分享白菜仔種植情況.....生出紅椒來了~

作者: lips2567 發表于 2008-10-29 11:25:30
15549 140
小寶 發表於 2008-11-24 21:33:59 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-11-24 21:20 發表

你問吓啦! 一向都係放體入門口櫃面角架, A4紙咁大袋淺咖啡色嘅!

哦, 係咪淨係用來種花架?
回復

花園仔 發表於 2008-11-24 21:48:42 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-24 21:33 發表

哦, 係咪淨係用來種花架?

係! 用黎種菜我用骨粉, 平D丫馬!

如果唔係種好多嘢用肉骨粉梗係正啦!
回復

小寶 發表於 2008-11-24 22:18:30 |顯示全部樓層

回復 82# 花園仔 的帖子

收到! 等我用完骨粉先算啦
回復

lips2567 發表於 2008-11-25 09:28:17 |顯示全部樓層
我都收到啦~!!遲幾日去買先~
回復

farfeifar 發表於 2008-11-25 11:07:56 |顯示全部樓層
查實我仲未分得好開...
請問骨粉同花生full有咩分別呢?
骨粉唔係for開花結果o既植物用架咩?
花生full其實係咪只係適合做基肥呢?
因為用花生full追肥我有過超恐怖經歷呢!
(成盆都係蟲...)
回復

lips2567 發表於 2008-11-25 12:20:52 |顯示全部樓層
睇其他POST話,花生full會發熱,容易傷到植物本身WO~
所以當基肥用就唔會傷到佢地~
回復

小寶 發表於 2008-11-25 12:44:34 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-25 11:07 發表
查實我仲未分得好開...
請問骨粉同花生full有咩分別呢?
骨粉唔係for開花結果o既植物用架咩?
花生full其實係咪只係適合做基肥呢?
因為用花生full追肥我有過超恐怖經歷呢!
(成盆都係蟲...) ...

主要係冚泥冚得唔夠多和要質實佢,盆好難再用花生夫追肥, 除非個盆大好多囉~
回復

貓貓 發表於 2008-11-25 23:44:39 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-11-24 20:20 發表

幾年前我己經用黎種花嘞! -- 澳洲出產嘅 -- 好四正, 我係帮襯衫兄架!

請問老師係唔係 「X葉牌肉骨粉」呀?睇到真係比骨粉幼滑好多喎。
佢個袋面寫住磷、氮、鉀肥都有,可以用來追肥嗎?定淨係可以做基肥呢?
回復

fianfumy 發表於 2008-11-26 00:07:16 |顯示全部樓層

HELP !!!

原帖由 貓貓 於 2008-11-25 23:44 發表

請問老師係唔係 「X葉牌肉骨粉」呀?睇到真係比骨粉幼滑好多喎。
佢個袋面寫住磷、氮、鉀肥都有,可以用來追肥嗎?定淨係可以做基肥呢?

我今日在花墟雅X問過 ...肉骨粉建議是追肥用喎 ! ( 老師 : 如有錯請告知及代為更正 )

maggie 問.gif 今日本人 "第一次 "買了 "骨粉"作機肥用 , 打算用來種菜呀 ... 但骨粉會惹蟲嗎 ? maggie麻煩.gif 另外我將泥 加了骨粉 Mix ... monkey-問.gif 有冇話要等幾耐先用得呢 ?   Thanks !

