分享白菜仔種植情況.....生出紅椒來了~

作者: lips2567 發表于 2008-10-29 11:25:30
15551 140
lips2567 發表於 2008-11-18 13:21:35 |顯示全部樓層
應該不關係咪自家種的事呱.....平時街市買的都會,不過好似無咁誇張......
可能種密d,咁就有多d有得食啦~
回復

lips2567 發表於 2008-11-23 12:13:33 |顯示全部樓層

變紫色??

上星期收了一部分食之後,有些還是細棵的就繼續種~
不過發現有幾棵變了紫色??很出奇呢.....
問各位知道原因嗎???
回復

yannes 發表於 2008-11-23 14:04:51 |顯示全部樓層
會唔會唔夠肥??定老左??
回復

llaus 發表於 2008-11-23 16:06:43 |顯示全部樓層
唔夠肥機會大D
回復

花園仔 發表於 2008-11-23 18:19:44 |顯示全部樓層
原帖由 lips2567 於 2008-11-23 12:13 發表
上星期收了一部分食之後,有些還是細棵的就繼續種~
不過發現有幾棵變了紫色??很出奇呢.....
問各位知道原因嗎???

常見喇! 尤其是用科學泥種嘅添!
原因好簡單啫 -- 欠<磷肥>囉!
解决方法咪淋海澡水囉大概每星期落一次就OK架罅!
長遠計梗係落<骨粉>喇!
回復

小寶 發表於 2008-11-23 22:13:10 |顯示全部樓層

回復 65# 花園仔 的帖子

原來係咁,我仲以為有人整古你加左D紫色水落去添
回復

lips2567 發表於 2008-11-23 22:41:19 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-23 22:13 發表
原來係咁,我仲以為有人整古你加左D紫色水落去添

係呀係呀~我仲以為係咪有d種子係紫色品種tim~
不過我一dd係咁咋wo???仲以為唔關肥料事tim~(因為我盆盆都落一樣肥~)
回復

farfeifar 發表於 2008-11-24 10:51:00 |顯示全部樓層
你咪試下落斑比用開個隻海鳥磷肥law!
好方便, 細細粒又冇臭冇蚊茲的~
回復

sandylam 發表於 2008-11-24 13:46:27 |顯示全部樓層
海鳥磷肥無臭無蚊架咩?
我又想試添.
粒肥通常都會搞到周圍蚊仔,所以我先改左液肥.
但只靠液肥,菜菜又唔多掂.
回復

lips2567 發表於 2008-11-24 13:49:09 |顯示全部樓層
好啦~咁我過兩日去買返d肥先~~
係咪同花墟d老闆講海鳥磷肥就會有的啦~??
買返d骨粉旁下身先~
回復

fianfumy 發表於 2008-11-24 14:04:53 |顯示全部樓層
原帖由 lips2567 於 2008-11-24 13:49 發表
好啦~咁我過兩日去買返d肥先~~
係咪同花墟d老闆講海鳥磷肥就會有的啦~??
買返d骨粉旁下身先~

花墟森 X 有海鳥肥囉 ... 骨粉就好多間都有啦 !

但我星期六見到其中一間有 " 骨粉 "  及 " 肉骨粉 " ...唔知有咩分別呢 ?
回復

farfeifar 發表於 2008-11-24 14:10:30 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-24 13:46 發表
海鳥磷肥無臭無蚊架咩?
我又想試添.
粒肥通常都會搞到周圍蚊仔,所以我先改左液肥.
但只靠液肥,菜菜又唔多掂.

我用過咁多隻有機肥, 佢係最"企理"架喇!
係藍色包裝, 好似包魚糧咁架!
係斑比樹搵返張相hehe
回復

farfeifar 發表於 2008-11-24 14:13:38 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-24 14:04 發表

花墟森 X 有海鳥肥囉 ... 骨粉就好多間都有啦 !

但我星期六見到其中一間有 " 骨粉 "  及 " 肉骨粉 " ...唔知有咩分別呢 ?

我估係有肉同冇肉o既分別, hahaha~~~~~~
我上網買開個隻骨粉好好用架, 佢寫係脫脂骨粉, 好似奶粉咁架, 又係好企理的!
85g一包, 用一包開一包, 好爽呢!佢又冇咩味又唔會"牛"蟲, 幾ok架!
回復

fianfumy 發表於 2008-11-24 19:53:07 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-24 14:13 發表

我上網買開個隻骨粉好好用架, 佢寫係脫脂骨粉, 好似奶粉咁架, 又係好企理的!
85g一包, 用一包開一包, 好爽呢!佢又冇咩味又唔會"牛"蟲, 幾ok架! ...

請問你在咩網買呢 ? 我否sent 條 link比我呢 ?

我在花墟那間舖所見普通的骨粉比較粗粒 .... 而肉骨粉 ( 其實我忘記是骨肉粉 , 還是肉骨粉 ) 就幼滑好多囉 !
回復

花園仔 發表於 2008-11-24 20:20:53 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-24 19:53 發表

請問你在咩網買呢 ? 我否sent 條 link比我呢 ?

我在花墟那間舖所見普通的骨粉比較粗粒 .... 而肉骨粉 ( 其實我忘記是骨肉粉 , 還是肉骨粉 ) 就幼滑好多囉 ! ...

幾年前我己經用黎種花嘞! -- 澳洲出產嘅<肉骨粉> -- 好四正, 我係帮襯衫兄架!
回復

lips2567 發表於 2008-11-24 20:21:11 |顯示全部樓層
我都有興趣買返包呀~唔知貴唔貴呢??同埋邊到買?
回復

亞實 發表於 2008-11-24 20:36:36 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-24 14:13 發表

85g一包, 用一包開一包, 好爽呢!佢又冇咩味又唔會"牛"蟲, 幾ok架! ...

我都想買來用, 可唔可以比條LINK我買,THANKS!
回復

小寶 發表於 2008-11-24 21:08:48 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-11-24 20:20 發表

幾年前我己經用黎種花嘞! -- 澳洲出產嘅 -- 好四正, 我係帮襯衫兄架!

去咁多次都唔見有呢個名喎add3icon
回復

花園仔 發表於 2008-11-24 21:20:08 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-24 21:08 發表

去咁多次都唔見有呢個名喎add3icon

你問吓啦! 一向都係放體入門口櫃面角架, A4紙咁大袋淺咖啡色嘅!
回復

lips2567 發表於 2008-11-24 21:28:29 |顯示全部樓層
請問下係邊間呀??森x?
回復