積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324360 4062
JicJicmom 發表於 2010-4-25 22:34:56 |顯示全部樓層
尋日整傷手指公, 又要停工喇......=__+""
只可以影下少少收成....
R1021589 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2010-4-25 22:40:01 |顯示全部樓層
回復 2621# JicJicmom

尋日整傷手指公, 又要停工喇......=__+""
只可以影下少少收成....
=======================
吓? 宜家點呀? 無大礙吖嘛?
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-25 22:53:12 |顯示全部樓層
回復 2622# 小寶
小寶, 尋晚攪到成9點幾至食晚飯....去醫院打針 +觀察 , 因為醫生話傷口發炎得好快, 唔太尋常, 所以要打抗生素同觀察......
4點幾整親 (比貓咬到....), 六點已經腫哂+傷口好慶,喇喇林去急症室囉.....
今日好好多, 至少唔會慶+無再蔓延開去. 星期二再去覆診.
回復

小寶 發表於 2010-4-25 23:10:33 |顯示全部樓層
回復  小寶
小寶, 尋晚攪到成9點幾至食晚飯....去醫院打針 +觀察 , 因為醫生話傷口發炎得好快, 唔太尋常,  ...
JicJicmom 發表於 2010-4-25 10:53 PM

哎也, 俾貓咬親呀! 邊隻貓貓咁"拽拽", 好彩打左針(應該是消炎針吧),希望你快d好番埋口,唔好理咁多喇,明天休息一日啦~
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-25 23:12:25 |顯示全部樓層
積媽,

小心傷口呀!
睇黎下次見面,我要俾d精油你看下門口了。
那種精油具殺菌、止血(即時)及消炎能力。
之前我俾我隻狗咬傷,傷口止唔到血,我都係用佢即時止血,因為我血小板不足,止血是有困難的,但呢隻精油一滴就即刻幫我止左血。開頭唔係好信佢真係幫我止到血,所以我故意的迫d血出黎。真係迫都迫唔到了。
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-25 23:13:13 |顯示全部樓層
傷口仲好多快,冇腫冇爛冇發炎。
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-25 23:13:21 |顯示全部樓層
傷口仲好多快好,冇腫冇爛冇發炎。
回復

花園仔 發表於 2010-4-25 23:18:04 |顯示全部樓層
回復 2623# JicJicmom
積媽好!
貓狗嘅口水那渣啫, 控制到冇繼續發炎好快就冇事架罅, 唔使担心嘅!(我俾狗咬都好多次洛!)
記得食藥啵!
回復

小寶 發表於 2010-4-25 23:18:58 |顯示全部樓層
積媽,

小心傷口呀!
睇黎下次見面,我要俾d精油你看下門口了。
那種精油具殺菌、止血(即時)及消炎能力。
...
肥寶寶 發表於 2010-4-25 11:12 PM

請問係咩野精油呀?
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-25 23:22:15 |顯示全部樓層
回復 2629# 小寶

絲柏
回復

小寶 發表於 2010-4-25 23:27:30 |顯示全部樓層
回復 2630# 肥寶寶

需要再加基油或其他精油嗎?
回復

肥寶寶 發表於 2010-4-25 23:32:15 |顯示全部樓層
回復  肥寶寶

需要再加基油或其他精油嗎?
小寶 發表於 2010-4-25 23:27

不用,所以最好買有機認證左的或有信譽的牌子會好d。
回復

小寶 發表於 2010-4-25 23:44:14 |顯示全部樓層
不用,所以最好買有機認證左的或有信譽的牌子會好d。
肥寶寶 發表於 2010-4-25 11:32 PM

謝謝!
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-25 23:54:02 |顯示全部樓層
小寶,老師,肥寶寶好~~
多謝各位關心呀~~積媽收到哂+相信會無事0既~~
尋日打左一支破傷風針, 之後仲要打多2次.
另外靜脈注射左一劑抗生素, 醫生開左消炎藥, 藥膏同洗傷口藥水.
因為尋日係響診所幫娘家d貓貓睇醫生時, 貓貓受驚至會咬到我, 即時又無水/其他物品消毒, 所以至會咁大件事0者~~~以前比貓貓咬/抓到, 我都會即時用水沖洗傷口+消毒, 所以未試過咁大件事囉......我都唔敢話比阿娘/阿姨知係貓咬到.....淨係話比門夾到....add1icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 00:02:41 |顯示全部樓層
響老師0既帖度睇到鮮品0既益母草~~ ^.^
我阿娘通常會用益母草滾肉片湯比我地飲, 響端午節時一定有得飲, 因為阿娘話響鄉下, 老人家認為端午節係濕熱天氣0既開始, 所以會響端午節時飲益母草湯去熱毒咁話.
N年前, 積媽出風疹, 阿娘都係用益母草水煲水比我洗面 ,抹手手腳腳黎止痕.
回復

小寶 發表於 2010-4-26 00:07:07 |顯示全部樓層
小寶,老師,肥寶寶好~~
多謝各位關心呀~~積媽收到哂+相信會無事0既~~
尋日打左一支破傷風針, 之後仲要打多2次.
另外靜脈注射左一劑抗生素, 醫生開左消炎藥, 藥膏同洗傷口藥水.
因為尋日係響診所幫娘家d貓貓睇醫生時, 貓貓受驚至會咬到我, 即時又無水/其他物品消毒, 所以至會咁大件事0者~~~以前比貓貓咬/抓到, 我都會即時用水沖洗傷口+消毒, 所以未試過咁大件事囉......我都唔敢話比阿娘/阿姨知係貓咬到.....淨係話比門夾到....JicJicmom 發表於 2010-4-25 11:54 PM

積媽,你到診所果度d姑娘醫生無幫你消毒傷口咩?定係番屋企途中整親架?
其實話俾佢地知又何妨?
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 00:12:11 |顯示全部樓層
診所姑娘有比火酒+棉花消毒, 但因為仲要車番D貓返娘家+安撫好佢地至可以攪自己隻手, 可能錯過了"消毒黃金2小時"....卦~~add4icon
比阿娘阿姨知道比貓咬到, 實日日哦我,要我丟哂D貓.
點可以比佢地知呀.......
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 00:20:53 |顯示全部樓層
今日跟左阿老爺去佢朋友新屋度玩~~
順便去參觀下一D放緊盤0既舊屋~~其中一間, 有好多果樹呢~~~
真係睇到我流哂口水.....
有鬼祟大沙柑.....
R1021581 (Small).JPG
桃樹
R1021579 (Small).JPG
R1021580 (Small).JPG
不知名靚花花....
R1021578 (Small).JPG
R1021586 (Small).JPG
R1021585 (Small).JPG
R1021584 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2010-4-26 00:48:03 |顯示全部樓層
回復 2637# JicJicmom

咁真係唔可以俾佢地知 ,你考慮下刪除以上貼文,仲要响黃金12小時之內呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 09:19:28 |顯示全部樓層
早晨呀小寶, 唔怕喇~~ 佢地唔黎呢度架.
回復