小小地方種種種--(17/04~為落田做準備)

作者: lips2567 發表于 2009-1-15 23:23:59
5431 61

新年將至,我都被氣氛沖昏了頭了...已經買了3棵花,還正常打算買多盆荷包花...
這些是上兩次的收獲~

這是之前發了芽的紅椒,好易就發芽,但生長得好慢....
綠油種子盆栽生得很可愛,好像已停止發育了
BanbieChan 發表於 2009-1-16 03:35:55 |顯示全部樓層

.        歡迎加入樂園
回復

新仔 發表於 2009-1-16 03:53:25 |顯示全部樓層
歡迎 歡迎
回復

llaus 發表於 2009-1-16 05:49:33 |顯示全部樓層
http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(217).gifhttp://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(37).gifhttp://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(218).gif

.        http://shiehcho22.myweb.hi ...
BanbieChan 發表於 2009-1-16 03:35

公主妳都要開返d"種毒"群組囉!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-16 07:51:31 |顯示全部樓層
公主妳都要開返d"種毒"群組囉!
llaus 發表於 2009-1-16 05:49

回復

lips2567 發表於 2009-1-16 15:39:08 |顯示全部樓層
哈哈~我d毒癮~唔多唔少都關公主事ga~
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-16 15:44:42 |顯示全部樓層
哈哈~我d毒癮~唔多唔少都關公主事ga~
lips2567 發表於 2009-1-16 15:39

唔關我事架
回復

yannes 發表於 2009-1-16 22:57:46 |顯示全部樓層
開花喇開花喇~~~~太好了~~!!!一定趕得上新年架!!!
我的MINI蘭花同你的一樣,變左少少色喇!!!唔知是不是真的會開花呢??好期待~
你的紅椒大過我的好多了~我的都準備出第2,3塊真葉喇~係呢??
你的九層塔出左根未??我俾同事果盆已經大多勁多了!!!
回復

lips2567 發表於 2009-1-17 09:47:28 |顯示全部樓層
公主~因為睇左你D POST後,真係中毒不少GA~種得咁好~~
YANNES~~我現在同D碳粉包放係膠盒入面,等佢暖DD,希望佢快D開花啦~
我D紅椒種左好耐啦......生長得真係好慢...
9層塔好像無咩變過.....
回復

sandylam 發表於 2009-1-17 23:37:44 |顯示全部樓層
我之前落既雀眼椒,發左芽,但係最後都死左,無葉出.
或者真係太凍,等回暖再黎過.
回復

lips2567 發表於 2009-1-19 17:17:50 |顯示全部樓層
我之前無意下種時,一發就發左幾十棵,之後分盆同蔬苗,加上天氣太凍,到現在已經死左一半,了...
不過留左係度的,就好健康~
佢地都發芽的能力真係好勁.....之前有D發唔到芽的種子加泥,以為無希望就放入堆肥箱入面......點知兩星期後打開....竟然發左芽...真係嚇親...
回復

lips2567 發表於 2009-1-20 00:09:28 |顯示全部樓層
花花開得好燦爛啦~就黎新年,為佢地裝飾下先~
上星期6,又去了花墟,專程找它的呢~找了幾間都沒有,有好多都被人買了,好彩仲有~好可愛的荷包花~ P10508511.jpg
已經開了,又幾朵還準備開花~好正呀~ P10508522.jpg
蘭花完全不落後,已經開了4朵,但迷你版還沒有起色..... P10508553.jpg
回復

yannes 發表於 2009-1-20 09:30:16 |顯示全部樓層
嘩~~開得好大朵花花哦~!!!我仲以前你2支蘭花放在一齊tim~
你裝飾得佢地好美呀!!!一個字~[正]!!!
回復

lips2567 發表於 2009-1-20 09:41:56 |顯示全部樓層
我裝飾完後,發覺好似仲未夠呀~><"
回復

lips2567 發表於 2009-2-21 11:55:34 |顯示全部樓層
我D紅椒,都種左好耐,但點解唔係好識大GE???係咪唔夠肥.....???
回復

farfeifar 發表於 2009-2-21 12:19:40 |顯示全部樓層
應該係唔夠肥啦, 我個d有肥大得勁快,
不過一開花就勁搶肥喇, 好大食呢~
回復

lips2567 發表於 2009-2-21 12:29:14 |顯示全部樓層
原來係咁~!!我返去落多D肥先得~
不過佢現在先出得3-4片真葉,應該落D咩肥先岩佢??
回復

lips2567 發表於 2009-2-21 22:56:31 |顯示全部樓層
其實花寶的液肥,係咪有機肥來的呀~??
回復

lips2567 發表於 2009-2-22 09:33:44 |顯示全部樓層
早排見佢太迫,趁得閒就分開一下佢地,大家幫下眼...佢地有無大左.....
如果要分享出黎,要幾大先得呀???
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-22 09:36:52 |顯示全部樓層
早排見佢太迫,趁得閒就分開一下佢地,大家幫下眼...佢地有無大左.....
如果要分享出黎,要幾大先得呀???
lips2567 發表於 2009-2-22 09:33

冇相啵~點幫眼
回復

1234下一頁