紫羅蘭莖變色?

作者: lips2567 發表于 2009-1-3 09:54:05
1524 4
各位前輩,幾個月前朋友送我一盆波浪型葉的紫羅蘭,但唔知點解種種下佢生出來的葉,莖變成暗紅色....
嘗試少少磷肥,情況都好像一樣...想問點解會咁ge?
仲有佢係咁生葉,一d花都無...點先會有花蕾出現的??
比得大帝 發表於 2009-1-3 11:04:16 |顯示全部樓層
一般是因為太光
回復

cotychan 發表於 2009-1-3 12:59:39 |顯示全部樓層
AV啲根逼爆個盆,就會有花花.莖變成暗紅色,如果呢隻品種原本唔係咁,就因為太光所致.如果唔係十字花,我諗問題唔大,但如果係十字...咁就好大機會走色LU.
回復

David 發表於 2009-1-3 13:49:45 |顯示全部樓層
佢係咁生葉,一d花都無...點先會有花蕾出現的?? ...
lips2567 發表於 2009-1-3 09:54

It depends how large your plant is and if the plant has any suckers.  AV usually needs about half a year for it to reach flowering age.  Also, adding more plant food and removing all the suckers may help
回復

lips2567 發表於 2009-1-5 09:42:24 |顯示全部樓層
哦哦~原來係咁~等我馬上搬開佢先~!!
多謝晒!!
回復