積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324373 4062
JicJicmom 發表於 2010-4-4 11:47:39 |顯示全部樓層

終於忙完了~~~ 今日訓到好晏至起身~~ 影左d相~
貓薄荷

上星期剛移的苗
妹頭牌沖繩苦瓜

y牌長白青瓜

翠妃苦瓜

白圓青瓜

地獄辣椒

生菜們 ....

小寶牌天竺葵

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-4-4 18:43:24 |顯示全部樓層
是日晚餐打邊邊 ~~
無買菜 ~ 全部自家種 ~ ^^ ( 終於有一餐飯真係唔使買菜了..... )

花老師牌自留羅馬生菜

花老師牌自留皺紋豬乸菜

花老師牌鷹爪蕃薯苗

小寶牌薄荷

評分

查看全部評分

回復

Scarlettchl 發表於 2010-4-4 21:09:50 |顯示全部樓層
唔使買菜  勁呀!
回復

huen923 發表於 2010-4-4 21:15:27 |顯示全部樓層
一定好甜美
回復

mono 發表於 2010-4-4 22:49:24 |顯示全部樓層
薄荷都咁大塊葉。積媽,勁!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-4-4 23:06:10 |顯示全部樓層
生菜好大棵呀, 利害
回復

小寶 發表於 2010-4-4 23:07:02 |顯示全部樓層
打邊爐打到綠薄荷, 仲咁大片, 勁呀! !!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-4 23:51:06 |顯示全部樓層
各位好~~~
我呢D菜得個樣, 生菜食落仲有D苦, 下一年要再努力呀~~
至於個薄荷 , 係小寶比我0既枝條夠壯身, 至有咁大塊葉架咋~~~ 另外比個貼士你地, 打邊爐如果係用清湯, 可以打到咁上下, 丟D薄荷葉落去, 會有好香薄荷味之外, D湯入口仲會涼涼地架~~
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:03:55 |顯示全部樓層
回復 2568# JicJicmom
各位好~~~
我呢D菜得個樣, 生菜食落仲有D苦, 下一年要再努力呀~~
至於個薄荷 , 係小寶比我0既枝條夠壯身, 至有咁大塊葉架咋~~~ 另外比個貼士你地, 打邊爐如果係用清湯,
可以打到咁上下, 丟D薄荷葉落去, 會有好香薄荷味之外, D湯入口仲會涼涼地架~~
======================================

積媽好!
嘩, 使乜咁隆重啵! 嘻嘻!
D生菜有苦味, 主要原因係老啫, 下次嫩D食囉!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-5 00:19:47 |顯示全部樓層

回復 2569# 花園仔
積媽好!
嘩, 使乜咁隆重啵! 嘻嘻!
D生菜有苦味, 主要原因係老啫, 下次嫩D食囉!
===============================================
老師好~~~
如果唔係老師同各位版友無私分享, 我今日就無咁多菜食喇 ~~~
我D生菜, 後天培養不力, 好多原因..... 一言難盡, 秋播我會比心機架喇 ~
可惜天口又開始要熱, 又要等多幾個月, 至可以再種菜. 今日招呼老爺黎打邊邊, 所有大塊葉0既菜都比我剪哂出黎食, 淨低個芯咁滯~~
老師0既皺紋豬乸菜, 仲長食長有~~~~ 上星期一個不留神, 比幾條大虫食左我半棵菜 ..... 唉 ~ 希望我仲可以留到種, 秋播再黎過~~
積媽下左老師0既紅梗潺菜 ( 上年老師比我種子種出黎0既自留種) 同埋吹波節瓜, 希望可以響打風季節前收成喇 ~~
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:30:14 |顯示全部樓層
回復 2570# JicJicmom
老師好~~~
如果唔係老師同各位版友無私分享, 我今日就無咁多菜食喇 ~~~
可惜天口又開始要熱, 又要等多幾個月, 至可以再種菜. 今日招呼老爺黎打邊邊, 所有大塊葉0既菜都比我剪哂出黎食, 淨低個芯咁滯~~
老師0既皺紋豬乸菜, 仲長食長有~~~~ 上星期一個不留神, 比幾條大虫食左我半棵菜 ..... 唉 ~ 希望我仲可以留到種, 秋播再黎過~~
積媽下左老師0既紅梗潺菜 ( 上年老師比我種子種出黎0既自留種) 同埋吹波節瓜, 希望可以響打風季節前收成喇 ~~

======================================

唔使客氣! 我呢個下季嘅主打菜菜就係長食長有嘅<紅梗潺菜>嘞,
<尖葉莧菜>都係, 不過好快就掹食清光架罅.
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-5 00:42:54 |顯示全部樓層
積媽呢幾個星期都好忙, 終於響尋日完成哂所有任務 , 尋晚仲響聖堂同好朋友渡過左好有意思的一晚 ~~
神父話,  可能響大時大節, 大家0既感受特別深, 但千萬唔好忘記 , 每一日我地都要感恩, 檢討自己0既思言行為 ,  咁我地至會有進步~~ 所以.......
我秋播一定要種到唔苦0既生菜 !!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-5 01:25:33 |顯示全部樓層
回復 2571# 花園仔

老師好 ~~~ 我以前唔食潺菜架~ 試左一次拎黎煮麵, 好滑好甜呀~~~
希望今年種得好D , 可以留多D籽~~
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-5 09:14:55 |顯示全部樓層
老師送的豬乸菜我種生咗2棵,可以留種子的嗎?咁我要試下。

今天想剪幾塊葉食下…點煮好呢?我家沒有豆豉,沒有蒜頭…
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-7 09:42:14 |顯示全部樓層
積媽,真係一萬個感激!!!add2icon

我想問下,你用甚麼種瓜的?用盆?因為之前都沒留意,只記得你好像不用發泡膠箱的。
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-7 09:51:22 |顯示全部樓層
Alision , 早晨~~~
瓜我會用10-12寸盤黎種. 以前就用一隻四尺長盤種3棵.
我覺得用盤種起碼要用8寸 , 10寸就最好.
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-10 11:57:10 |顯示全部樓層
公主, 黃大俠的草莓有果了~~

地獄辣椒都開始發功了

老師牌飛碟椒要轉盤了

是不是要開花了?

MONSE 送我的花貓要出花了..... 今早睇到的是有 "DOT 柄" 來的.....

評分

查看全部評分

回復

carol123 發表於 2010-4-10 15:22:33 |顯示全部樓層
積媽,請問地獄辣椒是不是鬼椒?
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-10 15:46:01 |顯示全部樓層
瑤瑤牌士多啤梨幾時食得呢~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-11 23:07:01 |顯示全部樓層
回復 2578# carol123

地獄椒唔同鬼椒喇 ~
回復