香軟菠蘿包 (已補食譜)

作者: fianfumy 发表于 2010-5-26 03:21:14
9041 15

好耐都沒有Post 食物上來啦 , 主要是太多相, 自己個Blog 都要應付唔切, 再加上FB  , 仲有每日要湊囡囡 , 開始我要加功課給她, 又要我先行安扑排默書給她,  真係冇乜時間啦....

今晚我整了好好味的菠蘿包呀  , 夠香夠軟, 菠蘿皮又夠脆 , 囡囡瞓覺前 一口氣食了2個呀 !

10-0525 波蘿包 (6).JPG

我通常整包都唔會好大個, 麵糰大約是35-40g左右, 剛好放在我muffin焗盆上 , 焗出來型狀又得意.

10-0525 波蘿包.JPG

10-0525 波蘿包 (8).JPG

另外早排acmc 問麵包之下的牛油紙黐麵包的問題 , 除了我會用入爐不織布外,  我也用這款在10蚊店買的現成牛油紙, 係唔黐包包架 .

食譜:
菠蘿包外皮材料:
臭粉、梳打粉、泡打粉 各1/3茶匙、砂糖 100g 拌勻後,加入低筋粉 180g、
固體菜油 50g、牛油50g、蛋 2茶匙 、奶粉 3茶匙、奶2茶匙。全部材料混合成粉糰後, 分割成12-15g/pc 備用。
剩下可放冰格1個月內用

(中種法)

中種粉團 :
高筋粉  80g
糖   5g
乾酵母  2g  ( Hovis )
水     65g

1. 先加入糖 , 再加麵粉 , 然後乾酵母 , 最後加入水用湯匙拌勻
2. 蓋上保鮮紙 , 待發酵至2.5倍, 夏天約2.5小時, 冬天大約5小時

主粉團
高筋粉   50g
蛋    15g
糖    10g
鹽     1g
吉士粉  3g
奶粉     3g
牛油

1.當中種發酵至2.5倍時,
2.將主粉糰材料 ( 牛油除外) 便可加入中種粉糰內 搓粉 .
3.搓至光滑可放入牛油
4.搓到麵糰拉開時出現薄膜即成
5.用手推圓麵糰放在鋼盆內 ( 鋼盆先要掃上菜油)  , 發酵至2倍大 ( 氣溫26-30度, 大約是45mins)  
6. 將麵糰按壓3-4次, 排出空氣
7. 將麵糰分割大約每個 35-40g ( 6個)滾圓 , 蓋上保鮮紙作發酵
8. 待完成發酵至2倍的麵糰上,放一片已擀薄的菠蘿包外皮。
9.然後掃上蛋液,180度焗15-18分鐘或金黃。

*** 我是用麵包機搓粉, 而分割成6小個麵糰後 , 我是overnight 放入雪櫃做低溫發酵的.

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-5-26 08:47:59 |顯示全部樓層
住你隔離屋真係慘, 成日聞到包包香, 有得聞無得食~~ add2icon
fianfumy 發表於 2010-5-26 12:01:32 |顯示全部樓層
住你隔離屋真係慘, 成日聞到包包香, 有得聞無得食~~
jellyfishy 發表於 2010-5-26 08:47

哈哈............有好多時整蛋糕我都有請隔離屋食架 .
maymay靚 發表於 2010-5-26 12:13:09 |顯示全部樓層
讚,,讚,,讚,,,
BanbieChan 發表於 2010-5-26 20:59:58 |顯示全部樓層
菠蘿包~好想食呀~
peggykyw 發表於 2010-5-26 23:01:19 |顯示全部樓層
我都好想整呀, 可否post"菠蘿包食譜" 大家分享呀? thanks!
fianfumy 發表於 2010-5-26 23:26:03 |顯示全部樓層
我都好想整呀, 可否post"菠蘿包食譜" 大家分享呀? thanks!
peggykyw 發表於 2010-5-26 23:01

可以, 比D時間我整番出來 ...
peggykyw 發表於 2010-5-27 10:03:04 |顯示全部樓層
回復 7# fianfumy

唔該晒! fianfumy.
惡姨 發表於 2010-5-28 11:57:25 |顯示全部樓層
Fina 大廚又發功喇....V 暈暈 ,V 暈暈
fianfumy 發表於 2010-5-28 18:15:13 |顯示全部樓層
Fina 大廚又發功喇....V 暈暈 ,V 暈暈
惡姨 發表於 2010-5-28 11:57

唔好咁講, 我一路都有整嘢食, 只是沒有POST 出來...
acmc 發表於 2010-5-28 22:27:17 |顯示全部樓層
好耐都沒有Post 食物上來啦 , 主要是太多相, 自己個Blog 都要應付唔切, 再加上FB  , 仲有每日要湊囡囡 , 開 ...
fianfumy 發表於 2010-5-26 03:21
"
"囡囡瞓覺前 一口氣食了2個呀"--- 咁好味! 包包未攤涷, 都已經比人幫襯晒!
fianfumy 發表於 2010-5-29 03:01:34 |顯示全部樓層
"
"囡囡瞓覺前 一口氣食了2個呀"--- 咁好味! 包包未攤涷, 都已經比人幫襯晒!
acmc 發表於 2010-5-28 22:27

要留番3個呀 , 一個是工人姐姐第2天早餐 , 另2個是囡囡放學後下午茶, 而我是等囡囡配給比我食囉...
peggykyw 發表於 2010-5-29 10:43:34 |顯示全部樓層
唔該&多謝分享食譜. 等我也試吓先.
我都是用麵包機搓粉糰, 造型後放入雪櫃做低溫發酵, 朝早發酵後焗, 就有熱辣辣嘅麵包食, 正!
fianfumy 發表於 2010-5-29 11:49:42 |顯示全部樓層
唔該&多謝分享食譜. 等我也試吓先.
我都是用麵包機搓粉糰, 造型後放入雪櫃做低溫發酵, 朝早發酵後焗, 就有 ...
peggykyw 發表於 2010-5-29 10:43

我有時都會整家中種放入雪櫃先發酵架 ...
另外奶粉及吉士粉係可以唔落, 因為我想麵包香D先加入咋...
八王爺 發表於 2010-6-1 16:54:12 |顯示全部樓層
都係去买个食 方便啲。
prodorothyhkg 發表於 2010-6-1 18:15:53 |顯示全部樓層
都係去买个食 方便啲。
八王爺 發表於 2010-6-1 16:54

王爺,我好多包都唔會向鋪頭買黎食,如菠蘿包,雞尾包,奶油椰絲包,因為d味實在難食,自從自己識整後更加唔會出街買黎食,自己整d味道可以截然不同~
咪話我賣花讚花香,你問下d花友我整d芝士包味道如何就知啦~