積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117670 2274
JicJicmom 發表於 2008-12-9 00:57:44 |顯示全部樓層
尋日去左朋友屋企 , 將一D香草小苗送比朋友  ~~ 朋友亦有回禮 :
某隻多肉植物 , 慢慢等佢生 ~
P1120586 (Small).JPG
朋友 DIY 小擺設 ,好特別呀 ~~我都會照辦煮碗 ......
P1120592 (Small).JPG
朋友掘到手指出哂血 至出到黎0既風雨蘭
P1120587 (Small).JPG
另外自己早前插枝0既火龍果, 原來有3個芽咁多  !!
P1120573 (Small).JPG
插緊珠石等佢出根0既薄荷 ~
P1120594 (Small).JPG
回復

vincentma 發表於 2008-12-9 08:20:03 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-9 00:57 發表
尋日去左朋友屋企 , 將一D香草小苗送比朋友  ~~ 朋友亦有回禮 :
朋友 DIY 小擺設 ,好特別呀 ~~我都會照辦煮碗 ......
另外 ...

積積媽,你D盆仔好有X’mas Feel呀!
回復

雲雲 發表於 2008-12-9 12:11:56 |顯示全部樓層
積積媽,你朋友設計的小擺設,很有特色,又環保。
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-9 16:59:10 |顯示全部樓層

回復 202# vincentma 的帖子

多謝vincent媽 ~~ 響十蚊店買架 ~ ^^ 個底無窿 , 可以插水種植物. 而家就用黎插住苗等出根.
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-9 17:03:39 |顯示全部樓層

回復 203# 雲雲 的帖子

heehee ~~~ 佢條友仔都係睇書學咋 ~~
有時食完野 / 飲完野 , 個樽 (尤其是係玻璃樽) 都唔知點算 ~ 而家有出路喇 ~~
回復

may.sun 發表於 2008-12-9 22:29:50 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-9 00:50 發表
你講笑好喇 ~~ 開檔野搵乜野黎賣先 ?

梗係你最like o既花草樹木la~~

回復

may.sun 發表於 2008-12-9 22:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-9 17:03 發表
heehee ~~~ 佢條友仔都係睇書學咋 ~~
有時食完野 / 飲完野 , 個樽 (尤其是係玻璃樽) 都唔知點算 ~ 而家有出路喇 ~~

可能睇左台灣的作者董淑x的著作,我超喜歡她的
回復

paulpaul 發表於 2008-12-10 00:41:50 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-9 00:57 發表
另外 ...

好正呀你朋友d小擺設!!!
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-10 08:55:16 |顯示全部樓層

回復 208# paulpaul 的帖子

係 ? 叫佢送個比你啦 ~~~
回復

cyhh 發表於 2008-12-10 17:58:20 |顯示全部樓層
積媽,呢兩日唔見再有新朋友嘅?
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-10 23:42:28 |顯示全部樓層
我忍手囉 ~~ 早d返屋企炒泥 !!
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-11 10:02:53 |顯示全部樓層
多謝 maymay 靚好介紹 ~ 呢2晚無響花墟跌錢 , 因為趕番屋企炒泥 ~
呢2晚都炒左有一桶半0既泥 (洗衣粉膠桶) , 於是就將一d趕住要轉盤0既植物轉盤+換泥喇 ~
香水菠蘿
個頭種到而家有三個月喇 ~ 呢2日見佢d葉有d黃 , 喇喇林換左盤比佢先 ; 脫盤之後有好多根呀 , 可能原來0既盤唔合佢用 , 所以d葉會變左色 , 希望轉盤之後會好番d喇 ~
日本柚子 "日向夏"
本來佢係一堆種子盤栽黎 , 但見佢生得幾好又幾壯 , 一於唔好浪費 ~ 將佢轉成獨立小苗 ~
japan pomelo.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-11 10:08:03 |顯示全部樓層
今晚再炒泥來轉盤 :
1. 勒杜鵑
2. 迷迭香
3. 長春籐
另外 , 早前杆插珠石0既薄荷出左根喇 ~ 今晚都要將佢地落泥 ~ ^^
回復

cyhh 發表於 2008-12-11 10:31:34 |顯示全部樓層
其實咩野叫炒泥呀?
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-11 10:57:41 |顯示全部樓層
回復

vincentma 發表於 2008-12-11 13:57:34 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-11 10:57 發表
MAY MAY 靚教架 ~~ ^^
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=1

又幾好喎!不過我無火鎗,我就夏天時候晒佢幾日,然後放在一大桶內到冬天備用。
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-11 14:03:47 |顯示全部樓層
我都有晒泥架~ 如果D泥係一路自己用開 , 只係轉盤 , 我都會晒下佢就收埋下次再用.
但我而家炒0既泥 , 好多時都係響花墟買花之後, 換泥換出黎0既 , 入面分分鐘乜都有 , 所以就會炒下佢囉 ~ 上次響花墟5蚊雞買盤碧玉返來,送左虫虫 + 蝸牛蛋 .
回復

farfeifar 發表於 2008-12-11 14:31:58 |顯示全部樓層
想問薄荷插支個陣一定要有D珠石定住佢架?
我就咁插係D水度, 佢唔生又唔死咁~

回復

JicJicmom 發表於 2008-12-11 14:36:06 |顯示全部樓層

回復 218# farfeifar 的帖子

我有落珠石架. 以前都係就咁插水 , 結果支杆左 fing 右 fing 之後就死鬼埋.
而家落左珠石落去 , 好快就出到根 + 無咁易爛腳.
回復

farfeifar 發表於 2008-12-11 14:36:57 |顯示全部樓層
哦~sor des lei~~屋企冇珠石...沙得冇??
回復