日式芝士蛋糕 ...不含奶油

作者: fianfumy 發表于 2008-12-19 19:07:29
14300 74

今日是囡囡學校的聖誕Party  , 學校老師一早已要求叫我做多次 "日式芝士蛋糕" 呀 ! 由於上次整是夏天 , 所以就整好後放入雪櫃雪過凍食 . 今次就整熱食 , 早上10點開始整 , 整好後就送到學校 ! 20Dec 芝士蛋糕01.JPG

低筋麵粉 50g  ,  粟粉 50g  ,   鮮奶 / 淡忌廉  280 ml   ,   砂糖 130g , 雞蛋 7只

20Dec 芝士蛋糕02.JPG   

忌廉芝士 400g  (  今次多手切多了 , 其實300g就足夠啦 )

20Dec 芝士蛋糕03.JPG

雞蛋黃及雞蛋白要分開  , 而雞蛋白未打時最好先入雪櫃先 .

20Dec 芝士蛋糕04.JPG

忌廉芝士要預2小時回溫 , 用打蛋器打勻

20Dec 芝士蛋糕05.JPG         

加入鮮奶 / 淡忌廉入芝士一齊打勻  ( 今日我是唔夠淡忌廉得 60ml , 所以我加入了鮮奶 220ml )   

20Dec 芝士蛋糕06.JPG

加入低筋麵粉及粟粉拌勻

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2008-12-19 19:22:57 |顯示全部樓層

日式芝士蛋糕 ---不含奶油

20Dec 芝士蛋糕07.JPG

加入蛋黃入芝士糊 , 然後待用 ( 其實可以在加低筋粉及麵粉前加入蛋黃 , 但我今日錯手落了麵粉先 , 但做完出來效果沒有什麼分別 )

20Dec 芝士蛋糕08.JPG

打蛋白前 , 我加入了8份之1茶匙的 "塔塔粉" ( 紅圈 )

20Dec 芝士蛋糕10.JPG

打蛋白最緊要是器皿唔可以有水 , 有水是打唔起 , 想打得靚最好未用時先把蛋白放入雪櫃保持 "凍" .

20Dec 芝士蛋糕11.JPG

將蛋白糊分3次加入麵粉芝士糊中,輕手拌勻

20Dec 芝士蛋糕12.JPG

用9吋方型焗盤墊上牛油紙,倒入麵粉糊

[img][/img]
放入焗爐200度預熱15分鐘,焗盆放入水,以170°C蒸焗15分鐘,再以150度焗40分鐘 , 關掣後可在焗爐待10分鐘才取出,切件供食。

評分

查看全部評分

回復

cotychan 發表於 2008-12-19 19:42:09 |顯示全部樓層
好正,不過我無焗爐,無得試.
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-19 20:27:33 |顯示全部樓層
學校都求妳整....
名滿天下......
回復

芳芳 發表於 2008-12-19 20:56:19 |顯示全部樓層
想問吓 "塔塔粉"有咩作用?
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-19 21:10:45 |顯示全部樓層
fianfumy

好勁
回復

fianfumy 發表於 2008-12-19 21:52:39 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-19 20:56 發表
想問吓 "塔塔粉"有咩作用?

塔塔粉是一種酸性的白色粉末,蛋糕製作時的主要用途是幫助蛋白打發以及中和蛋白的鹼性,因為蛋白的鹼性很強。而且蛋儲存得愈久,蛋白的鹼性就愈強,而用大量蛋白做製作的食物都有鹼味且色帶黃,加了塔塔粉不但可中和鹼味,顏色也會較雪白。如果沒有塔塔粉,也可以用一些酸性原料如檸檬汁或橘子汁來代替,但是使用的份量要斟酌,因為這些果汁的酸度不一。一般說來,一茶匙塔塔粉可用一大匙檸檬汁或白醋代替,但要減少約十公克蛋白用量。使用白醋不需擔心醋味,和蛋白的鹼性中和及在烘焙後是感覺不太出來的。
如果蛋白夠新鮮,蛋白容易打發而且鹼性弱,這時如果沒有塔塔粉其實省略也沒有關係。只要蛋白及糖,一樣可以打出漂亮的蛋白來的。
回復

fianfumy 發表於 2008-12-19 22:07:11 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-19 20:27 發表
學校都求妳整....
名滿天下......

bennyccm626 :   上次整是把這蛋糕雪凍 , 雪了之後會比較實D , 會有少少紐約芝士的口感及味道囉 !
熱食就是同 "伊X家" 一樣啦 !
學校班老師成日叫我及囡囡一齊整蛋糕及其他食物回校分享架 , 因為上次都是整同等份量的芝士蛋糕 , 收到好多老師 的紙仔 Order 呀 !

