麵包機做麵包~使用奶油和蛋液的超軟麵包

作者: sausau 發表于 2013-1-20 15:20:14
35098 116
八王爺 發表於 2013-3-7 10:21:56 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2013-2-26 16:54
我試過在佢最後一次攪拌時間後馬上取出拌葉!然後再麵團放回麵包機,咁咪唔駛煩取出問題囉! ...

喺吖!大家都咁醒。

總之佢焗之前,把拌葉取出,焗完個包就唔會「受傷」!

而我做整形包,所以一定在放面糰回爐焗時,避開中間條「針」- D 針仔真喺好乞人憎。

所以出黎個包唔會有個窿!
回復

hipo 發表於 2013-3-15 17:30:34 |顯示全部樓層
sausau 和 八王爺 的麵包機牌子好像有些不同喔!
是不是都屬於同一推廣, 但換罄了後, 就轉了另一個牌子呢 ?
回復

hipo 發表於 2013-3-18 12:28:00 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2013-3-15 17:30
sausau 和 八王爺 的麵包機牌子好像有些不同喔!
是不是都屬於同一推廣, 但換罄了後, 就轉了另一個牌子呢 ? ...

喔知道了.謝謝你!
回復

sausau 發表於 2013-3-24 19:35:17 |顯示全部樓層

試學你們做湯種麵包
果然,真係,的確,好鬆軟呀呀呀呀呀呀呀 CIMG2541.jpg CIMG2543.jpg
寫個份量先:
湯種(10g高筋麵粉,50g水)
高筋麵粉  240g
水        60g
豆漿      50g
米糠油    1湯匙
糖        1湯匙
奶粉      1湯匙
鹽        1茶匙
乾酵母    1茶匙
黑芝麻    隨喜好適量

麵包機用sandwich 模式
回復

jack872184 發表於 2013-3-24 19:36:17 |顯示全部樓層
睇落好soft,有cheese就正la~HAHA
回復

八王爺 發表於 2013-3-25 00:14:36 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-3-24 12:35
試學你們做湯種麵包
果然,真係,的確,好鬆軟呀呀呀呀呀呀呀
寫個份量先:

黑芝麻!好香吖!
回復

Lingling64 發表於 2013-3-25 23:25:51 |顯示全部樓層

黒椒鹅肝包

我都係用6O'湯種做的
回復

cklife 發表於 2013-3-26 08:31:24 |顯示全部樓層
個面有D濃...你中意?...我中意無咁燶,會焗到差唔多時間時,加錫紙係面。
回復

claudiatang 發表於 2013-3-26 09:38:59 |顯示全部樓層
IMG_0341 (Medium).JPG

昨晚做的湯種包。
個心的確好軟。但邊就好韌
今早倒出來的時候仍好脆。現在吃就覺得韌。
秀秀的顏色沒那麼深。我已經選用淺色了。
用做三文治的配方。
回復

claudiatang 發表於 2013-3-26 11:08:50 |顯示全部樓層
sausau  個皮係深色左D,早15分鐘熄機得唔得?

我九點開始做。十點多才第二次發酵通知加材料。估計十二點多焗好。那時我已睡得死死的。如果早些取出就不會那麼深色。我一路留到今早起床才取出來。下次要早點做。早些取出來。始終都是新鮮出爐最好味。脆.....................軟..........。
回復

claudiatang 發表於 2013-3-26 13:53:00 |顯示全部樓層
如果用15-20g粉來做湯種會怎樣呢?
回復

sausau 發表於 2013-4-26 10:49:16 |顯示全部樓層

最近屋企多了部麵包機,朋友多餘不想要,我[勉為其難]收留它喇
麵包機是有牌子的德x寶,市價過千元,比起我第一部免費贈品來說是高級好多,忍不住即刻測試它的表現如何[巴閉]。

貴機                                         平機
金屬機身,只蓋是塑膠          塑膠機身
烤筒較重                                 烤筒輕
機內2組發熱線                       機內一組發熱線
另有酵母和配料盒                  沒有酵母和配料盒
攪拌時間較長                  
發酵時間較長
14個程式                                 12個程式
普通麵包用3小時:26分        普通麵包用3小時:00分

CIMG2614.jpg CIMG2615.jpg CIMG2613.jpg CIMG2606.jpg CIMG2604.jpg CIMG2607.jpg CIMG2611.jpg CIMG2612.jpg CIMG2617.jpg CIMG2622.jpg

口感:雖然沒有用湯種,但由於麵包機在適當時候自動加入酵母,用更長時間攪拌和發酵,所以成品十分軟熟。

評分

查看全部評分

回復

土豆貓 發表於 2013-4-27 11:29:58 |顯示全部樓層
我都考慮緊買部P牌, 如果成事到時再同大家分享下!
回復

sausau 發表於 2013-4-27 15:13:16 |顯示全部樓層
claudiatang: 個邊不靚仔是什麼原因呢?

我估可能是麵團加了比較硬的材料(合桃,已弄碎),所以發酵後的岩岩蠶蠶。這是第三個包,先前兩個包沒有此情況。
回復

sausau 發表於 2013-4-27 16:22:48 |顯示全部樓層

用麵糰模式做的烏冬 CIMG2623.jpg CIMG2624.jpg
份量:中筋麵粉(plain flour)  300g
          水                 150g
          鹽                 12g
先放水,後放麵粉(我用的是All Purpose粉),最後放鹽。麵包機用[Dough]麵糰模式,此機的攪拌間是30分鐘。麵糰完成後取出,放置30分鐘,然後用棒把它弄薄,再用刀切條。

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2013-4-27 18:48:31 |顯示全部樓層
claudiatang: 刀切麵﹗

牡錯,係人手刀切麵,無用間尺ga
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-5-8 09:39:32 |顯示全部樓層
好耐冇借位,今日再借位.

黑糖香蕉包
高筋麵粉  250g
奶       140g (我用脫脂奶)
牛油      10g (我用olive oil)
雞蛋       1只
香蕉       1條
黑糖       60g(我覺得可以減d)
奶粉      10g
鹽        3g
乾酵母    3g

回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-5-8 23:25:51 |顯示全部樓層
Springonions  可以唔加奶粉嗎?  發表於 半小時前
寫個食譜抄書,所以唔sure唔加奶粉得唔得. 只知個包出來效果幾好,幾好味仲好飽肚. 等我下次試吓唔加才話你知
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-5-9 10:54:47 |顯示全部樓層
claudiatang  好嘢,又有新款包包食。請問香蕉是否一齊放或是等第二次攪拌發出訊號是才放?我這個懶人懶到一次過放曬落去.
要切多大的一塊?  發表於 3 分鐘前
我買左個切片附助器, 片片一樣size(你睇返31#便知厚度)

不好意思﹗又沒看清楚。原來你已答了一次過放晒落去。謝謝。  發表於 2013-5-9 11:14
我問得不夠技巧、不好意思。我想問香蕉要切多大一塊和放的時間是和麵粉水一同或是發酵完第一次之後才放﹗^.<  發表於 2013-5-9 11:13
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-5-9 11:28:45 |顯示全部樓層
claudiatang  我問得不夠技巧、不好意思。我想問香蕉要切多大一塊和放的時間是和麵粉水一同或是發酵完第一次之後才放﹗^.<  發表於 12 分鐘前
我只係除去蕉皮再分開2舊就放落去
同時間發酵.
本書好似教分開放落去,但我懶,所以冇甘做
回復