麵包機做麵包~使用奶油和蛋液的超軟麵包

作者: sausau 發表于 2013-1-20 15:20:14
35101 116
sausau 發表於 2013-2-1 08:50:03 |顯示全部樓層
tomtomtom: 家中冇攪拌機,即是試唔到?

tomtom,你可把生果盡量切碎,可能用士多卑梨容易d。做出來還有原粒果肉,會更好。我也嫌菠蘿打得太爛。

有原粒水果較快變壞!  發表於 2013-2-1 10:05
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-1 10:36:16 |顯示全部樓層
八王爺  好得吖,WENDY。我都做咗朱古力方包,葡萄乾方包,一機兩包。
我覺得葡萄乾同合桃 整乜野包都得.

wendy你部機整d包好四方呀,甚麼牌子?  發表於 2013-2-1 18:30
合桃+紅莓CRANBERRY, 絕配!  發表於 2013-2-1 11:48
回復

sausau 發表於 2013-2-1 12:54:03 |顯示全部樓層
八王爺:
布丁粉不同jelly粉,因為不含魚膠粉(我買的台灣牌子是,唔知其他如何)
我見部機把所有材料焗熱至微滾,邊伴邊滾,照理水果粒或蓉都經過煮沸。
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 13:02:09 |顯示全部樓層

現今的科技真係先進- -
我睇過有一部動漫,係講整麵包的。
入面有講到兩種方法去整麵包,都係可以用基本煮食工具做出麵包來。

(番到屋企睇下搵唔搵到先,不過出動漫入面講GE野有幾多成真、準確就唔知喇。)
用microwave oven去做麵包:http://www.youtube.com/watch?v=FHdHrGvRCmw
用電飯保做麵包:http://www.youtube.com/watch?v=Vdb4Mu0IX2U (1分57秒先係重點)

好有趣,我相信一定得的,多謝技術之達人^^  發表於 2013-2-1 18:37
我有睇過呢套卡通呀!我個陣都有追架!XDD  發表於 2013-2-1 14:33
回復

sausau 發表於 2013-2-1 18:28:12 |顯示全部樓層
又試試quick bread,全程1小時20分,好快。我加入了黑芝麻粉。 CIMG2476.jpg CIMG2478.jpg CIMG2479.jpg

quick method,好似發酵不夠。有時間應該用正常的方法好。  發表於 2013-2-1 22:34
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 19:13:55 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-1 13:02
現今的科技真係先進- -
我睇過有一部動漫,係講整麵包的。
入面有講到兩種方法去整麵包,都係可以用基本煮 ...

sausau  好有趣,我相信一定得的,多謝技術之達人^^  發表於 半小時前

purplestar  我有睇過呢套卡通呀!我個陣都有追架!XDD  發表於 4 小時前
================================================

sausau: 唔洗容氣,我都係突然間記番起有呢出動漫姐~

purplestar: 果時TV_ 播播下突然間停播,搞到我冇得睇。 但係我一年前係YOUTUBE搵到~ 超感動- -
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-1 21:06:27 |顯示全部樓層
sausau  wendy你部機整d包好四方呀,甚麼牌子? design factory

我部都係呀,但點解麵包焗出來無你的咁平面方角?  發表於 2013-2-1 21:12
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-1 22:09:06 |顯示全部樓層
sausau  我部都係呀,但點解麵包焗出來無你的咁平面方角? 你意思係咪脹起呀?
我估
會唔會你d酵母粉過了期? 有冇放入雪櫃?
整包時你有冇將酵母粉同鹽要方對角?
人家教整包可以提早15分鐘熄機,唔使會唔會有影響?
如果再唔係可能我酵母粉比你落得多

噢,酵母粉不足一個月前買,我以為這種天氣不用冷藏.照說明書它是放正中間.其實麵團搓好時是渾圓的,咁我不應奇怪它焗起時不是平面方角.  發表於 2013-2-2 21:14
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-1 22:46:07 |顯示全部樓層
又借位先:

今日個包係近期至愛的包,因為顏色好靚+味到好香
Chow Chow明日約你取

1斤           
高筋麵粉220g           
酵母粉    3g               
水      120g               
鹽        3g               
砂糖     20g               
橄欖油   20g               
奶粉     20g
紫心蕃薯 80g
20130201_221710 (Small).jpg
20130201_224040 (Small).jpg

