香滑的"Tiramisu "

作者: fianfumy 發表于 2010-3-11 04:28:12
4892 14

今次的Tiramisu 我是跟餅神 " Vanlily" 整架, 她的食譜真係好掂 , 一點都不難做, 只是有多少少步驟囉 ...

公主: 我為了你, 就打尖先出這個食譜啦 , 我等你請我食呀 !

手指餅的咖啡液材料 & 做法

熱水 100g
咖啡粉 10g
糖 20g
Kahlua (咖啡酒) + Baileys (百利甜酒) 30g

1) 用熱水開咖啡粉 , 加入糖拌至糖溶
2) 凍卻後, 便可加入酒, 然後掃上手指上
*甜酒可因個人口味而作出調整

Tiramisu 做法:

Mascarpone Cheese 250g ( 先放室溫回溫最少10mins )
忌廉 300g
蛋黃 2個
熱水 50g (不用滾的)
糖 60g ( 我用50g)

1) 把蛋黃和糖伴勻, 邊加入熱水邊用手提打蛋器攪勻
2) 蛋黃漿坐熱滾水中, 用手提打蛋器攪拌至杰身便要立即離火
3) 放涼後, 加入mascarpone cheese, 伴至沒有顆粒
4) 最後加入打起忌廉, 倒入已塗酒液的手指餅上

* Mascarpone 千萬不可以過份打發, 否則會出水

0304  Tiramisu  (12).JPG

這個Tiramisu食譜係沒有魚膠的, 是我整咁多個最好食一個 , 而且她的味道真係有些對Tiramisu麻麻哋的人, 都會有少少鐘意佢喎  !   

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-3-11 07:32:42 |顯示全部樓層
fianfumy

太好喇~呢個Tiramisu真係好好食架~
回復

新仔 發表於 2010-3-11 07:49:27 |顯示全部樓層
嘩, 入到黎就有旦糕食, 正呀
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-11 08:41:10 |顯示全部樓層

我整 tiramisu都是這個食譜~  

http://hkplants.com/viewthread.p ... ;highlight=tiramisu

好味~~~ 酒味夠香~~~
回復

kcheng 發表於 2010-3-11 10:25:46 |顯示全部樓層
我既至愛呀!!!好味,又飽哂
我有個低卡食譜,
做出黎都好味, 如果我記得既話。
明天UPLOAD上黎,分享分享。
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 12:40:57 |顯示全部樓層
我整 tiramisu都是這個食譜~  

好味~~~ 酒味夠香~~~
jellyfishy 發表於 2010-3-11 08:41

睇咗啦, 材料上都有少少不同, 我不是用全蛋, 而且你加了CREAM CHEESE , 你做出來會實一點囉....
你做出份量好多 ( MASCARPHONE CHEESE 1kg , CREAM CHEESE 500g ) , 你是否用杯要多多D關係呢 ?
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 12:43:53 |顯示全部樓層
公主:  我昨晚執相執了5個鐘, 第一時間想去要post tiramius ...

新仔: 請隨便啦....

kcheng : 有低脂 ? 用咩整架 ? 低脂mascarphone  or 低脂cream cheese ?
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-11 13:43:12 |顯示全部樓層
睇咗啦, 材料上都有少少不同, 我不是用全蛋, 而且你加了CREAM CHEESE , 你做出來會實一點囉....
你做出 ...
fianfumy 發表於 2010-3-11 12:40

係整多左d份量架, 我改良左, 因為想support 到多d酒, 好重皮 ~
好 heavy~ 質感較重, 好重酒味~~
回復

kcheng 發表於 2010-3-11 13:58:48 |顯示全部樓層
回復 7# fianfumy

只用mascarphone Cheese.。。
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 14:08:33 |顯示全部樓層
係整多左d份量架, 我改良左, 因為想support 到多d酒, 好重皮 ~  
好 heavy~ 質感較重, 好重酒味~~ ...
jellyfishy 發表於 2010-3-11 13:43

用Rum酒都冇咁重皮,你最重皮是d芝士呀!
我最重皮係D酒  ,  Kahlua (咖啡酒) + Baileys (百利甜酒) , 買酒辦整都要$50 , 仲要唔係整到好多次喎....
回復

kcheng 發表於 2010-3-12 09:43:36 |顯示全部樓層
回復 10# fianfumy

我有copy 給你,
但文件太大,如有興趣,煩PM我你的EMAIL,
我傳給你。
回復

kcheng 發表於 2010-3-12 09:44:20 |顯示全部樓層
回復 11# kcheng

是從這書copy這的呀!
回復

acmc 發表於 2010-3-12 15:42:51 |顯示全部樓層
我見嗰半盒mascarpone cheese 出水, 但沒有酸味, 所以都係快快用咗佢, 無加魚膠粉, 口感更加好!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-12 17:20:34 |顯示全部樓層
有D朋友講可以整綠茶味比小朋友食, 我我囡囡唔愛綠茶味道, 反而她愛原味, 咁我就會落少D酒配合囉....
回復

acmc 發表於 2010-3-12 17:54:44 |顯示全部樓層
我鐘意酒味, 但唔鐘意可可粉, 大honey話唔鐘意酒味, 我又唔想比細honey食到酒和咖啡, 所以無整原味. 而我食Tiramisu 主要都係食佢嗰種酒香味, 唔夠多酒好似無咁好食, 我喜歡食Amaroni's Little Italy 的Tiramisu. 有好濃嘅酒香味, 但有些朋友話太勁.
回復