日式芝士蛋糕 ...不含奶油

作者: fianfumy 發表于 2008-12-19 19:07:29
14315 74
亞實 發表於 2009-2-24 20:36:25 |顯示全部樓層
fian

有個問題想問好耐,
請問你是怎樣儲存CREAM CHEESE
成一塊雪在冰箱, 用果時又CUT唔倒,
成一塊解凍之後CUT, 但用剩再雪好似唔係幾好呢!
請你教下我, THANK YOU
回復

fianfumy 發表於 2009-2-24 23:12:47 |顯示全部樓層
fian

有個問題想問好耐,
請問你是怎樣儲存CREAM CHEESE
成一塊雪在冰箱, 用果時又CUT唔倒,
成一塊解凍之後CUT, 但用剩再雪好似唔係幾好呢!
請你教下我, THANK YOU ...
sifenamok 發表於 2009-2-24 20:36

你放在 "冰箱 "  , 即是雪 雪糕果層 ?
我只是放在雪櫃  , 即是雪鮮奶 , 汽水那層喎 !
回復

maymay靚 發表於 2009-2-25 10:26:03 |顯示全部樓層
哎呀 (亞實),,,唔好放 冰格呀....!! 用幾多 cut 幾多, 用剩要用保鮮紙包好,再加個袋, 以防有水氣,,,,,就可以放一段時間啦,,, (岩唔岩呀 fian 師傅)
回復

曇花一現 發表於 2009-2-25 14:04:46 |顯示全部樓層
又學到野啦 !!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-25 14:31:10 |顯示全部樓層
哎呀 (亞實),,,唔好放 冰格呀....!! 用幾多 cut 幾多, 用剩要用保鮮紙包好,再加個袋, 以防有水氣,,,,,就可以放一段時間啦,,, (岩唔岩呀 fian 師傅)
maymay靚 發表於 2009-2-25 10:26

真係要包好d, 我第一次用cream cheese, 就係無包好, 唔洗兩個星期就生毛毛~~~
回復

亞實 發表於 2009-2-25 18:42:50 |顯示全部樓層

原來的搞錯左, 唔怪得硬係覺得好難處理LA,
THANK YOU !!
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 18:47:24 |顯示全部樓層

叻女 ...仲有切的刀是唔可以沾有水 , 要乾的 , 我會包 2層保鮮紙 + 保鮮袋的 .
回復

曇花一現 發表於 2009-2-25 21:43:27 |顯示全部樓層
fian, maymay靚

今日做左人生中第一個cake
死實實 ... 係落粉唔準, 定蛋白漿出問題 ??

可否指教下 ... ...
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 22:00:53 |顯示全部樓層
fian, maymay靚

今日做左人生中第一個cake
死實實 ... 係落粉唔準, 定蛋白漿出問題 ??

http://i148.photobucket.com/albums/s32/My_flowers_ ...
曇花一現 發表於 2009-2-25 21:43

我回想我第一次都好似是這樣的 , 比D時間我諗一諗 .

唔緊要 ...這款蛋糕有2種食法 , 熱食是 "伊X家"的芝士蛋糕 , 而雪凍食有點像紐約芝士的味道 .

1. 你打D忌廉芝士可能打得夠唔夠  , 芝士溶哂都要打到夠滑 .
2. 你蛋白有冇打起 ?
3. 有沒有分3次放蛋白入麵粉糊 ? 而且落蛋白在麵粉糊時有沒有 " 攪 "得太耐呢 ?4.
4. 你是用牛奶 OR 忌廉呢 ?
.
回復

亞實 發表於 2009-2-25 22:06:25 |顯示全部樓層
我估蛋白出左問題,

忌廉芝士唔打都ok ( 我不嬲都唔打)
沒有分3次放蛋白入麵粉糊都唔會有問題 ( 我不嬲都沒有分)
加牛奶 OR 忌廉都唔會有問題( 我不嬲都錯下牛奶的份量)
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 22:25:59 |顯示全部樓層
我估蛋白出左問題,

忌廉芝士唔打都ok ( 我不嬲都唔打)
沒有分3次放蛋白入麵粉糊都唔會有問題 ( 我不嬲都沒有分)
加牛奶 OR 忌廉都唔會有問題( 我不嬲都錯下牛奶的份量) ...
sifenamok 發表於 2009-2-25 22:06

但做這個蛋糕 , 上面幾點是好重要的 ..... 好多Blog 友都是咁出事的 !

