小狗耳仔發炎 ...

作者: fianfumy 發表于 2010-5-18 02:24:39
5465 9
小狗money原本是我老爸養緊架, 因為某些原因,  今年1月我正式接牠來我家住  , money 現年8歲 ( 找天補靚女相片比大家睇先) .

上星期五帶了小狗money 去剪毛毛呀 , 但這兩天發現牠耳仔發炎呀 , 左右比牠抓到紅哂流血呀 , 我應該點做好呀 ?

我有8年沒有養狗, 唔記得點處理好呀 , 到寵物店買洗耳水 ??? 請大家指導一下我啦, thanks !
prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 10:34:09 |顯示全部樓層

你睇下嚴唔嚴重,嚴重都係果句,睇獸醫~
多數會耳垢積聚或者係沖涼時耳仔入水,唔係好緊要可以用棉花沾少少橄欖油先同佢清潔,可以深入d同佢抹,如果係耳仔污糟,每日同佢清潔一次幾日就ok,此方法可清理油性耳垢~
如果一至2日未有好轉,仍有發炎跡象,可以去買洗耳水(作用不大,不過亦可作定時清洗,獸醫教我用生理鹽水,即洗隱形眼鏡果隻)及消炎滴耳水輕症3日已見好轉,一個星期左右痊癒~
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-18 11:24:36 |顯示全部樓層
我亞牧年輕時都時時發炎. 因為佢係油性耳. 而我又洗耳唔夠專業....
佢耳仔發炎. 都係最好搵獸醫. 因為由佢地不停抓, 之後會fing 耳. 再嚴重就係側耳. 如果處理唔好. 佢地抓傷耳殼都好易感染.
獸醫會比洗耳水教埋你點照顧狗狗. 趁未嚴重睇左好d
回復

Demi 發表於 2010-5-19 13:59:54 |顯示全部樓層
係呀, 睇獸醫最好, 佢地會教返你以後點樣清潔耳仔
同埋耳仔發炎除了因為不夠乾淨之外, 亦有機會係有耳疥癬蟲, 令佢咁痕不停抓
所以最好睇獸醫安心D ...
回復

fianfumy 發表於 2010-5-19 19:10:05 |顯示全部樓層
money 主要是耳殼抓傷而發炎 .

昨日買了金剛罩(頸罩) 比牠 , 防止再用腳抓傷, 另外洗耳仔及用了消炎耳油囉...

今日隻耳仔已比昨日好了, 牠沒有抓, 起碼傷口結"焦" 及沒有擴大.
回復

Demi 發表於 2010-5-19 20:13:51 |顯示全部樓層
咁就好了 ^^
以後記住勤力d同佢清潔耳仔就唔會咁易發炎了
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-19 22:59:04 |顯示全部樓層
money 主要是耳殼抓傷而發炎 .

昨日買了金剛罩(頸罩) 比牠 , 防止再用腳抓傷, 另外洗耳仔及用了消炎耳油囉 ...
fianfumy 發表於 2010-5-19 19:10

你帶佢剪完毛先耳仔痕,最有可能係耳仔入水抹唔乾~
回復

fianfumy 發表於 2010-5-20 00:02:44 |顯示全部樓層
之前都沒有發炎架, 係上星期剪毛後2天開始發覺牠成日抓耳先知發炎...
而且今之剪先這間店好麻麻地, 佢哋剷毛剷到好貼呀 , 所以見到有d位是"損"咗架, 隻耳仲誇呀 , 可能鉗毛太深及夾到牠耳殼, 兩隻耳的耳殼有流血結 "焦" 架...
回復

Demi 發表於 2010-5-20 16:35:37 |顯示全部樓層
回復 8# fianfumy

WA ...  咁肯定係去美容果時耳仔比人整損左, 先會令佢咁痕啦 ...
因為我個仔都試過去美容比人抆耳仔毛, 比人鉗到耳仔裡面損晒, 搞到佢好唔舒服, 又痕又痛, d傷口多到嚇死人, 我真係好鬼嬲 ....
自此我就自己同佢做返美容, 唔再比人整, 因為有好多美容師都貪快, 唔夠細心
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-1 14:00:28 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

WA ...  咁肯定係去美容果時耳仔比人整損左, 先會令佢咁痕啦 ...
因為我個仔都試過去美 ...
Demi 發表於 2010-5-20 16:35

我3隻大帝都係自己一手一腳做,信自己好過信人~
回復