積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117470 2274
格子 發表於 2010-3-1 14:01:01 |顯示全部樓層
積媽.  我種既黑金蓮都係咁架  紅色深少少叫黑
回復

花草之家 發表於 2010-3-1 16:55:24 |顯示全部樓層
MONSE 幫我發苗的黑絲絨旱金蓮, 都唔係好黑, 只係好深0既紅色~
JicJicmom 發表於 2010-3-1 11:13

黑絲绒旱金蓮咪即係好似黑玫瑰咁樣,都唔係黑mun mun
回復

農夫 發表於 2010-3-2 15:31:56 |顯示全部樓層
呢隻色好靚呀,唔知我個盆係咩色呢?!
回復

Monse 發表於 2010-3-3 00:22:21 |顯示全部樓層
MONSE 幫我發苗的黑絲絨旱金蓮, 都唔係好黑, 只係好深0既紅色~
JicJicmom 發表於 2010-3-1 11:13

積媽,
我共發了兩棵苗, 你一棵我一棵, 我果棵係橙色添呀而且無物黑絲絨feel喎, 絕對貨不對版, 邊間供應商下次唔好幫佢喇.
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-3 10:02:27 |顯示全部樓層
回復 2164# Monse
Monse ~~ 早晨呀 ~~
黑絲絨旱金蓮我有2個"貨源" , 一個係淘寶, 一個係T&M , 我估係淘寶0個度有問題.
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-3 10:04:38 |顯示全部樓層

今早拍下的葡萄風信子 ~~ 呢一盤種得最好~~ 雪左差不多有3個月至下盤.
其他只係雪左2個月, 下左盤到而家都仲係草.......

開始開花的勒杜鵑

MONSE 送的窄葉美女櫻, 已經再打頂, 分支長得很快~~

一月份在花墟農墟買的重瓣牛

過年前買的寶蓮燈

評分

查看全部評分

回復

Monse 發表於 2010-3-4 00:42:46 |顯示全部樓層
葡萄風信子又健康又靚, 叻叻啊.
積媽, 窄葉美女櫻仍然要繼續打頂才能更加茂盛啊.
回復

BanbieChan 發表於 2010-3-4 07:10:42 |顯示全部樓層

你送我嘅楓葉天竺葵開花了~謝謝喔~

回復

格子 發表於 2010-3-4 11:16:57 |顯示全部樓層
好靚啊add6icon  公主
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-4 13:03:29 |顯示全部樓層
回復 2167# Monse

多謝你呀MONSE ~~我會比心機打佢頂架喇~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-4 13:03:55 |顯示全部樓層
回復 2169# 格子
公主.....幾時都咁靚架喇~~~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-4 13:15:14 |顯示全部樓層
尋晚響天台做野時, 發現又將會有新花花要開喇~~
今次係賓賓買0既較剪蘭. 唔太記得係乜野色喇~ 好似係鮮紅同橙色~

上一年過年時買的蝴蝶蘭, 今年又開花了~~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-5 10:01:42 |顯示全部樓層

MONSE 早晨呀 ~~~~
我呢2日會將你比我0既熊童子轉盤喇~~ 應該轉個多大的盤至0岩呢?
我會用仙人掌土 (響賓賓買左一包入口貨) 泥面好似你咁放輕身蘭石, 基肥可以放乜野呀? 我有魔肥, 得唔得呀?

另外你上次咪比左D花貓我0既? ( 我唔識呀....) 有一株有花苞呀好似..... 而家點好呀?
你比我咁耐, 我都係放響窗台, 無轉泥轉盤, KEEP 住日日澆水, 尋日想轉盤轉泥, 就發現佢有花苞喇 ~~ 家下點做好呀?
回復

spinnet 發表於 2010-3-5 11:09:32 |顯示全部樓層
積積媽

你送我嘅楓葉天竺葵開花了~謝謝喔~
BanbieChan 發表於 2010-3-4 07:10

你棵楓葉天竺葵好靚啊, 係咪由種子種起KA? add14icon 那裡找得到呢?
回復

Monse 發表於 2010-3-6 01:59:44 |顯示全部樓層
MONSE 早晨呀 ~~~~
我呢2日會將你比我0既熊童子轉盤喇~~ 應該轉個多大的盤至0岩呢?
我會用仙人掌土 (響賓 ...
JicJicmom 發表於 2010-3-5 10:01

積媽,
我種左一年咁耐都只係得4塊葉完成無新葉長過出黎, 似乎你很適合種多肉植物喎, 種得好好啊(就連隔離果棵唔小心跌落去的松葉牡丹), 暫時比4-5吋盆佢先啦.
回復

Monse 發表於 2010-3-6 02:04:56 |顯示全部樓層
花貓就開花咪好囉, 你仍然用緊細盆仔種佢吖? 果個盆太細了, 花貓的種植技巧我又唔係好懂喎, 我又唔知呢個時侯換盆會唔會傷到根部喎, 明天我會見到種花貓高手等我問左佢再覆你喇.
回復

BanbieChan 發表於 2010-3-6 14:36:26 |顯示全部樓層
你棵楓葉天竺葵好靚啊, 係咪由種子種起KA? add14icon  那裡找得到呢?
spinnet 發表於 2010-3-5 11:09

spinnet ~

呢個問題要請教返 喇~
回復

spinnet 發表於 2010-3-6 14:38:08 |顯示全部樓層
spinnet ~

呢個問題要請教返 積積媽喇~
BanbieChan 發表於 2010-3-6 14:36

謝謝, 你種得好靚. 我已pm咗積積媽啦.
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-8 11:54:35 |顯示全部樓層
回復 2178# spinnet
spinnet ,  我回左你PM喇~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-8 11:59:04 |顯示全部樓層

天台近況:
MONSE 之前送的白雪花, 我打左頂, 希望可以長得密一D.

MONSE  送的天使之眼母株有花苞+開花

MONSE , 我無呃你架~~ 我自己仲有一盤架~~ ^^

酢醬草都長得好快 (MONSE , 你前年送比我0既~ XDDD)

較剪蘭花苞愈來愈多+ 大+ 明顯

金魚花小苗有好轉跡象

排緊隊的旱金蓮

早前移種的馬齒牡丹小苗, 極速蔓延中....

評分

查看全部評分

回復