不過今日都好開心 , 因為今日是聖誕 + 生日Party ( 未計我個蛋糕 , 學校及家長分別訂了5個蛋糕 , 但只是我囡囡全日班共 2 班  K1 喎 )    , 而我囡囡是壽星女之一 , 今日請假在家來親手整蛋糕送去學校架 ! 我個蛋糕是最快售罄的一個 .
回復

avery 發表於 2008-12-19 22:09:18 |顯示全部樓層
嘩 嘩嘩 ~ 好專業 ~~ 勁 ~~~
回復

fianfumy 發表於 2008-12-19 22:10:20 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-19 21:10 發表
fianfumyhttp://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(19).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif好勁

斑比 公公主.gif 你過獎啦 洋蔥--面紅.gif
回復

亞實 發表於 2008-12-19 22:13:41 |顯示全部樓層

回復 10# fianfumy 的帖子

我都要整, 示過我仲未買倒LACTOS CHEESE CAKE !!

THANK YOU FOR UR SHARE!!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-19 22:22:11 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-12-19 22:13 發表
我都要整, 示過我仲未買倒LACTOS CHEESE CAKE !!

THANK YOU FOR UR SHARE!!

用 "卡夫的忌廉芝士 " 都得架 , 早兩星期前我都在JUSCO 買了一隻日本出的忌廉芝士整呀 200g 約 $24  , 味道都OK , 但因那次焗到爆哂口 . 唔敢POST 出來呀 !
回復

亞實 發表於 2008-12-19 22:49:21 |顯示全部樓層
我都成日整呢種蛋糕,
因為自己鐘意食!!
我沒有加塔塔粉的,不過效果都OK!
我平時多數在超市買卡夫的忌廉芝士整!!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-19 23:02:47 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-12-19 22:49 發表
我都成日整呢種蛋糕,
因為自己鐘意食!!
我沒有加塔塔粉的,不過效果都OK!
我平時多數在超市買卡夫的忌廉芝士整!!

我唔知D蛋幾時買呀 , 你知啦 , 自己食唔靚都唔緊要 , 但今日是要攞出去見人 , 費事出事啦 ! maggie 偷笑.gif

不過整 "日式芝士" 焗緊時要經常去CHECK 個焗爐 , 又要加水及降溫 , 上次睇少眼都爆開哂 ! maggie -- 嬲.gif
回復

芳芳 發表於 2008-12-19 23:11:21 |顯示全部樓層
唔該你咁詳細解釋呀
我又學到野啦
你好專業呀
thx!
回復

kobyip 發表於 2008-12-22 12:55:42 |顯示全部樓層
清楚, 易明, 正呀

我家焗爐好細...淨係可以焗下餅仔
DSC00149 (Small).JPG
個焗盆仲細過張A4白紙

DSC00153 (Small).JPG
焗左唔知幾多次...先有咁多
回復

fianfumy 發表於 2008-12-22 16:40:00 |顯示全部樓層
16# kobyip

曲奇餅我都要分2-3次焗喎 !
如你想整蛋糕 , 你可度好size , 去jusco 的10蚊店 , 會有較細SIZE 的焗盤 , 好用又便宜 !
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:33:39 |顯示全部樓層
我今日焗左一個, 不過焗到爆哂口。
都唔敢比相你睇!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-23 17:45:36 |顯示全部樓層
18# sifenamok

你整日式芝士是否 "蒸焗" ...我是蒸焗的 , 我個焗盆就會放水 .

其實之前我都做了 一個斑蘭蛋糕 及 一個 日式芝士蛋糕 ( 用日本芝士 )  , SIZE 是 9吋 X 9吋  .....因為睇少眼 , 都是裂口囉  , 又是唔敢POST 上來 !
回復

亞實 發表於 2008-12-23 18:10:22 |顯示全部樓層
19# fianfumy

我都係蒸焗, 唔知個焗爐可能太差,
發現有溫度唔均勻的情況,
整曲奇時更加明顯,
所以我個蛋糕其中一邊爆起左呢!
好慘!
我起初想跟你整, 後來發現你的蛋糕份量太多,
我在為食貓網中找了一個沒有加麵粉的版本試下呢!!!
回復

1234下一頁