回復

lips2567 發表於 2008-11-26 23:22:04 |顯示全部樓層
今日我聽花老師講,買了磷肥同骨粉啦~立即給白菜仔們啦~
唔知佢地幾時會好返呢~~順便都俾埋佢地d兄弟啦~
磷肥就給細盆的,骨粉就給大盆啦~

最需要的幾棵~因為變紫了~

最需要的幾棵~因為變紫了~
回復

yannes 發表於 2008-11-27 09:12:04 |顯示全部樓層
佢地現在有冇好啲??右邊的白菜仔做乜條莖咁出既??
開始種菜心未??
回復

lips2567 發表於 2008-11-27 09:31:41 |顯示全部樓層
唔知點解佢地d莖生得咁出~
昨晚太大風,今早大盆果d被風吹到瞓晒係到......
回復

小寶 發表於 2008-11-27 10:41:38 |顯示全部樓層
要加泥呀, 蓋到盆頂啦, 加水後再用手壓一壓實d泥...根露左出來就好難吸收養份架喇~~~
回復

花園仔 發表於 2008-11-27 11:09:07 |顯示全部樓層
大家好! 有問題嘅朋友仔請先仔細睇吓下面所寫嘅嘢, 睇吓邊D啱你用囉!

花生麩加上骨粉(等于混合肥)黎做基肥令泥土含有豐富嘅植物所需要嘅氮, 磷及鉀肥嘞!
花生麩及骨粉體泥土內會經過發酵先至有效架,
發酵嗰陣係好熱架甚至會燒傷植物D根添,
所以施放就要留意嘞:

基肥施放 ------

混合肥溝泥淋水後最少一個星期先至種嘢. 咁D植物一種落去就係肥沃嘅土壤嘞!

如需要立刻種嘢嘅話可以先將混合肥溝泥後放體盆(或地)底層, 然後體上面填泥先種嘢,
避免植物嘅根接觸到未發酵嘅肥土啫! --
過一段時間植物D根生長越過填泥深入已發酵嘅肥土咪可以吸收囉!

追肥 ------

按唔同植物需要施放唔同種類唔同份量嘅肥料

一般瓜菜主要用氮肥(花生麩), 磷鉀肥(骨粉魚肥)都重要架!

花生麩最好浸水幾個月等佢發酵夠至溝水黎淋植物.

冇喎, 咁點亞?
體距離主莖遠D地方(唔好掂到根)輕輕挖低D泥將花生麩放落去,
然後冚翻面泥!
如果挖落D泥面下好淺就見到根嘅話, 咪將花生麩放體距離主莖遠D嘅泥面上,
然後冚翻D泥體上邊喇!
(注意骨粉都係咁做啫!)

所以盆唔好咁細 -- 唔使D肥咁近主莖
盆泥唔好咁滿 – 方便加肥後冚翻D泥, 或棵嘢露根時需要冚翻D泥而唔會滿瀉!

如果冇條件或改變唔到千祈唔好鑑硬落花生麩骨粉呀!
落有機粒粒肥囉, 又干淨又平!
回復

yannes 發表於 2008-11-27 12:43:21 |顯示全部樓層

回復 94# 花園仔 的帖子

我喜歡這一句!!!!!!
回復

lips2567 發表於 2008-11-27 12:51:48 |顯示全部樓層
收到!!!花園仔老師!!多謝指教!!
今晚返去立即做!!
回復

花園仔 發表於 2008-11-27 13:00:54 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-11-27 12:43 發表

我喜歡這一句!!!!!!

最緊要係實事求是, 好多朋友落咗肥第日棵嘢軟荏荏起唔番身咪D根俾肥燒壞, 醃死囉!
回復

lips2567 發表於 2008-11-27 15:18:49 |顯示全部樓層
唔知大家有無留意~最後果張白菜仔相~
D泥面有好多米色一片片的野~?add3icon
其實果D係紅椒種子.......有次放左佢地出去曬....過左一晚被風吹翻了....搞到近佢幾盆都有種子散落泥面~唔知咁樣會唔會發芽的呢??
回復

farfeifar 發表於 2008-11-27 18:05:31 |顯示全部樓層
肯定會, 辣椒超易發芽~100%出
回復

yannes 發表於 2008-11-27 19:17:47 |顯示全部樓層

回復 98# lips2567 的帖子

我仲以為係泥本身有的粒粒tim ......
如果佢地發哂芽你就慘喇~~~hehe~~~又有排湊仔了~~~
回復