麵包機做麵包~使用奶油和蛋液的超軟麵包

作者: sausau 發表于 2013-1-20 15:20:14
35100 116
wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 14:01:17 |顯示全部樓層
我而家一星期整4日包左右. 整過阿華田包,coffee包,coffee朱古加奶包,6茶包, 蕃薯包,芝士包,栗米包等等. 今晚整豆腐豆漿包.
至於粉,用過日本,韓國,秦國同大6粉. 最好吃係日本粉. 韓國同秦國粉在價真棧買,日本粉在二德惠買. 如果要食譜我有好多.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 14:31:34 |顯示全部樓層
我唔追返之前既野啦,如果有人講過當我冇講.
日本粉在二德惠買平過在價真棧買韓國粉. 但朋友話日本粉可能受污染,叫我吃少d.
朋友話日本粉係最好,第2係意大利粉,第3係英國粉.
回復

claudiatang 發表於 2013-1-29 14:42:37 |顯示全部樓層
tomtomtom  係,兩磅好大部,冇地方放

這部機回來只能放客廳飯枱,厨房沒位了。

我一家四口,一磅根本只夠一天半天,要日日做?或者一日做兩次?! 咁不如要兩磅機。  發表於 2013-1-29 14:54
回復

八王爺 發表於 2013-1-29 15:05:31 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2013-1-27 14:55
試咗個蛋糕功能,出來的蛋糕是較為硬淨的纇似切蛋的蛋榚

TOMTOMTOM, 我一家四口,每次只做一磅面包不夠吃咯!

兩磅,可以做大點的面糰,也可做其它有餡的包類。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 15:15:29 |顯示全部樓層
八王爺,腸仔包我搵到既食譜係要用麵包機+焗爐,你要唔要? 如果唔急我回家有幾條links,可以幫你搵搵有冇只用麵包機食譜

我都有焗爐。OK架!等得。  發表於 2013-1-29 16:31
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 17:28:42 |顯示全部樓層

好正吖!謝謝你!  發表於 2013-1-29 17:46
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 17:55:44 |顯示全部樓層
我見過BEA迎新禮品都係Princess麵包機,但唔知做完promotion未
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-29 19:36:11 |顯示全部樓層

非常有用的資料,謝謝wendy。  發表於 2013-1-29 20:32
回復

sausau 發表於 2013-1-30 20:24:41 |顯示全部樓層
用sandwich模式,看看有何不同...
忘記把麵包的深淺調教至light,幸好出來的模樣比french模式的medium還要淺色。 CIMG2457a.jpg CIMG2460a.jpg

改天試做jam,今天買不到布丁粉。

好唷!格格都喜歡皮薄!她們不吃面包皮的!  發表於 2013-1-31 14:40
整得好靚靚呀  發表於 2013-1-31 14:00
秀秀,我都覺得皮較薄,切咗一半已軟咗。這款medium可能較合適  發表於 2013-1-30 23:56
回復

太陽鳥 發表於 2013-1-30 20:48:00 |顯示全部樓層

以後10:00pm前唔睇你d post...... 好肚餓ar~~~

秀秀:你心地真好.... .... ^^

人地話望梅止渴,你可以望包止餓呀^^  發表於 2013-1-30 20:52
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-30 23:28:28 |顯示全部樓層
粟米包
                    1斤                1.5斤
高筋麵粉                250g                375g
酵母粉                3g                4g
水                145g                218g
鹽                3g                5g
砂糖                20g                30g
奶油                20g                30g (我用左橄欖油代替牛油)
粟米                50g                75g       
20130130_221639 (Small).jpg
20130130_223722 (Small).jpg

原來WENDY係熟手技工,分享多D C+食譜呀!我自己個D洗機無晒呀!  發表於 2013-1-31 14:00
我屋企無牛油,我都係改左用欖油呀!  發表於 2013-1-31 13:58
Wendy, 我想食呀!  發表於 2013-1-31 12:35
GOOD 吖!! 我都用欖油的!  發表於 2013-1-31 10:18
我都係用橄欖油做麵包,我覺得很好吃。  發表於 2013-1-31 06:29
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-31 06:56:53 |顯示全部樓層
jack872184  奶油 20g 30g (我用左橄欖油代替牛油) 想問問係cream or butter? =butter
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-31 13:49:26 |顯示全部樓層
ChowChow  Wendy, 我想食呀! 今星期6吃唔吃?

係咪真架?!我吾買早餐架啦  發表於 2013-1-31 14:26
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-31 14:08:18 |顯示全部樓層
Sausau貼在你個post,你mind ng mind ?
purplestar  原來WENDY係熟手技工,分享多D C+食譜呀!我自己個D洗機無晒呀!  
其實唔係熟手技工嫁,我本身冇諗過整包,甘arm個fd換左部1磅機覺得太細size,唔要送左比我. 而家吃開左慣左,好少出去買包啦! 我仲有3本麵包機書. 如果有d食譜你地想要可以問我,我d書有我會打出來比你地

當然唔mind喇,榮幸之至。你的分享令內容更豐富呀,我還要多謝你呢^^  發表於 2013-1-31 18:21
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-31 14:28:20 |顯示全部樓層
ChowChow  係咪真架?!我吾買早餐架啦 >>明晚confirm你
回復

ChowChow 發表於 2013-1-31 15:15:00 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2013-1-31 14:28
ChowChow  係咪真架?!我吾買早餐架啦 >>明晚confirm你

回復

sausau 發表於 2013-1-31 21:23:27 |顯示全部樓層
整果醬.....
材料:切碎菠蘿 1  1/2  cup
          糖       6  tablespoons
          檸檬汁   2  tablespoons
          布丁粉   1/4  cup
CIMG2469.jpg CIMG2470.jpg CIMG2471.jpg CIMG2472.jpg CIMG2473.jpg

由於只能買到芒果味的布丁粉(另外是雞蛋味),所以做出來的芒果味濃過菠蘿味。

請問一定要用布丁粉嗎 ?  發表於 2013-5-11 19:55
我之前用晒陳皮剩下的果肉加新鮮橙皮和糖煮了個果醬, 無用布丁粉都 ok ga.  發表於 2013-2-1 10:19
布丁粉是否啫喱粉!?  發表於 2013-2-1 10:04
家中冇攪拌機,即是試唔到?  發表於 2013-2-1 06:38
可否明天搽上麵包,看看質感如何  發表於 2013-1-31 21:49
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-1-31 22:09:36 |顯示全部樓層

今日整朱古力合桃包

1斤           
高筋麵粉250g           
酵母粉    3g               
水      130g               
鹽        3g               
砂糖     10g               
橄欖油   20g               
朱古力   30g               
合桃        30g   
奶粉     20g
20130131_215042 (Small).jpg
20130131_220431 (Small).jpg

好得吖,WENDY。我都做咗朱古力方包,葡萄乾方包,一機兩包。  發表於 2013-2-1 10:06
回復

sausau 發表於 2013-2-1 06:28:19 |顯示全部樓層
Springonions:可否明天搽上麵包,看看質感如何

我不吃果醬是整給家人吃的。我看過質地,和買回來的差不多。

jack872184:呢個jam係咪for塗在bread上食?

係呀。其實我覺得頗甜,糖量方面可減半。
回復