麵包機做麵包~使用奶油和蛋液的超軟麵包

作者: sausau 發表于 2013-1-20 15:20:14
35041 115

一直聽聞說用麵包機做麵包好易,只要放入所有材料後,按個掣便行了。
最近朋友送來一部麵包機,正好讓我親身體驗它神奇的功能。這麵包機並非名廠,是某信用卡客戶的換購優惠,所以起初我也沒抱期望。不過,第一次做出來的效果卻蠻不錯呢。

麵包機的構造其實很簡單;一個小型焗爐內藏可拆出來的不粘麵包桶。桶內有把可拆卸的小刮刀,這可算是整部機的靈魂,麵包和水便是靠它的轉動而成為麵團。當然,機器始終不及人手,但對於這簡單的結構和出來的效果,我還可要求甚麼呢? CIMG2425.jpg CIMG2438.jpg CIMG2426.jpg CIMG2427.jpg CIMG2429.jpg CIMG2439.jpg CIMG2435.jpg

原來烘焙麵包是大有學問的。我雖然不懂用人手做麵包,但就是讓機器效勞,放材料也有次序和竅門。 bread maker.jpg

液體如水,油,奶等(依據食譜需要)是放最底的,其次是粉狀材料如麵粉,糖,鹽,奶粉等,最後才是酵母。
首先,液體要用和暖的,廿多度。上層麵粉放入後,要用輕灑的手勢加入糖和鹽或奶粉(如食譜需要),我會在四邊輕灑,注意鹽要避免灑中心,因為最後要在上面用手指弄一小洞放入酵母,它是不能接觸鹽和水份的。完成放入所有材料後,我喜歡用酵母旁邊的麵粉把它覆蓋。

接著是麵包機大顯身手的時候... CIMG2404.jpg CIMG2405.jpg CIMG2418.jpg CIMG2409.jpg CIMG2410.jpg CIMG2411.jpg

麵包差不多焗好時已香氣四溢。我做的法式麵包比較簡單,沒有用上奶粉,烘焙時候約三個半小時。
這個麵包機一共有12項程式,包括基本麵包,法式,全麥,快速,甜包,低筋,超快,麵團,果醬,蛋糕,三文治和烤烘功能。

歡迎有經驗的用家提供製作食譜和方法

評分

查看全部評分

sausau 發表於 2013-1-20 15:26:47 |顯示全部樓層
以下是菲媽對酵母和水溫關係的解說,十分詳盡,多謝她准予我把它貼上來:

發問問題: 但咁喎,我隔夜放材料(係放廿多度的水),到第二朝d水都凍番啦,無事ge??

秀秀,你暖水落,d 依士已開始醒,跟住溫度低,佢地冇咁活躍姐,如果向10度以下會停止活動,但當一到適當溫度就會巴巴聲開工~
不過夏天就要注意,如要延遲發酵,應用凍水而不是暖水~
而tom因為凍水落,d 依士未醒,所以正常用人手處理要多一點時間等佢地瞓才會開始發酵;而機亦不會理會,只按隕設時間同工序運行,所以做出來就會實 dick dick~
夏天(25-30度)就沒有問題

如果夏天要外出,用機延遲發酵的話,機內很多時都會隨室溫上升到超過30度,所冢以應該將水放底,依士放面,將兩者分開,以防依士過度發酵,d包會變酸的 ~

用手搓包或者用機即整,可先將暖水(約30度)加入依士中,待5分鐘先將所有材料混合就very 骨啦

靜雞雞講,申請邊張卡有得換?我都去換黎玩下。慳番D!  發表於 2013-1-21 10:58

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2013-1-21 09:42:07 |顯示全部樓層
哥哥快搬屋, 我話送部俾佢, 阿嫂居然say no~~ 我仲未有機會玩尼~

你買部自己玩囉﹗反正你愛吃麵包。  發表於 2013-1-21 10:43
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-21 10:47:24 |顯示全部樓層
claudiatang  你買部自己玩囉﹗反正你愛吃麵包。  發表於 2 分鐘前
----------------
我廚房太細了, 已沒空間放多一件野~  

慢慢再換間大些﹗  發表於 2013-1-21 10:52
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-21 10:55:10 |顯示全部樓層
claudiatang  慢慢再換間大些﹗  發表於 60 秒前
----------
一闊三大, 以前住大屋都唔夠現在開心. 所以我無plan 換屋~

一闊三大,聽哩句就知以前長輩教導有方! 冧冧下,用面包機是否嘥電?要成晚開著機喎!  發表於 2013-1-21 12:13
回復

八王爺 發表於 2013-1-21 14:17:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-1-21 02:42
哥哥快搬屋, 我話送部俾佢, 阿嫂居然say no~~ 我仲未有機會玩尼~

開始玩下喇!