忌廉芝士唔打好順 ...會唔夠滑 , 當然都要靠生粉啦 .

蛋白分3次放是好重要 , 因為會涉及到麵粉漿覆蓋蛋白的空氣  , 令到蛋糕焗出來是實及發唔起 .

牛奶及忌廉是我八掛問下 , 但忌廉做出來的味道會濃味D .
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 22:28:25 |顯示全部樓層
曇花 :
你有冇預熱焗爐 ?
預熱幾多度 ?
是否一倒好麵粉漿入焗盤 , 你就 "立即" 放入已預熱的焗爐呢 ?
回復

亞實 發表於 2009-2-25 22:31:27 |顯示全部樓層
但做這個蛋糕 , 上面幾點是好重要的 ..... 好多Blog 友都是咁出事的 !

忌廉芝士唔打好順 ...會唔夠滑 , 當然都要靠生粉啦 .

蛋白分3次放是好重要 , 因為會涉及到麵粉漿覆蓋蛋白的空氣  , 令到蛋糕焗出來是實及 ...
fianfumy 發表於 2009-2-25 22:25

我明白忌廉芝士打會順好多, 但因為打時會整到周圍都係,
所以的唔打, 我會攪到滑及過篩!

日式芝士蛋糕我做過好多次, 不過唔係跟你個食譜, 所以最關鍵是蛋白打起!

而且睇佢個餅沒有發起, d材料都唔夠多咁, 所以我估蛋白出事了
回復

曇花一現 發表於 2009-2-25 22:39:09 |顯示全部樓層
曇花 :
你有冇預熱焗爐 ?
預熱幾多度 ?
是否一倒好麵粉漿入焗盤 , 你就 "立即" 放入已預熱的焗爐呢 ?
fianfumy 發表於 2009-2-25 22:28

有有有 ... 預熱15mins @ 170度
即刻入爐
我用cream

材料如下
回復

曇花一現 發表於 2009-2-25 22:45:34 |顯示全部樓層
d蛋白打左好耐
變左d幾'結' 既泡泡
係咪關鍵
回復

亞實 發表於 2009-2-25 22:54:04 |顯示全部樓層
我都有曇花一現在二德悹買的磅,
不過已比我老公大力整壞左!!
回復

亞實 發表於 2009-2-25 22:55:30 |顯示全部樓層
d蛋白打左好耐
變左d幾'結' 既泡泡
係咪關鍵 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(13).gif
曇花一現 發表於 2009-2-25 22:45

其實唔需要打好耐,
會好杰, 倒轉放在頭上都沒有掉下來為ok
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 22:57:19 |顯示全部樓層
d蛋白打左好耐
變左d幾'結' 既泡泡
係咪關鍵 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(13).gif
曇花一現 發表於 2009-2-25 22:45

幾 "杰" 是咩意思 , 倒轉會否跌出來 ?
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 23:01:52 |顯示全部樓層
我明白忌廉芝士打會順好多, 但因為打時會整到周圍都係,
所以的唔打, 我會攪到滑及過篩!

日式芝士蛋糕我做過好多次, 不過唔係跟你個食譜, 所以最關鍵是蛋白打起!

而且睇佢個餅沒有發起, d材料都唔夠多咁, 所以 ...
sifenamok 發表於 2009-2-25 22:31

你是用牛奶浸芝士做回溫 ?

如果你怕打哂出來 , 有個少少提議 , 打蛋盆包錫紙 , 開孔放入打蛋喎 , 咁就唔會彈出來 .....

發唔起就蛋白出問題 , 但若問題是打蛋白冇問題 , 咁曇花就會落蛋白及攪的時出問題了 .
回復

fianfumy 發表於 2009-2-25 23:03:13 |顯示全部樓層
我都有曇花一現在二德悹買的磅,
不過已比我老公大力整壞左!!
sifenamok 發表於 2009-2-25 22:54

你老公整壞了點算 , 他有冇買番比你呀 ?
回復