日式芝士蛋糕 ...不含奶油

作者: fianfumy 發表于 2008-12-19 19:07:29
14313 74
fianfumy 發表於 2008-12-23 19:41:51 |顯示全部樓層
20# sifenamok

你將我的份量一半 就細好多啦 !   用200g芝士計就易好多的 !

焗爐爐溫唔均勻 , 都幾麻煩喎 !
回復

亞實 發表於 2008-12-23 22:39:56 |顯示全部樓層
我去左銅鑼灣買LATCOS CREAM CHEESE,
1KG 重平過我在惠X買卡夫2舊,
我今日仲幫襯左惠X買 ,
氣死我了!!!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-23 23:28:18 |顯示全部樓層
22# sifenamok

我多數買 Cream Cheese 都在烘焙店 , 因為價錢平好多囉 , 1kg 我多數做到 3次的 . 自從食了 "L" 的芝士 , 我就好少買卡夫囉 ( 卡夫味道都ok , 只是唔夠滑 ) , 會試其他牌子的  , 近2個月 jusco 有 2隻日本牌字的忌廉芝士 , 我試了其中一隻 , 味道都ok囉 !
回復

亞實 發表於 2008-12-24 00:38:40 |顯示全部樓層
寅係十分多謝你的介紹,
我依家去烘焙店買1KG的價錢=以前在超市買500G,
我會整多D蛋糕!!!
因為有又平又靚的Cream Cheese
回復

fianfumy 發表於 2008-12-24 00:45:49 |顯示全部樓層
24# sifenamok

唔好客氣 ...只是大家互相分享的 ! 最緊要大家都整得開心, 食得開心 .

有時整得 "醜樣"都唔緊要 , 最緊要是整的過程及食入口的美味就得囉   ( 我會同囡囡一齊整 , 親子活動 ) , 我整 cream 的蛋糕好鬼核突 , 因為我太冇藝術感 !  我初初學整麵包 , 大部份是 "大口仔" 食架 !
回復

亞實 發表於 2008-12-24 00:49:59 |顯示全部樓層
我今日都學你買左一個長盤,
個舊圓盤唔用得LA,
想問下邊度買盤平D,
我見成$50幾一個, 唔捨得買, $50整多一兩口個蛋糕食仲開心!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-26 11:58:42 |顯示全部樓層
26# sifenamok

你去陳支記買啦! 有好多款式, 又平, 仲有其他蛋糕用品賣, 咩型模都有嫁, 又大間! 我成日去嫁! 一個普通曲奇模都係賣 $ 4 , 勁抵! 成條上海街都好多店舖有蛋糕模賣, 不妨去去........ ^^

陳枝記,

本公司累積數十年製刀經驗,歷史悠久,世界知名,自置廠房精心研製各款大小刀剪利器,每件製品均由專業技師用高品質鋼材鍛打而成,確保品質優良,鋒利耐用,符合專業廚師用家要求。

本公司業務範圍廣泛,代理世界名牌刀剪、中西廚具,供應大小酒樓食肆、街市刀具、酒店廚具設備,款式齊備,價錢公道。零沽批發,無任歡迎,代客裝箱出口,快捷妥當。

香港九龍上海街 316-318 號地下
G/F., 316-318 SHANGHAI STREET, KLN.,H.K.
TEL: (852) 2385 0317, 2384 7515 FAX: (852) 2771 5186
E-mail :   info@chanchikee.
回復

亞實 發表於 2008-12-26 12:18:16 |顯示全部樓層
27# fianfumy

OK, THANK YOU!!
下次出旺角一定要去睇下 !!
回復

maymay靚 發表於 2008-12-28 23:51:02 |顯示全部樓層
芝士蛋糕,,,, 好好味, I LIKE,,,不過未買電動打蛋機呀!!!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-28 23:56:03 |顯示全部樓層

29# maymay靚

放心.......我會道你成仙呀 ... monkey... 哈哈.gif

下星期找你食飯 , 整比你食啦 , 因為我仲有芝士 !
回復

maymay靚 發表於 2008-12-28 23:58:53 |顯示全部樓層
你,,你,,你,,,lee 隻魔鬼..
回復

亞實 發表於 2009-1-12 22:31:04 |顯示全部樓層
fianfumy
我昨晚整左

不過唔知點解上下的質地唔一樣, D芝士沉在底好硬,
面的蛋糕就好鬆 !!!
回復

fianfumy 發表於 2009-1-13 01:17:17 |顯示全部樓層
fianfumy
我昨晚整左

不過唔知點解上下的質地唔一樣, D芝士沉在底好硬,
面的蛋糕就好鬆 !!!
sifenamok 發表於 2009-1-12 22:31

芝士有可能你打唔溶 及唔勻, 有時芝士溶唔哂或冬天太凍解唔到凍時 , 做法是將有載芝士及牛奶的打蛋盆坐熱水或坐熱水打發 .
回復

maymay靚 發表於 2009-2-23 12:35:13 |顯示全部樓層
我都整左個細份量ga,,,, 不過牛油紙放得唔好,賣相肉酸d.......
但味道就好好呢
220209 (7)X.JPG
回復

曇花一現 發表於 2009-2-23 12:41:25 |顯示全部樓層
Maymay ... 好成功呀...好野
回復

fianfumy 發表於 2009-2-23 12:43:57 |顯示全部樓層
我都整左個細份量ga,,,, 不過牛油紙放得唔好,賣相肉酸d.......
但味道就好好呢
maymay靚 發表於 2009-2-23 12:35

我自己食 , 有時整牛油紙都好求其架 !

你整得都幾好 , 最緊要是味道好就得啦 !
回復

kobyip 發表於 2009-2-23 15:24:26 |顯示全部樓層
34# maymay靚

焗得好靚靚呀add10icon
回復

maymay靚 發表於 2009-2-23 15:32:14 |顯示全部樓層
34# maymay靚

焗得好靚靚呀add10icon
kobyip 發表於 2009-2-23 15:24

快d試,,好好味ga...(引下你先)
回復

kobyip 發表於 2009-2-23 15:36:11 |顯示全部樓層
快d試,,好好味ga...http://qqface.knowsky.com/ali/ali%20(9).gif(引下你先)
maymay靚 發表於 2009-2-23 15:32

我個爐焗唔合格, 又無打蛋器.....add13icon
唉...搞到我心好亂添add1icon
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-23 15:46:52 |顯示全部樓層

全部都好靚好吸引,好味呀,好想食呀,媽咪.....
fightmon (61).gif fightmon (61).gif fightmon (61).gif
回復