通通唔食得 . 最後食左一碟火炙蝦壽司同一隻加州手卷就走人喇....唉 ~
回復