日式芝士蛋糕 ...不含奶油

作者: fianfumy 發表于 2008-12-19 19:07:29
14316 74
亞實 發表於 2009-2-25 23:05:38 |顯示全部樓層
你是用牛奶浸芝士做回溫 ?

如果你怕打哂出來 , 有個少少提議 , 打蛋盆包錫紙 , 開孔放入打蛋喎 , 咁就唔會彈出來 .....

發唔起就蛋白出問題 , 但若問題是打蛋白冇問題 , 咁曇花就會落蛋白及攪的時出問題了 . ...
fianfumy 發表於 2009-2-25 23:01

我有時用牛奶浸芝士, 因為方便d !
我好懶ga !!!
回復

亞實 發表於 2009-2-25 23:06:25 |顯示全部樓層
你老公整壞了點算 , 他有冇買番比你呀 ?
fianfumy 發表於 2009-2-25 23:03

仲未, 想整new york cheese cake 都沒有磅用,慘呢
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 23:22:18 |顯示全部樓層
仲未, 想整new york cheese cake 都沒有磅用,慘呢
sifenamok 發表於 2009-2-25 23:06

你成日整 , 買電子磅啦 !
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 23:23:20 |顯示全部樓層
我有時用牛奶浸芝士, 因為方便d !
我好懶ga !!!
sifenamok 發表於 2009-2-25 23:05

我試過一次牛奶浸囉 ...嘩 ...好麻煩呀 , 彈哂出來 , 以後都唔會浸囉 !
回復

曇花一現 發表於 2009-2-26 00:17:00 |顯示全部樓層
如果你怕打哂出來 , 有個少少提議 , 打蛋盆包錫紙 , 開孔放入打蛋喎 , 咁就唔會彈出來 .....
發唔起就蛋白出問題 , 但若問題是打蛋白冇問題 , 咁曇花就會落蛋白及攪的時出問題了 . ...
fianfumy 發表於 2009-2-25 23:01

今日其實好雞手鴨腳...
控制得個打蛋器唔好...
d芝之飛到成幅牆, 仲整碎左張錫紙 ... 一頭煙
而家諗就好笑

... 不過 ... 一定要再次實習  
回復

曇花一現 發表於 2009-2-26 00:21:24 |顯示全部樓層
你成日整 , 買電子磅啦 !
fianfumy 發表於 2009-2-25 23:22

今日果個磅真係唔好用
呀實... 叫老公買返個電子磅都好...
回復

maymay靚 發表於 2009-2-26 12:32:19 |顯示全部樓層
我上次做都跟足 fian 個步驟, 鮮奶浸芝士, 打時都會彈d出黎, 但自已小心d控制我都覺無問題....
曇花,,第一次做都好好啦,,, 只要明白d過程, 下次一定會好好..努力加油(支持你)

我上次做果個切開同你差唔多, 不過唔實喎.....你睇下
220209 (8)X.JPG
回復

fianfumy 發表於 2009-2-26 12:48:58 |顯示全部樓層
我上次做都跟足 fian 個步驟, 鮮奶浸芝士, 打時都會彈d出黎, 但自已小心d控制我都覺無問題....
曇花,,第一次做都好好啦,,, 只要明白d過程, 下次一定會好好..努力加油http://qqface.knowsky.com/benko/benko%20(58).g ...
maymay靚 發表於 2009-2-26 12:32

係呀 ..... 製作的過程 , 下一次你會留意好多 .

仲有你哋要留意你哋私焗爐 , 因為每個焗爐爐溫有差別 , 所以自己要留意 .
其次是焗爐內的  " 架 " , 焗蛋糕時要將個架放回下層 或中層喎  ..... 如個蛋糕會發起好高的 , 一定要將個 "架"  SET 番下層 , 唔係就個蛋糕面會 "燶" 及 "爆口" .
回復

曇花一現 發表於 2009-2-26 12:51:45 |顯示全部樓層
如果呢款蛋糕係敢既
我都算成功ga啦
係同我既期望有出入
其實唔係好實...
我係同街買個d一陣風既cheese cake比較就覺得實

maymay靚
多謝你既鼓勵 ...
回復

fianfumy 發表於 2009-2-26 13:28:25 |顯示全部樓層
如果呢款蛋糕係敢既
我都算成功ga啦
係同我既期望有出入
其實唔係好實...
我係同街買個d一陣風既cheese cake比較就覺得實

maymay靚
多謝你既鼓勵 ... http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(40).gi ...
曇花一現 發表於 2009-2-26 12:51

曇花 .... 點解要自家製呢 ?
           因為是自己整健康d囉  ....  外面的麵包蛋糕店整的蛋糕 , 好多都有添加浮化劑架 , 香油 , 冇自己整咁真材實料架 .

曇花 : 你做得都好 ok , 我記得我第一次整杏仁蛋糕 , 是整唔成  , 成盆水咁 .
         07年尾開始自己學整麵包 , 開頭幾次是  "大口仔" 食咋 .
         要有經歷 , 先會有經驗架 .
回復

曇花一現 發表於 2009-2-26 13:36:05 |顯示全部樓層
fian 好多謝你既意見同鼓勵

仲有呀實 ...
回復

mimi 發表於 2009-4-22 20:02:11 |顯示全部樓層
好叻呀!簡直可以開班!你其實係咪MISS來架~
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 04:00:44 |顯示全部樓層
今日我又整了"日式芝士蛋糕" , 今次整的是材料和份量有少訐不同....

入爐前

入爐前

在焗爐中

在焗爐中

出爐啦...

出爐啦...

日式芝士蛋糕

日式芝士蛋糕

食得...

食得...

今次的食譜
cream cheese      160g        
牛油                      25g         
牛奶                      120g
低筋麵粉                40g         
粟粉                      30g         
蛋黃                      4 個
蛋白                      4 個
糖                         80g ( 我用70g)

做法大致跟之前POST是相同, 而牛油可跟Cream cheese 一齊打都得.
今次我見D雞蛋是新買, 所以沒有用塔塔粉, 焗出來個面都幾靚  ....

如果兩個食譜作比較 , 我會鐘意之前"不含奶油" 那個食譜, 因不知是否天氣凍, 凍咗時感覺上好似比較硬身, 不夠之前整的軟熟囉 ....
回復

BanbieChan 發表於 2012-2-27 13:46:22 |顯示全部樓層
我尋日都整咗2個~真係好好味架~

日式芝士餅

日式芝士餅

日式芝士餅

日式芝士餅

日式芝士餅

日式芝士餅

日式芝士餅

日式芝士餅

回復

BanbieChan 發表於 2012-3-1 13:00:36 |顯示全部樓層
原來個蛋糕焗完要留喺爐度10分鐘降溫嘅~

唔怪之得個蛋糕冧咗落嚟啦,雖然都仲好好味~
回復