積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117487 2274
Monse 發表於 2010-2-25 22:57:05 |顯示全部樓層
積媽,
一過完年你家天台就開花不斷, 名副其實真係"花開富貴"啊, 你家天台遲啲仲多花睇呀.
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-25 23:48:52 |顯示全部樓層
回復 2142# Monse

monse ....點只開花處處呀..... 仲生機 bu bu 呀 .... 今日發現草包有蚜虫, 喇喇林噴左綠油油, 聽日仲要大噴天台.....
就係同草包影相時, 發現有小黑點同蚜虫.....

你睇下你上次比我呢一棵苗苗 :

今晚再上天台睇下, 紫色小花都開左幾朵喇 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-25 23:50:26 |顯示全部樓層
回復 2140# 雲雲
多謝雲雲呀 ~~ 我都祝你無論響邊度都笑到如花似玉, 開開心心~~ ^^   
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-25 23:50:56 |顯示全部樓層
回復 2141# may.sun

美新baby ~~~ 你種得佢好健康呀 ~~ ^^
回復

花草之家 發表於 2010-2-26 17:38:23 |顯示全部樓層
DENNIS , Vincentma ~~~ 新年快樂呀 ~~~ 祝你地都花開富貴 ~ d花花日日都多姿多彩~~
VINCENTMA , 草包響過 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-24 09:51

積媽,恭喜發財,祝你身體健康,心想事成 恭喜.gif 遲左d,好彩未過新十五
回復

nuage 發表於 2010-2-26 20:44:39 |顯示全部樓層
尋日下午鼠左返屋企, 為左影佢地.....

第二揪提子

雙色酢醬草

又係酢醬草 ....

不知名酢醬草

酢 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-11 09:44

add6icon  好多花開喎﹗今年積媽屋企好有春天氣息
回復

nuage 發表於 2010-2-26 20:46:10 |顯示全部樓層
登登登登~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
草包開花喇!!!!!!!
JicJicmom 發表於 2010-2-11 09:48

原來草包 d花都好靚
回復

Monse 發表於 2010-2-26 22:40:49 |顯示全部樓層
回復  Monse

monse ....點只開花處處呀..... 仲生機 bu bu 呀 .... 今日發現草包有蚜虫, 喇喇林噴左綠油 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-25 23:48

積媽,
棵紫色花仔係窄葉美女櫻, 呢菖花開完花後即刻全部打頂促進底部生多啲側芽, 咁遲啲會生得好大欉而且仲會開好多紫色花花架喇.
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-26 22:56:16 |顯示全部樓層
回復 2146# 花草之家
花草 ~~~ 祝你事事順景呀~~~花花草草都咁聽話 ~ ^^
唏~ 無所謂喇, 有句野話咩 "咩咩咩咩咩 (唔記得左....) , 十月都係拜年時 "呀嘛 ~  
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-26 22:58:01 |顯示全部樓層
回復 2147# nuage

nuage ~~~ 祝你新年快樂呀~~~
你記得上年我地過年前第一次見面買左d葡萄風信子嘛 ?  今年d球又下左盤, 不過淨係生葉囉..... 可能我上次收球前養得唔靚喇....
今年我會再努力~~^^
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-26 22:59:23 |顯示全部樓層
回復 2149# Monse

monse ~~ 多謝教路 , 我會捉緊時機打頂架喇 ~~
另外呢, 你上次比我棵熊童子, 葉多左好多, 但支梗仲係幼了了..... 我唔敢換盤 .... 好驚整斷左佢.....
回復

Monse 發表於 2010-2-26 23:04:26 |顯示全部樓層
回復  Monse

monse ~~ 多謝教路 , 我會捉緊時機打頂架喇 ~~
另外呢, 你上次比我棵熊童子, 葉多左好多,  ...
JicJicmom 發表於 2010-2-26 22:59

要換盆架喇, 個盆太細喇一定要換, 小心啲囉.
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-26 23:11:52 |顯示全部樓層

回復 2153# Monse

monse , 明白喇, 我即管試一下喇 ....
我用仙人掌土對嘛 ? 基肥落乜野好 ? 魔肥可以嘛 ?
咁阿美女櫻剪出來的頂, 可以插得生嘛 ?
回復

Monse 發表於 2010-2-26 23:40:19 |顯示全部樓層

我諗用仙人掌土可以掛,  基肥落少少好了我都唔知佢反受唔受到肥, 每次施肥我只比好少佢架咋, 驚肥死佢, 魔肥都可以架喇, 輕手啲咪得囉.
窄葉美女櫻我相信會插得生架, 過兩日我都會試吓插枝看看能否成功.
回復

natsuki 發表於 2010-2-27 02:49:14 |顯示全部樓層
登登登登~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
草包開花喇!!!!!!!
JicJicmom 發表於 2010-2-11 09:48

草包好美.add6icon  add6icon  add6icon  
我的已在雨中消失.
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-27 10:03:43 |顯示全部樓層
回復 2156# natsuki

NATSUKI , 早晨呀 ~
香港潮濕多雨, 加上我發覺D虫虫 / 蟻 / 蚊滋都係對草包情有獨鍾.....  MONSE 話唔好比佢淋雨,  所以佢都幾難服待, 我成日都要將佢拎出拎入.....
我早前再買左3隻草包, 而家仲響度吽緊.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-27 10:07:59 |顯示全部樓層
今早的花花
酢醬草們

窄葉美女櫻

旱金蓮又多左一隻色 ( 到而家都未見任何似黑絲絨的物體......)

加送笑口棗 一隻..... 祝各位笑口常開....
回復

hk88688 發表於 2010-2-28 21:54:57 |顯示全部樓層
積媽, 真係花開處處啊, 草包啲花花好靚啊add6icon 笑口棗好似芥蘭頭, 好肥美啊
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 11:00:21 |顯示全部樓層
回復 2158# hk88688

FANNY 早晨呀~~~ 多謝你黎賞花~~~ 阿笑口棗係紫色種0既芥蘭頭 , 已經收成左, 送左比阿姨食了~
我天台開始多虫虫喇~ 呢幾日都係咁噴藥~~ 過2日又凍過, 真係比佢玩死~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 11:13:52 |顯示全部樓層
MONSE 幫我發苗的黑絲絨旱金蓮, 都唔係好黑, 只係好深0既紅色~

評分

查看全部評分

回復