分享白菜仔種植情況.....生出紅椒來了~

作者: lips2567 發表于 2008-10-29 11:25:30
15556 140
sylviaoneone 發表於 2008-11-2 02:26:30 |顯示全部樓層
原帖由 lips2567 於 2008-11-1 11:31 發表
加油呀!!!!等睇你的生菜寶寶相~~到時記住通知我~~HEHE~add10icon

add6icon 我都想快d等到佢發芽仔,係咪而家太熱,佢唔識發芽啦?
其實我係第一次種架,如果種得成,第一個通知您丫,haha~
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 10:40:28 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-11-2 01:05 發表
如果你係食白菜仔苗既話,而家就收得喇。
要好似街市咁大棵,都要成2個月嫁,我d白菜仔都種左成2個月先收,3個月就會再大棵d囉。
http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=3
你記住要剪左白菜仔 ...

原來係咁ga~!! 真係多謝指教~!!等我立即剪左佢先~!!
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 10:48:13 |顯示全部樓層
原帖由 sylviaoneone 於 2008-11-2 02:26 發表

add6icon 我都想快d等到佢發芽仔,係咪而家太熱,佢唔識發芽啦?
其實我係第一次種架,如果種得成,第一個通知您丫,haha~

http://www.hkplants.com/viewthre ... E8%8F%9C&page=1
我諗你可以問下這位前輩~我見佢種得好靚靚呀~
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 13:06:59 |顯示全部樓層
今日我發現......我隻大貓竟然去食我d白菜呀.........
佢竟然搶先我一步食佢地呀...........>_<"
佢仲要食得好似好好味咁.......>s<""
回復

llaus 發表於 2008-11-2 17:16:51 |顯示全部樓層
我D菜食得未呀?
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 18:38:45 |顯示全部樓層
你種左幾耐呀??
回復

llaus 發表於 2008-11-2 18:42:25 |顯示全部樓層
從種籽到現在大約個半左右
回復

yannes 發表於 2008-11-2 20:09:36 |顯示全部樓層
唔只白菜!!!有好好多種呢~~~~ 應該好快就食得啦~
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 21:17:09 |顯示全部樓層

回復 25# llaus 的帖子

你果d都好大棵呀~仲好靚TIM~我諗過多陣都食得GALA~
記住好似磨姑前輩咁講~收割前2星期不用落肥啦~
回復

wooying 發表於 2008-11-2 21:26:42 |顯示全部樓層
請問如果一開始落種就平均隔開佢地(約4-5cm)
咁之後d白菜仲使唔使分盆?
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 22:33:45 |顯示全部樓層
我諗4-5CM比較迫,如果你不想換盆,我諗都係10CM左右會好D,太迫會長
不大的~因為佢地要充足陽光,太迫會有D葉晒唔到陽光,養份又唔夠,空氣都無咁流通的~
回復

wooying 發表於 2008-11-2 23:16:56 |顯示全部樓層
感謝 lips2567
c啦... 我仲每個位落左兩粒籽,
驚未必每粒都發(d籽過左三個月期)
回復

llaus 發表於 2008-11-3 06:40:03 |顯示全部樓層
今早已收成左D大葉,
留返D細葉繼續生長,
希還有第二輪收成啦
回復

lips2567 發表於 2008-11-3 11:20:33 |顯示全部樓層

回復 32# wooying 的帖子

不用言謝啦~希望你種得好啦~見到自己收成係開心D GA~
回復

lips2567 發表於 2008-11-3 11:21:08 |顯示全部樓層

回復 33# llaus 的帖子

食左未??係咪特別好味?add6icon
回復

sylviaoneone 發表於 2008-11-4 12:24:42 |顯示全部樓層
點解您地d菜種得咁靚ge?
唉~我都好想丫,我而家連芽仔都未發@@等好耐...
係咪要什麼秘訣的?add8icon
回復

lips2567 發表於 2008-11-4 12:57:37 |顯示全部樓層
會唔會係D種子太深??我係先弄好泥,再用眉夾一粒粒咁輕輕放入泥面,聽人講,第1日不用淋水,到第二日先灑少少水至濕潤~
回復

wooying 發表於 2008-11-4 13:53:57 |顯示全部樓層
我都係前日落籽,今日都仲未見有芽仔
請問如果有光但係唔係太陽直射d菜就唔生㗎?
我個露台日頭直曬唔到~
回復

lips2567 發表於 2008-11-4 14:08:10 |顯示全部樓層
發芽的時候就不用晒陽光,但出左芽佢地就開始追光啦~要放係有陽光的地方~~如果佢地生得太高,即表示佢地追光,為免佢地支持唔到,你加多D泥,等佢地企得穩D就得~
可能你果邊係咪凍D?應該會遲1-2日先發到~再特多陣睇睇啦~
回復

wooying 發表於 2008-11-4 15:25:16 |顯示全部樓層
明白晒!
我會耐心等多幾日!
回復