積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117688 2274
JicJicmom 發表於 2010-2-5 10:08:18 |顯示全部樓層
UPDATE@5/2/2010
今天的鬱金香 .
呢一批球係響"心計"買的, 出花率100% , 佢響好矮細時就會開花, 一路開花一路會長高的~ 今日拍到0既照片, 比起之前0既顏色又深左D喇~
同時買的仲有另一款重瓣"peach blossom" , 顏色比較柔和, 有一個LUM 出左 , 希望快D有花睇~~   

同盤另一朵出左LUM , 應該係夜皇后~

另一邊賓賓入手的橙黃色風信子都出左芽了~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-5 10:11:00 |顯示全部樓層
回復 2100# Dennis
dennis ~ 早晨呀 ~~
我地屋企仲慘喇, 年初一唔比人掃地架 ..... 我阿爺會同"開年" 架......
所以我阿娘以前都係用手去執 , 我同細佬又一齊執.....
回復

花草之家 發表於 2010-2-5 12:20:02 |顯示全部樓層
積媽,我細個個陣年初一屋企都係咁架!而家大個左~~反叛年初一照掃
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-6 10:20:26 |顯示全部樓層
回復 2103# 花草之家
花草早晨呀 ~~ 今時今日0既衛生問題至最緊要呀~~ 話之佢初一初十呀... 一於照掃.
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-6 10:55:02 |顯示全部樓層

今日下午一定要早D返屋企!!! 要"步" 實D酢醬草開花 !!

鬱金香今日睇得清楚D ....
疑似重瓣 peach  blossom

疑似夜王后/ 黑鸚鵡

好友上年送的文心蘭苔球終於開花了~~

回復

Monse 發表於 2010-2-6 14:09:26 |顯示全部樓層
回復  花草之家
花草早晨呀 ~~ 今時今日0既衛生問題至最緊要呀~~ 話之佢初一初十呀... 一於照掃. ...
JicJicmom 發表於 2010-2-6 10:20

咁啱既我屋都係咁, 要年初三先比我地掃地及洗頭啊, 至於洗頭呢...係我初中時比我打破左慣例, 我堅持要洗佢地都耐我唔呵....呵呵.
回復

vincentma 發表於 2010-2-6 19:43:26 |顯示全部樓層
咁啱既我屋都係咁, 要年初三先比我地掃地及洗頭啊, 至於洗頭呢...係我初中時比我打破左慣例, 我堅持要洗 ...
Monse 發表於 2010-2-6 14:09

我而家都叫仔女年初一唔好洗頭同掃地!Oop! 我咪係上一代人!
回復

vincentma 發表於 2010-2-6 19:44:23 |顯示全部樓層
積媽,Tulip 好靚呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-7 01:14:15 |顯示全部樓層
回復 2108# vincentma

VINCENTMA ~~ 送多張近鏡比你~~

今日早D返屋企等酢醬草開花, 唉 .....

草包都仲係唔多開....
回復

Monse 發表於 2010-2-7 01:31:43 |顯示全部樓層
積媽,
呢隻色既鬱金香好靚啊似重瓣啊係咪吖?
回復

vincentma 發表於 2010-2-7 07:53:43 |顯示全部樓層
回復  vincentma

JicJicmom 發表於 2010-2-7 01:14

殺 C 人呀!
回復

Dennis 發表於 2010-2-7 08:42:31 |顯示全部樓層
積媽, 文心蘭好靚呀 , 係咪迷你品種黎架?
回復

hk88688 發表於 2010-2-7 16:53:51 |顯示全部樓層
積媽, 越近新年越多靚花開啊, 啲鬱金香好多冧, 新年時應該仲燦爛add14icon
回復

花草之家 發表於 2010-2-7 18:52:28 |顯示全部樓層
回復  vincentma

今日早D返屋企等酢醬草開花, 唉 .....

草包都 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-7 01:14

影近鏡,更加靚add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:13:53 |顯示全部樓層
多謝各位賞花呀~
Dennis , 我都唔知呢d係乜野品種, 係朋友送比我架~~ 等我問下佢~~~
Monse ,玫紅色0既鬱金香係重瓣黎架~~ 真係靚過單瓣0既好多 ~ 我以後都要種重瓣花喇 ....
VINCENTMA, FANNY ,花草, 如果今日唔係落雨落成咁, 我估初一仲有D野睇下.....0岩0岩至上完天台倒水 :
鬱金香花入面裝哂水
小苗浸哂水
棵小桃花慘不忍睹 ....
尋晚仲同D天竺葵轉左盤 .....唉 ......
回復

Dennis 發表於 2010-2-8 09:37:47 |顯示全部樓層
多謝各位賞花呀~
Dennis , 我都唔知呢d係乜野品種, 係朋友送比我架~~ 等我問下佢~~~
Monse ,玫紅色0既鬱 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:13

積媽, 尋日落雨, 我D小牛都爛哂呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-9 10:03:26 |顯示全部樓層
星期日落一落雨....
唉 .....

唉唉 ......

唉唉唉.....今日至係年廿六咋....
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-9 10:08:00 |顯示全部樓層
睇番D開心野......
娘家拎出來種的朱...

旱金蓮陸續咁開喇, 但黑絲絨都係未見花苞 ....

呢隻酢醬草好似幾受得水咁~ 淋足日半仲生得好左~

仲出左3個花LUM

打頂出來的天使之眼有LUM , 好唔好比佢開花呀? 植株仲係好細,10塊葉都無.....

橙黃色風信子就黎要開了.....
回復

格子 發表於 2010-2-9 17:12:05 |顯示全部樓層
入咗來睇下積媽 " 唉" 乜  

落雨係咁喇   我噚晚都剪咗好多爛花
回復

vincentma 發表於 2010-2-9 20:51:17 |顯示全部樓層
入咗來睇下積媽 " 唉" 乜  

落雨係咁喇   我噚晚都剪咗好多爛花
格子 發表於 2010-2-9 17:12

我又係入黎睇下 "唉"乜!大家都咁話喇!
回復