積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117628 2274
vincentma 發表於 2010-1-30 22:23:48 |顯示全部樓層
回復  vincentma
Vincentma ~ 早晨呀 ~~~
我都唔知點解佢咁矮....... 幾驚佢未大先壊呀 .....
今早拍的~~ ...
JicJicmom 發表於 2010-1-30 10:41

多謝積媽!全部收晒呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-30 22:39:25 |顯示全部樓層
今日返工返半晝, 趕返屋企希望可以影到d酢醬草開花 , 卒之........
草包@30/1/2010

loklok 團購的酢醬草

simplex

芙蓉酢醬草

monse 送的酢醬草

紫葉酢醬草

上一年賓賓買的酢醬草 , 留起小球今年再種~ 佢開得真係好好正呀 ~~
先係單頭 .....

然後.....

回復

JicJicmom 發表於 2010-2-1 22:44:04 |顯示全部樓層
尋日日光日白上天台幹活, 竟然發現老爺拎過黎0既千年蘭花開左花呀~~~
( 千年蘭花 : 枯乾+醜+發黑 = 無心機去理佢.....)
老爺話係加多利蘭黎架~

鬱金香開左3朵, 今晚上去睇到有6朵. ....

今年響賓賓買0既葡萄風信子都開花了~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-2-3 10:01:35 |顯示全部樓層

桃花而家開成咁, 新年睇乜呀?

水仙又係咁 .....

旱金蓮出lum 了~~

NATSUKI 團購酢醬草 ,草包 Oxalis adenophylla 都出左lum呀, 見唔見到?

NATSUKI 團購酢醬草Oxalis hirta 都出左lum , 希望可以等到星期六影到相喇~~

回復

Dennis 發表於 2010-2-3 10:11:26 |顯示全部樓層
尋日日光日白上天台幹活, 竟然發現老爺拎過黎0既千年蘭花開左花呀~~~
( 千年蘭花 : 枯乾+醜+發黑 = 無心機 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-1 22:44

積媽妳個頭細咗嘅
加多利亞好靚呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-3 10:32:20 |顯示全部樓層
回復 2085# Dennis

DENNIS ~ 早晨呀~~
頭像係農友要求改的, 積媽不才, 攪到細細忽好鬼難睇.... 晏少少再攪攪佢.
我唔識種蘭花的, 所有蘭花都係老爺拎過黎我種. 好彩咁又開到花, 我想我要惡補一下同埋要執執佢至得~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-4 11:31:47 |顯示全部樓層
是日立春~~~~~
旱金蓮開花了~~ ^^

好友上年送0既文心蘭苔球開花了~

尋晚返去數一數, 草包有3個花苞 ~~

上年響賓賓買的酢醬草 , 出左好多花苞 ~ 咁多支雪條都開哂就發達囉.......
回復

格子 發表於 2010-2-4 11:44:13 |顯示全部樓層
add14icon積媽, 你仲有咩花沒養過架?

你d花品種多到....
回復

花草之家 發表於 2010-2-4 11:45:42 |顯示全部樓層
積媽,睇左草包發芽冇幾耐,咁快就開花添,好心急想睇吓d花係點樣。
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-4 11:49:56 |顯示全部樓層
回復 2088# 格子
格子~~ 如果你留意下, 我貼黎貼去都係0個幾隻花架咋...... 人地唔悶我都悶.... 可能酢醬草細細盤, 可以種多一兩個品種, 但始終開得靚0既都唔係多.
你D花就真係好靚啦~~ 有造形又夠燦爛 , 天台又整齊,  睇相都開心死~ 比我見到實物我實暈低~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-4 11:53:26 |顯示全部樓層
回復 2089# 花草之家
花草~~~~
我d草包係團購買的~~ 版友提供0既相係咁架:
http://www.flickr.com/photos/75584456@N00/2404471916/
MONSE 提過我, 唔好比佢淋到雨, 所以我成日都搬出搬入, 好怕佢會淋左雨之後發毛呀~
回復

黃臉婆 發表於 2010-2-4 13:10:33 |顯示全部樓層
好似追緊電視劇咁呀。。。。
好心急想睇到草包開花呀。。。。
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-4 15:21:25 |顯示全部樓層

回復 2092# 黃臉婆
靚靚 ~~~ 我怕版友們睇到悶呀 ..... 我都想佢地快D開花~~
我響空間度整個草包成長日誌0既相片集, 大家唔使爬得咁辛苦囉~ ^^
http://hkplants.com/home/space-2653-do-album-id-4758.html
回復

Monse 發表於 2010-2-4 21:34:53 |顯示全部樓層
積媽,
你種的酢醬草開始發力(開花爆滿盆)啊, 可能剛好最多花時正好是農曆新年, 恭喜, 恭喜.
回復

hk88688 發表於 2010-2-4 21:51:30 |顯示全部樓層
積媽, 好多酢醬草啊add6icon 我見桃花仲好多冧啊, 新年一定更加靚靚啊add14icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-5 01:39:19 |顯示全部樓層
回復 2094# Monse
monse ~~ 我要多謝你同靚靚同埋教過我種花0既版友們呀~~唔係你地教我, 真係草都無條睇下呀 ....
08年開始種野時, 真係慘痛過乜, 種乜死乜呀.....
而家都唔係話種得好, 有一半團購返來的酢醬草都未出芽, 下左泥都有成2個月了~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-5 01:40:56 |顯示全部樓層
回復 2095# hk88688

fanny ~~ 多謝賞花呀~ 雖然未到新年, 但睇到d桃花都好開心呢~~
我將桃花相放左上facebook , 外國d親戚見到, 個個都話好靚好有氣氛呀~ ^^
回復

vincentma 發表於 2010-2-5 09:03:03 |顯示全部樓層
桃花好靚呀!呢個 size 好!太大會好誇張!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-5 09:57:29 |顯示全部樓層
回復 2098# vincentma
vincentma ~~ 早晨呀~
呢D細細棵桃花真係幾好架~ 又唔"牙" 位又易打理~ 好怕D6-7尺高插水0既桃花, 一想起過完年要丟+花樽換水/倒水就頭都痛~~~
回復

Dennis 發表於 2010-2-5 10:03:55 |顯示全部樓層
回復  vincentma
vincentma ~~ 早晨呀~
呢D細細棵桃花真係幾好架~ 又唔"牙" 位又易打理~ 好怕D6-7尺高插 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-5 09:57

仲要掃返乾淨達地....
回復