積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117667 2274
JicJicmom 發表於 2008-12-13 01:41:12 |顯示全部樓層

回復 240# may.sun 的帖子

我呢d粗人, 係咁上下喇 ~~ 又唔慣戴手套 ....
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 01:42:16 |顯示全部樓層
今晚又炒泥 ...... 發現一個烏蠅竇 !!!! 係咁燒係咁燒 .......嚇死我了 ~~~~
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-13 03:41:32 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-13 01:42 發表
今晚又炒泥 ...... 發現一個烏蠅竇 !!!! 係咁燒係咁燒 .......嚇死我了 ~~~~

夠肥呀
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 09:32:01 |顯示全部樓層

回復 243# BanbieChan 的帖子

尋日嚇一嚇 , 係咁燒係咁燒 , 本來諗住尋晚只係燒半盤泥變成燒哂 .....
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 09:44:21 |顯示全部樓層

回復 241# JicJicmom 的帖子

比 MAY SUN 提一提我 , 尋晚即做 HAND SPA !! 好好多喇 ~~
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-13 09:53:34 |顯示全部樓層
快d去買返 d mask 幫d手手腳做吓mask先得啊
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 09:56:44 |顯示全部樓層

回復 246# yuwaiman 的帖子

我有呀 ~~~ 我有 "蟹樹" ~~
回復

may.sun 發表於 2008-12-13 10:02:32 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-13 09:32 發表

尋日嚇一嚇 , 係咁燒係咁燒 , 本來諗住尋晚只係燒半盤泥變成燒哂 .....

jj ma~~除左燒,大火蒸都得,得左
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 10:06:15 |顯示全部樓層

回復 248# may.sun 的帖子

蒸烏蠅 !!! 哼 ~~
睇左花老師D櫻桃蘿蔔 , 今日就番去播種 ~ 攪好哂D泥0岩0岩有2個長長三尺盤響度 ~ ^^
回復

may.sun 發表於 2008-12-13 10:59:29 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-13 10:06 發表
蒸烏蠅 !!! 哼 ~~
睇左花老師D櫻桃蘿蔔 , 今日就番去播種 ~ 攪好哂D泥0岩0岩有2個長長三尺盤響度 ~ ^^

no..jj ma,係高溫蒸泥啊.因不是個個有鬼槍ma,爐就一定有
回復

花草之家 發表於 2008-12-13 11:15:32 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-12-13 10:59 發表

no..jj ma,係高溫蒸泥啊.因不是個個有鬼槍ma,爐就一定有

我都係用高温蒸泥架!
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 11:37:05 |顯示全部樓層

回復 251# 花草之家 的帖子

咦 ~~ 咁你地係用乜野爐 ? 明火用黎打邊爐0個D ?
回復

花草之家 發表於 2008-12-13 11:43:47 |顯示全部樓層
我用煮食爐,個煲唔打開個蓋,咁咪唔怕唔衛生囉!
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-13 12:03:31 |顯示全部樓層
我用最天然果隻 ... 太陽晒
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 12:15:45 |顯示全部樓層

回復 254# yuwaiman 的帖子

我晒完又燒呀 ~ ^^
回復

cyhh 發表於 2008-12-13 14:14:48 |顯示全部樓層
我屋企天台有石油氣BBQ爐,如果遲d有盤菜果d盤,等我都試吓先^.^
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-13 22:09:09 |顯示全部樓層
今日影到相喇 ~~ 介紹下我d果果先 ~~ ^^
靜雞雞地結0既百香果 ~~
P1120646 (Small).JPG
金蕃茄呀 ~ 好似都唔係大隻 , 屬 cherry tomato 0個一隻 ~
P1120648 (Small).JPG
P1120649 (Small).JPG
早水蘿蔔 ~ 淨番一支咋 .... 其他比雀仔 / 虫仔食哂 ....
P1120640 (Small).JPG
P1120642 (Small).JPG
公主送0既士多啤梨苗苗 ~~ 大左好多呀 ~ 唔知係唔係要分盤呢 ? 我0既新歡下星期至入門, 而家要分定盤喇 .....
P1120657 (Small).JPG
其他 :
迷你玫瑰開好多花 ~
P1120643 (Small).JPG
團購玫瑰好多葉 ~ 好壯呀 ~
P1120644 (Small).JPG
Chris Tsui 送0既九層塔"小苗" 開花喇 ~~
P1120652 (Small).JPG
斑葉倒手香大左好多 , 過多個星期可以分開出黎杆插
P1120656 (Small).JPG
monse 送我0既酢醬草小球有葉喇 !!!! 開心屎我喇 ~~~
P1120660 (Small).JPG
娘家的鹿上了樹 ~~ ^^
P1120672 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2008-12-13 22:41:20 |顯示全部樓層
monse 送我0既酢醬草小球有葉喇 !!!! 開心屎我喇 ~~~ feel 到feel到...
回復

Monse 發表於 2008-12-13 23:50:50 |顯示全部樓層
monse 送我0既酢醬草小球有葉喇 !!!! 開心屎我喇 ~~~

JicJicmom種酢醬草啲泥太濕喇,去X康超市買包種仙人掌既泥再加珍珠石及(垤)石或者金泥就得架喇。
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-15 00:57:55 |顯示全部樓層

回復 259# Monse 的帖子

知道 + 明白啦 阿 monse ~~ ^^
其實係因為盤底有積水所以令盤入面0既泥過濕 , 移離左個大盤就無事喇 ~ ^^
回復