我睇咗亲子王国的帖,見到好多JM 要不斷嘗試,才做出面包(心水好包)。

我啱啱都申請咗VISA 卡,希望快D 換到機,一齊來DO!
回復

sausau 發表於 2013-1-21 14:54:05 |顯示全部樓層
八王爺:一闊三大,聽哩句就知以前長輩教導有方! 冧冧下,用面包機是否嘥電?要成晚開著機喎!

不會的,王爺,因為只是個時間掣在倒數,部機仍在靜止狀態。至於成功與否,要先花點時間細讀說明書,落材料要跟足份量和次序。第一次不要選太複雜的配搭就不難成功。我這很少下廚的人也搞得掂,首次做就ok,王爺你一定得的。

我真喺睇咗好多帖,RESEARCH咗,又見秀秀和TOMTOMTOM 咁成功。心郁郁。  發表於 2013-1-21 14:55
回復

malike 發表於 2013-1-21 15:28:31 |顯示全部樓層
係好得的機器, 前後用咗近10年, 星期六晚放定材料, 星期日用麵包香味喚醒全家人, 好正架!
(不過, 大陸產品耐用度不足, 到家下用緊第四部喇! )

大陸品牌,係咪平好多架?  發表於 2013-2-2 19:48
你意思唔喺哩個design factory唔得,是你家用其它品牌唔得?東菱?donglim, akai 雅佳?美的 之類?  發表於 2013-1-21 21:18
回復

tomtomtom 發表於 2013-1-21 18:10:11 |顯示全部樓層
王爺,我都係見秀秀咁成功,又咁啱有同事低價出讓所以試吓。之前睇咗好耐都係怕太複雜同太貴唔敢買,怕用幾似唔用就浪費。加上乜都加價,又有毒食品流入,自己整好似穩陣d。

不過,都喺果句,如果家人喜歡食麵包,自家機造才好。若一個星期食唔到一次,有部機都喺.......  發表於 2013-1-21 21:17
回復

tomtomtom 發表於 2013-1-21 21:34:25 |顯示全部樓層
八王爺  不過,都喺果句,如果家人喜歡食麵包,自家機造才好。若一個星期食唔到一次,有部機都喺.......  

冇錯,好彩暫時都受歡迎,一個星期整咗3次。希望之後繼續開發新食譜,可以 Keep 到個興趣

平過街買兼無反式脂肪.  發表於 2013-1-21 21:40
回復

tomtomtom 發表於 2013-1-21 22:13:48 |顯示全部樓層

我都提供一下我的經驗。

我用的都是秀秀的同一款麵包機,暫時試了3次,結果如下:

第一次,basic bread mode。發酵得唔係好夠,出品比較實,原因請見一樓。
IMG_3659 (Small).JPG
IMG_3660 (Small).JPG

第二次,sweet bread mode,修正咗水溫問題,效果好好多。

第三次,sweet bread mode,加了南瓜仁,是在第一次搓好麵團開始發酵時加入的,不知是否最好時機,但效果都唔錯。
IMG_3723 (Small).JPG

小小意見:
麵包機可選高、中、低 3 種程度的表面啡色深度,即是不同的燶,預設是中,我覺得已經太燶了,麵包底會太硬

麵包機運作中途有加入其他材料的響鬧提示。  發表於 2013-1-22 06:31

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2013-1-21 23:08:08 |顯示全部樓層
好用的經驗
回復

tomtomtom 發表於 2013-1-27 21:55:00 |顯示全部樓層

試咗個蛋糕功能,出來的蛋糕是較為硬淨的纇似切蛋的蛋榚

IMG_3845 (Small).JPG

味道還可以,但再一次證明用 medium 會太燶

prodorothyhkg  麵包機整蛋糕係唔起的,要加多一點點發粉~

菲媽,明白

麵包機整蛋糕係唔起的,要加多一點點發粉~  發表於 2013-1-30 15:40
GLI
心動~m~  發表於 2013-1-27 22:03
回復

sausau 發表於 2013-1-28 06:26:24 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2013-1-27 21:55
試咗個蛋糕功能,出來的蛋糕是較為硬淨的纇似切蛋的蛋榚

我未試過整蛋糕...
自己做的落足料,一定比外面[鬆拋拋]的唔同。
或者可以先把材料照一般做蛋糕方法伴好,即不用機去攪,最後用[bake]程序焗,唔知會不會有所不同?
回復

八王爺 發表於 2013-1-28 09:57:13 |顯示全部樓層

我自己用焗爐做蛋糕已經千變萬化,沒想過用面包機做。
不過,可以預較時間,晚上放料,早上有得食,又一懶人精品!

