分享白菜仔種植情況.....生出紅椒來了~

作者: lips2567 發表于 2008-10-29 11:25:30
15553 140
jasonchong 發表於 2008-12-8 10:21:52 |顯示全部樓層
唔好意思,咁多位前輩,無知一問,D種子係咪要浸過水先可以種架?
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-8 10:31:59 |顯示全部樓層

回復 121# jasonchong 的帖子

可以浸可以唔浸GE,不過有時浸到出芽再盡快放入泥種會快啲
回復

jasonchong 發表於 2008-12-8 10:39:46 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-12-8 10:31 發表
可以浸可以唔浸GE,不過有時浸到出芽再盡快放入泥種會快啲

唔該晒!昨日剛剛落左了!不過無浸到!希望成功。
回復

sandylam 發表於 2008-12-8 13:13:32 |顯示全部樓層
有蟲蟲,我都只係敢用洗衣粉水加胡椒,同用牛奶咋.
結終係食落肚既野,穩陣少少好.
回復

lips2567 發表於 2008-12-8 13:52:19 |顯示全部樓層
牛奶???都得的嗎??有什麼用ga??
要睇返咩種子先得~~白菜種子我都無浸ga~~有d大粒d的種子我就會浸啦~
回復

lips2567 發表於 2008-12-10 23:13:31 |顯示全部樓層
種植真係日日有驚喜~~早兩日淋花的時候,竟然見到...上次吹翻了的紅椒種子88聲咁發芽...真係勁呀!!
好彩那盆是沒有受到污染的泥土~(在噴殺蟲水前已收割)
真係一日驚,一日喜~~
回復

yannes 發表於 2008-12-11 08:50:10 |顯示全部樓層
到了今日為止一共出了幾多棵呀~~~~
回復

lips2567 發表於 2008-12-11 10:55:20 |顯示全部樓層
無數過....太密了.......
等它們抬起晒頭,我會把它們分盆~到時就知有幾多了~
另外昨晚整青椒同黃椒,又留左種子...你話種唔種好~??
回復

yannes 發表於 2008-12-11 12:36:19 |顯示全部樓層

回復 128# lips2567 的帖子

你真係聽我講食椒呀?? 青椒麻麻地.....黃椒就種啦~~~!!!!!
回復

lips2567 發表於 2008-12-11 13:18:19 |顯示全部樓層
我做左煎釀3寶~
街市$10/3色各一個~我果邊好少咁平嘛~咪買lo~
回復

farfeifar 發表於 2008-12-11 15:18:54 |顯示全部樓層
如果d果果唔成熟, d子未必發到呢~不過都可以一試~
回復

農夫 發表於 2008-12-11 15:59:09 |顯示全部樓層
失魂女好,
唔好用化肥,用農藥種啦
如果係咁,不如去街市買,唔駛自己種得咁辛苦,
同埋自己用化肥,無得check有無超標,食左落肚就會中毒
自己種梗係有機好啦.
回復

lips2567 發表於 2008-12-11 16:25:37 |顯示全部樓層

回復 132# 農夫 的帖子

係的!!收到!!
我今晚返去就立即掉了那支農藥!!!
我用完一次見d白菜死晒(仲要1日內)我都驚驚
自己種~好味d又開心d~都係唔捨得~hehe
回復

lips2567 發表於 2008-12-11 16:26:53 |顯示全部樓層

回復 131# farfeifar 的帖子

我會試試的~d紅椒都係咁,就發到88聲~~
遲d出晒黎太多都唔知點種~
回復

lips2567 發表於 2008-12-18 23:13:11 |顯示全部樓層
話說...早前那些紅椒的種子開始發芽....本來還想應該都是1-2棵....誰不知竟同我生了幾十棵出來.....幾乎所有種子都發芽...(我唔知有幾多種子的) P1040781.jpg
太迫了~於是昨天還是要分開佢地.... P1040894.jpg

另外還有之前試種的碌油種子 P1040890.jpg
順便POSTPOST我上星期日去深圳花卉世界的收獲~ P1040892.jpg 我家不大...只好買一盆..
回復

yannes 發表於 2008-12-19 12:11:13 |顯示全部樓層
碌油真的好可愛~你放在家那處欣賞??
紅椒快一點大啦~~~~好想有佢地返屋企~~~
聖誕花你有冇摘落來插??
回復

farfeifar 發表於 2008-12-19 17:42:26 |顯示全部樓層
辣椒殺咁d啦, 咁多點種啊你?一係比人hehe~
回復

happyssunny 發表於 2008-12-19 21:29:45 |顯示全部樓層
失魂女,
你d chilli 點呀?
我d chilli近日先發芽...係咪剛發芽果時莖是深紫色的??
易種嗎?
回復

happyssunny 發表於 2008-12-19 21:32:02 |顯示全部樓層
另我都剛種白菜...剛開始生菜了, 蘿白都是...
但諗緊...蘿白放在d 牛奶樽( 2L果D膠樽)度種唔知夠唔夠深呢...??
回復

lips2567 發表於 2008-12-20 12:08:29 |顯示全部樓層
138# happyssunny

chili係...???
我d白菜係種種下先變紫~多謝d花菲花老師介紹~同左隻粒粒肥就無事啦~
我都未試過種蘿蔔,所以都唔知呀~
回復