無名av~終於變回顏色了~

作者: lips2567 發表于 2009-2-20 15:26:22
1344 9

我從同事得來的紫羅蘭,唔知佢叫咩名呢??d葉同一般的不同,有波浪型,但很可惜,種左好耐都只是生葉唔出花...有d咩方法令佢快d有花花ga??
Samtang 發表於 2009-2-20 18:18:30 |顯示全部樓層
只得一塊葉點知是十麼名!而且不是所有的紫羅蘭都有名的!
回復

Samtang 發表於 2009-2-20 18:19:26 |顯示全部樓層
你有無落肥呀!!
回復

孖吉 發表於 2009-2-20 20:40:05 |顯示全部樓層
塊葉好似冇營養咁,但未必係無肥,波浪葉有咁長咁直應該係唔夠光,想佢開花可以加光
回復

cotychan 發表於 2009-2-20 22:25:31 |顯示全部樓層
塊葉好似冇營養咁,但未必係無肥,波浪葉有咁長咁直應該係唔夠光,想佢開花可以加光
marcuslee 發表於 2009-2-20 20:40

我淨係見到佢塊葉係CUT咗落水浸梗根.本來棵AV有無營養,就真係睇唔出,估佢唔到.
回復

lips2567 發表於 2009-2-21 11:26:55 |顯示全部樓層

係呀~塊葉係CUT左黎浸根,因為想CUT出黎分享~有1-2塊已經出左幾片葉仔,(超勁細塊)~本身係CUT母株的中間葉(JE係唔算新又唔係舊的葉),所以係有少少青青地~
本來的AV,因為之前曬得太多陽光,有D變左色....現在正聽從前輩的教導中,避緊D陽光,開始回覆的了~
回復

lips2567 發表於 2009-3-4 22:02:53 |顯示全部樓層

經過一排阻隔陽光後,終於開始變回原本的色了~
不過都唔知佢幾時開花呢....
回復

rebekahtam 發表於 2009-3-19 13:39:48 |顯示全部樓層
個盆好以好大,似乎要等d根充滿整個盆才谷到花。
回復

David 發表於 2009-3-20 09:00:43 |顯示全部樓層
我的波浪型葉紫羅蘭,都好耐唔出花...
回復

lips2567 發表於 2009-3-21 09:55:13 |顯示全部樓層
我早幾日,去左花墟森x度問老闆娘,佢介紹左我買一隻紫羅蘭肥,佢話佢地次次淋5-6次,就會有花開了...唔知係咪真...
回復