昨晚做了第一包,十分成功!

以下是做一個約1LB的面包的份量。
材料:水 250ML;
          粉 700G ;
          糖20G;
          鹽5G ;
          油1.5湯匙;
      酵母1茶匙。
      (沒有加奶粉)

做法:
1. 內胆放入,加上攪拌葉。
2. 放入水,油,鹽和糖。(註:因為家中用黃砂糖,所以先放入水中溶化。做出來的包也偏黃,但更健康。)
3. 放入粉,中間用手指插一小洞,放入酵母。 (超巿買的理想牌。)
4. 關門開機,較(1)基本面包,選LIGHT 最低的焦度,時間6個半鐘後完成,因為我昨晚12:30才做,早上7時有得食。
5. 早上5:30 已聞到香噴噴的面包味,到了7時打開,一個十分美妙的自家製面包出來!一晚睡得安好,第二朝有得食。呵呵!

看圖:

王爺,你le部內鍋大過我部好多喎,如果免費換返來真係好抵。整得好似高級麵包店賣的呀!  發表於 2013-1-29 12:13
王爺咁快手  發表於 2013-1-29 12:09
好正呀,整比家人食真系好好  發表於 2013-1-29 12:03
借問聲, 係邊張咭呢 ? 可吾可以pm呀?  發表於 2013-1-29 10:54
嘩, 王爺, 你1.21講申請換機, 你今日已經有麵包食, 佩服佩服  發表於 2013-1-29 10:53

評分

查看全部評分

回復

saolan 發表於 2013-1-29 12:04:32 |顯示全部樓層
請问各位用家咩牌子面包机好用呢?

我都係信用卡贈品,如果比錢買象印係首選,之後是樂聲!^.^  發表於 2013-1-29 12:24
我是用信用卡迎新禮品,牌子是 design factory,貪佢平,作為入門試用唔錯  發表於 2013-1-29 12:14
回復

八王爺 發表於 2013-1-29 12:15:38 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-1-21 07:54
不會的,王爺,因為只是個時間掣在倒數,部機仍在靜止狀態。至於成功與否,要先花點時間細讀說明書,落材 ...

秀秀!咁快換到,當然不是新卡,而且型號不同。

可以做2LB重面包的,是朋友上COMPASS 网站幫我換。

https://www.compassvisa.com.hk/C ... 3-99b0-7802474958a9

purplestar ........ 我以為`大`就一定最正添  發表於 2013-1-29 14:21
吾該王爺資料,而家啲麵包機好抵玩呀。仲做到兩磅添,正!<<<<< 舊個款係兩磅,新個款就係秀秀呢款一磅!兩磅大部好多架,我都後悔要左兩磅!   發表於 2013-1-29 12:33
吾該王爺資料,而家啲麵包機好抵玩呀。仲做到兩磅添,正  發表於 2013-1-29 12:22
回復

purplestar 發表於 2013-1-29 12:51:24 來自手機 |顯示全部樓層

20120919_223746.jpg 20120919_224319.jpg

個陣新換返黎都急不及待整左,好耐無,用了!

saolan  嘩好得呀,星星妹咩都有玩啵。 我都怕玩完一排就放埋一边!

<<<<<<<<<thx過奬了!我都係怕咁既情況,所以個陣做晒research,諗左成年都未買,只係得閒時玩下一分鐘麵包,見有信用卡送,毫不考慮就放棄買的念頭了,馬上申請了

嘩好得呀,星星妹咩都有玩啵。 我都怕玩完一排就放埋一边!  發表於 2013-1-29 13:04
回復

claudiatang 發表於 2013-1-29 13:20:45 |顯示全部樓層

我剛剛請同事替我換購了﹗

是秀秀那個型號。同樣是$480.00。但原價就有分別。當然要部貴價的。而且一磅的份量就夠了。

係,兩磅好大部,冇地方放  發表於 2013-1-29 14:34
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 14:01:17 |顯示全部樓層
我而家一星期整4日包左右. 整過阿華田包,coffee包,coffee朱古加奶包,6茶包, 蕃薯包,芝士包,栗米包等等. 今晚整豆腐豆漿包.
至於粉,用過日本,韓國,秦國同大6粉. 最好吃係日本粉. 韓國同秦國粉在價真棧買,日本粉在二德惠買. 如果要食譜我有好多.

WENDY..... 我女兒喜歡腸仔包,唔知有冇食譜?  發表於 2013-1-29 14:53
等你出帖﹗謝謝  發表於 2013-1-29 14:15
回復