睇你的包真係整得好靚,我都有用麵包機整方包,不過就每次都切得好難睇 :p ~  發表於 2013-2-4 17:03
回復

ChowChow 發表於 2013-2-1 23:01:31 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2013-2-1 22:46
又借位先:

聽日有食神呀
多謝Wendy
回復

ChowChow 發表於 2013-2-1 23:02:33 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2013-2-1 22:46
又借位先:

聽日有食神呀
多謝Wendy
回復

ChowChow 發表於 2013-2-2 09:41:35 |顯示全部樓層

我都借個位先

我真係超感動呀,Wendy為我整嘅麵包

好軟熟,好好趙,甜甜地,仲有淡淡嘅蕃薯香

我覺得我好幸福呀

多謝 Wendy

鍾意到極啦 Wendy
20130202_085253_resized (Small).jpg
20130202_085242 (Small).jpg

用愛心做的東西特別好吃。  發表於 2013-2-2 14:49
希望你鐘意啦  發表於 2013-2-2 10:19
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-2 22:12:27 |顯示全部樓層
sausau  噢,酵母粉不足一個月前買,我以為這種天氣不用冷藏.照說明書它是放正中間.其實麵團搓好時是渾圓的,咁我不應奇怪它焗起時不是平面方角? 甘你用邊個function?
我只知酵母唔可以放同一個位,因為會影響發酵效果. 我上網睇就分對角落會好d.
http://ebake.dyn.dhs.org/Basics/ ... B%C3%A5%C0&DB=1

很有用的資料,唔該wendy。我肯定鹽不會碰到酵母的,我用過basic bread,sandwich,french和quick bread的程式,好似french發酵得最好。  發表於 2013-2-3 06:16
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 07:35:23 |顯示全部樓層
sausau  很有用的資料,唔該wendy。我肯定鹽不會碰到酵母的,我用過basic bread,sandwich,french和quick bread的程式,好似french發酵得最好。

我同過basic brand,sweet & wheat
芝士包用wheat制最好

我會參考參考。係喎,整芝士包都好,好多野想整....要[托]很多包麵粉回家了...  發表於 2013-2-3 09:40
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 11:55:02 |顯示全部樓層
sausau  我會參考參考。係喎,整芝士包都好,好多野想整....要[托]很多包麵粉回家了...  
要唔要比我芝士食譜你?

好呀,有勞了,wendy。  發表於 2013-2-3 16:22
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 18:44:52 |顯示全部樓層
車打芝士

1斤           
高筋麵粉250g           
酵母粉    4g               
水      130-135g               
鹽        4g               
砂糖     10g               
橄欖油   20g               
蛋       40g
車打芝士 多少隨意

用全麥包程式,車打芝士粒當聽到咇咇聲加入

唔該晒wendy.  發表於 2013-2-3 20:34
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 18:47:38 |顯示全部樓層
我用這隻乾酵母,原因好簡單...最平價
20130203_183804 (Small).jpg

我也是用這個牌子。  發表於 2013-2-25 17:12
我都係用這隻呀.  發表於 2013-2-3 20:33
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 18:50:18 |顯示全部樓層
琴日買左5kg粉,但2包唔係我的.
有2包日本粉@17,2包意大利粉@15,1包法國粉@16
20130203_183955 (Small).jpg

在two德惠買?  發表於 2013-2-3 20:35
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 20:53:17 |顯示全部樓層
sausau  在two德惠買?係,但這兩天好多人

D人去買蒸糕粉~~其實這店我不就腳,去佐敦價x棧就便些.  發表於 2013-2-3 21:13
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-2-3 21:36:29 |顯示全部樓層
sausau  D人去買蒸糕粉~~其實這店我不就腳,去佐敦價x棧就便些. >>冑3間分店

這2天都會係紫心蕃薯包,今日落左100g紫心蕃薯個包d紫危深左仲靚左

我俾咗一片朋友食, 佢望一眼就話:好軟熟呀, 點整架? 佢問:關吾關蕃薯事喎?  發表於 2013-2-3 23:35
回復