積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324379 4062
JicJicmom 發表於 2010-4-18 22:41:26 |顯示全部樓層
老師好~~~~~
已改正 ~~~ 再次多謝老師提點~~~ add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-18 22:44:42 |顯示全部樓層
好快大的茴香

我的香水菠蘿

疑似紅小潺.....

小寶牌沙律菜 - 留種用~~

留種用紅生菜

未大先懷(瓜) 的白長青瓜~

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-4-19 08:32:17 |顯示全部樓層

呢個好靚呀,請問可以當香草用嗎~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-19 10:28:52 |顯示全部樓層
回復 2603# BanbieChan

公主早晨呀~
呢隻我真係唔多識~ 我只係知好多雲南食品都會落茴香去煮......
( 我覺得呢張相好似陳積積玩到癲哂時0既貓尾咁..... )
回復

惡姨 發表於 2010-4-19 11:10:54 |顯示全部樓層
回復 2598# 小寶

係我唔好,分開左棵細的

唔好咁講, 反正Peggie 都有3棵泰茄比你, 不過我未得閒入黎搵你, 所以未約你暏, 星期六再約你啦
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-19 20:48:03 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan

公主早晨呀~
呢隻我真係唔多識~ 我只係知好多雲南食品都會落茴香去煮......
( 我覺得呢張相好似陳積積玩到癲哂時0既貓尾咁..... )
JicJicmom 發表於 2010-4-19 10:28

唔該晒~茴香我都有煮過

不過淨係用根部咋條貓尾咁靚唔食得都睇得嘅~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-21 09:59:09 |顯示全部樓層
今早上去摘蕃茄仔做早餐~

剪D菜比老爺食時, 發現......

響度食又要響度痾 ......

花老師牌皺紋豬乸菜快要開花了......

CATCAT 牌黃色甜椒

評分

查看全部評分

回復

學種植 發表於 2010-4-21 17:38:42 |顯示全部樓層
=====================
積積媽:
d雀吐核
唔知係邊種蕃茄呢?呵呵
回復

Cat@.@ 發表於 2010-4-21 23:22:25 |顯示全部樓層
今早上去摘蕃茄仔做早餐~

剪D菜比老爺食時, 發現......

花老師牌皺紋豬乸 ...
JicJicmom 發表於 2010-4-21 09:59

積媽啲黃椒已經咁大個.......我個啲影都冇......
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-22 09:53:59 |顯示全部樓層
回復 2609# Cat@.@
CATCAT 早晨呀 ~
比D耐性等等佢喇, 可能"嘭"一聲生一堆椒出來比你..... add4icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-22 09:54:47 |顯示全部樓層
回復 2608# 學種植
學種植早晨呀 ~
我都唔知架, 好似抽獎咁~~ 不過唔係紅就一定係黃架喇~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-22 10:14:09 |顯示全部樓層
尋日下午出去做完野, 早左D返屋企幹活.....
晒泥~~~~

收左D沙律菜, 倒左D泥出黎晒, 下左茶籽粉同矽藻素殺虫 , 洒左少少石灰, 撈左D豐收一號同自家堆肥.....
菠蘿成形了.....

夜晚11點至返到屋企, 好彩無下雨.... 喇喇林將D小苗左好耐0既小苗轉左大盤種左佢先.
有地獄辣椒 , 小寶牌檸檬辣椒 , 台灣紫椒
希望今晚條腰骨生生性性, 比我種埋幾棵瓜佢喇~

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-4-22 10:19:50 |顯示全部樓層
回復 2612# JicJicmom

夜晚11點至返到屋企, 好彩無下雨.... 喇喇林將D小苗左好耐0既小苗轉左大盤種左佢先.
有地獄辣椒 , 小寶牌檸檬辣椒 , 台灣紫椒
希望今晚條腰骨生生性性, 比我種埋幾棵瓜佢喇~
=============================
積媽早晨!

