積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117467 2274
Monse 發表於 2010-3-8 15:13:18 |顯示全部樓層
花貓就開花咪好囉, 你仍然用緊細盆仔種佢吖? 果個盆太細了, 花貓的種植技巧我又唔係好懂喎, 我又唔知呢個時 ...
Monse 發表於 2010-3-6 02:04

積媽,
問左高人喇, 佢話花貓好粗生可以換個盆比佢吖, 要晒太陽.
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-8 15:35:10 |顯示全部樓層
回復 2181# Monse

MONSE ~~~ 多謝你及阿高人呀~~~
我今晚影相比你睇呀~~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-9 00:17:45 |顯示全部樓層
MONSE 靚靚高人  ~~~
我今晚幫佢地轉左盤喇 ~
佢地d葉有d黑黑地, 係唔係有病 ?
R0010852 (Small).JPG
花貓#1
R0010853 (Small).JPG
R0010854 (Small).JPG
R0010855 (Small).JPG
R0010856 (Small).JPG
花貓#2
R0010857 (Small).JPG
熊童子都轉左盤 ,聽日要買番d小蘭石番來....
R0010858 (Small).JPG
R0010860 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

Monse 發表於 2010-3-9 00:48:32 |顯示全部樓層
MONSE 靚靚高人  ~~~
我今晚幫佢地轉左盤喇 ~
佢地d葉有d黑黑地, 係唔係有病 ?
花貓#1
花貓#2
熊 ...
JicJicmom 發表於 2010-3-9 00:17

JicJicmom,
唔記得講你聽添, 花貓淋水時盡量唔好淋到葉乾唔切葉會變黑架, 我都衰左問過高人後先知, 當有太陽時記得擺係晒到太陽既地方呀add14icon .
回復

hk88688 發表於 2010-3-9 04:34:59 |顯示全部樓層
回復  hk88688

FANNY 早晨呀~~~ 多謝你黎賞花~~~ 阿笑口棗係紫色種0既芥蘭頭 , 已經收成左, 送左比阿姨食 ...
JicJicmom 發表於 2010-3-1 11:00

積媽, 呢兩日真係凍返好多啊, 啲花又被雨水摧殘中...........add2icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-12 23:45:16 |顯示全部樓層
回復 2185# hk88688
fanny ~~~ 我天台d瓜菜又何嘗唔係呀.... 仲死呀, 吹正大北風 ......
d苗乾哂.....
無花果, 乾哂.....
沙律菜, 軟哂.......
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-12 23:49:59 |顯示全部樓層
今日見到較剪蘭開花了.....
亂草一堆....

我明明係買鮮紅色架.....

好期待呢隻色, 包裝上話係鮮橙色

前年買的蝴蝶蘭

天使之眼

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-13 09:49:30 |顯示全部樓層
今早拍到的較剪蘭
  好中意呢隻色~~~

貨不對辦..... 可能係散裝球比人掉亂左.

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-22 11:01:14 |顯示全部樓層
今日另一株天使之眼都開花了 ~~

第一株開花0既, 一直有花開緊~~

小寶幫我發苗的天竺葵

香水菠蘿都要開花了~

油點百合

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-24 14:17:19 |顯示全部樓層
小寶牌天竺葵開花了, 係好舒服0既淺粉紅色~~ ^^

送比阿娘的朱朱都開花了, 好似係APPLE BLOSSOM

開到成朵花咁0既沙律生菜

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-28 18:42:38 |顯示全部樓層

今日天氣好好呀~~ 上去天台影左少少相 ~ ^^
酢醬草

藍蝴蝶 , 我種得唔好, 得一兩隻..... 再插枝種多棵~~

唔同顏色旱金蓮仲有花開....

天竺葵-天使之眼 , 得2棵開花, 一棵c左一半.....

另一品種天竺葵 :
粉紅色 . 另一邊又靜靜地出左苞 .....

另一棵又出左苞

舊年以為佢熱死左0既魚腥草, 生左好多出來 , 喇喇林同佢換泥, 嘩~~~ 真係臭到想死......

芫茜的花

舊年種到今年開花的蝴蝶蘭
http://www.hkplants.com/viewthre ... ;extra=&page=58
R1021165 (Large).JPG
R1021166 (Large).JPG
R1021169 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2010-3-28 19:50:35 |顯示全部樓層
魚腥草真係好粗生,乾得又濕得,之前成盆水草乾死晒佢都冇事
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-28 22:21:38 |顯示全部樓層
回復 2192# fnv234

Billy , 咁我想問下, 魚腥草係四季常綠的 ? 我呢一盤係上一年2-3月間, MONSE 送比我架, 到六月左右就成盤枯左..... 我懶無理佢, 上星期想清理舊盤時, 至發現佢生得咁緊要......
回復

fnv234 發表於 2010-3-28 22:32:28 |顯示全部樓層
回復  fnv234

Billy , 咁我想問下, 魚腥草係四季常綠的 ? 我呢一盤係上一年2-3月間, MONSE 送比我架, 到 ...
JicJicmom 發表於 2010-3-28 22:21

我果D到夏天都係生得好樣衰,不過秋天就復活
回復

may.sun 發表於 2010-3-29 23:16:55 |顯示全部樓層
舊年以為佢熱死左0既魚腥草, 生左好多出來 , 喇喇林同佢換泥, 嘩~~~ 真係臭到想死......  積媽,你話係泥定魚腥草臭呀??
回復

fnv234 發表於 2010-3-29 23:27:07 |顯示全部樓層
舊年以為佢熱死左0既魚腥草, 生左好多出來 , 喇喇林同佢換泥, 嘩~~~ 真係臭到想死......  積媽,你話係泥定 ...
may.sun 發表於 2010-3-29 23:16

我覺得係魚腥草
其實呢隻草有咩用?我淨係知可以做藥材
回復

花草之家 發表於 2010-3-30 18:22:30 |顯示全部樓層
舊年以為佢熱死左0既魚腥草, 生左好多出來 , 喇喇林同佢換泥, 嘩~~~ 真係臭到想死......  積媽,你話係泥定 ...
may.sun 發表於 2010-3-29 23:16

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-31 10:05:20 |顯示全部樓層
MAYSUN BABY ~~~
不如我拎出來比你分析下..... 你研究左有結果你話我知~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-31 10:06:15 |顯示全部樓層
回復 2197# 花草之家

花草, 早晨呀 ~~~
做乜咁好笑0即~~~~~ 你要唔要研究下係泥臭定係草臭呀?
回復

花草之家 發表於 2010-3-31 13:10:33 |顯示全部樓層

積媽午安,俾may.sun笑c,唔知泥臭定係草臭我唔要研究喇!我棵天竺葵(地平線)d味我都覺得難聞,魚腥草d味我驚會頂唔住
回復