做咩野都要睇住身體呀! 唔蹲得就响張枱度做, 可以暫著做或者坐著做, 唔好辛苦條腰呀! 仲有今早落雨呢~
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-22 10:43:55 |顯示全部樓層

你今晚可以休息下喇~會有狂風暴雨呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-24 00:48:41 |顯示全部樓層
今晚轉左幾盤野, 聽日可以交少少功課比農友們 ~ ^^
回復

花園仔 發表於 2010-4-24 01:10:06 |顯示全部樓層
回復 2613# 小寶
積媽早晨!
做咩野都要睇住身體呀! 唔蹲得就响張枱度做, 可以暫著做或者坐著做, 唔好辛苦條腰呀! 仲有今早落雨呢~
=======================================

積媽好!
所以我整咁多車仔囉!
前時為咗呢個問題曾同政府農場嘅主任傾過,
佢提出農民體作業中引致健康出問題嘅最多病例就係條腰嘞!
仲提出檯面種植方式嘅好處及基本方法, 當然只係啱我地啲玩玩吓人士啦!
但, 睇電視裡面外國啲大型網室種植場我都見佢地用檯面(或水栽)種植方式黎生產架!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-24 09:31:49 |顯示全部樓層
回復 2616# 花園仔

積媽好!
所以我整咁多車仔囉!
前時為咗呢個問題曾同政府農場嘅主任傾過,
佢提出農民體作業中引致健康出問題嘅最多病例就係條腰嘞!
仲提出檯面種植方式嘅好處及基本方法, 當然只係啱我地啲玩玩吓人士啦!
但, 睇電視裡面外國啲大型網室種植場我都見佢地用檯面(或水栽)種植方式黎生產架!   
==================================================
早晨呀 ~ 老師及小寶好~ 多謝關心喇~
積媽腰骨係舊患黎,無仇報, 所以而家唔敢成日連續做幾粒鐘, 做幾盤, 就停下, 做幾盤就等第二日再做. 又重又高身0既野, 直頭唔敢種....
檯面式0既種植方式, 我都覺得好好呀, 而家睇緊位+度緊尺寸, 想用角鐵黎做支架 , 另外要考慮用邊一種菜盤~~ (陳乜記0個隻老師推介唔知會唔會太重 , 十蚊店0既長盤, 好似又淺左少少咁.......)
另一個想做檯面式種植0既原因就係, 我0既種植地點係響天台, 而家d盤放響地下, 好驚造成地下 / 地腳/ 牆角有枯葉及泥土堆積, 長期係咁唔衛生亦怕影響日後去水.
而且天台某地點有水錶位 , 而家0既LAYOUT 令水務署哥哥仔抄錶好辛苦 , 所以至會有咁0既考慮.
到咁上下我貼個設計圖上來大家研究下喇~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-24 10:16:59 |顯示全部樓層
CHRISTSUI 牌Mustard Habanero ,上星期噴左淥牛牛, 尋晚噴左依天得, 希望有好轉喇~

小寶牌檸檬辣椒1號同2號

老師牌皺紋豬乸菜

小寶牌白長青瓜

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2010-4-24 14:12:06 |顯示全部樓層
回復 2617# JicJicmom
另一個想做檯面式種植0既原因就係, 我0既種植地點係響天台, 而家d盤放響地下, 好驚造成地下 / 地腳/ 牆角有枯葉及泥土堆積, 長期係咁唔衛生亦怕影響日後去水.
而且天台某地點有水錶位 , 而家0既LAYOUT 令水務署哥哥仔抄錶好辛苦 , 所以至會有咁0既考慮.
到咁上下我貼個設計圖上來大家研究下喇~~
===========================
如果可以檯面式種植,又唔怕打風就 Good 嘑。積媽等妳個大 project 呀。
回復

paulpaul 發表於 2010-4-25 11:33:39 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2010-4-21 09:59

我都間中見倒呢d情況
我覺得係跌左個熟蕃茄落泥 ?!  
另外, 呢個時候菠蘿仔落咩肥好 ??
回復