"愛心城市種植活動^^歡迎新會員加入"

作者: 金剛 發表于 2012-10-3 15:37:00
29985 144
3815 發表於 2013-5-9 15:29:44 |顯示全部樓層
Hello, 各位好, 新丁一名, 剛剛開始對種植發生興趣,
希望可以學多D

歡迎歡迎~  發表於 2013-5-9 21:52
3815你好^^綠化香港全賴有你,有空多多交流  發表於 2013-5-9 19:23
歡迎,大家研究吓  發表於 2013-5-9 15:48
歡迎!  發表於 2013-5-9 15:37

評分

查看全部評分

回復

Lunglung9 發表於 2013-5-12 19:23:26 |顯示全部樓層

我細老哥既時候, 當時住公屋, 個陣時出面有個露台, 我阿媽當時搵左d野擺係露台到種,老豆睇唔順眼, 跟住整黎整去包括重新安排一d掛既野啦, 又整引水, 又開去水位等等, 不知攪到佢鬼咁忙, 跟住就乜都種D(種左D乜真係有D已經唔得左啦), 但最深刻既係見過鐵樹同曇花開花既時候, 感覺好興奮, 佢地半夜就叫我起身睇住佢開花同聞佢d花香, 需然過左過幾十年, 但呢個感覺仲係度.

舊年, 自己都覺得年紀大, 心境又老左, 唔想咁勞碌 (其實依家仲忙左TIM), 見到有個天台仔空左係度於是搵番d細藝, 所以不如諗下種野啦. 跟住就咁様開始左, 及後又發覺, 如果真係要種得好既話, 故勿論任何花草樹木等等應該一開始你就要儘量做到佢地想需要既野(依家仲有排學) 之後發現有呢個網站 慢慢開始係度爬下文 (呢度好多人寫既野真係好勁), 感覺非常好, 我曾經係度拜讀以下文章包括有講泥, 種植經驗及技巧 如何做肥, 點打基肥, 施肥方法同時間, 下種時間表, DIY(見到d DIY真係佩服佩服)高低壓, 扞插, 嫁接呀, 虫害..等等 令我係見識上吸收左好多同埋多谢前辈既無私既分享 如果換早以前, 我都冇可能有咁快就知道有咁多野.

我依家都係新手一個, 隨時都有問題等緊我迎接, 唯有邊種邊學...

有系統地分類令人睇得非常暢順, 無私既分享係一種快樂.

係呢度祝所有花友種植快樂, 生機勃勃, 花開富貴,長種長有, 蒸蒸日上

歡迎歡迎!  發表於 2013-7-18 07:44
Andy你好^^是的!分享可以獲得快樂,教學相長,學問是有學自然有問,知識就會累積更多,有空多多交流  發表於 2013-5-13 09:25
種植真的很開心, 也是一門學問, 大家彼此學習交流, 一同努力啦~  發表於 2013-5-12 22:56
歡迎,大家交流學習  發表於 2013-5-12 19:47

評分

查看全部評分

回復

raingoraingo 發表於 2013-7-17 10:21:12 |顯示全部樓層
HI ,大家好.我是個新丁.學習種植,和一些園藝.,向大家學習

Welcomed~ 大家彼此學習啦~  發表於 2013-7-18 15:02
歡迎歡迎!  發表於 2013-7-18 07:44
raingo^^園藝館有個大師兄,又叫依個英文名,哈哈,歡迎你加入  發表於 2013-7-17 17:54
歡迎加入  發表於 2013-7-17 11:29

評分

查看全部評分

回復

raingoraingo 發表於 2013-7-18 15:08:08 |顯示全部樓層
thanks
多多拍教
回復

cylau0910 發表於 2013-7-18 23:59:16 |顯示全部樓層
我是本年四月份加入這個大家庭, 一直以來種植只是我個人的興趣, 個人的事倩, 甚至是解悶的方法, 為了搜集資料, 遇然的機會下成為了會員, 可謂無心插柳柳成蔭呢! 現在每天除了閱報之外, 就一定上網到香園藝館爬文, 它已成為了我的新習慣, 為了使所問的事情更具体, 上載圖片是少不了的, 亦因此學懂了這件偉大的工程(對我而言), 除種植之外, 亦接受到花友的分享, 亦認識了幾位好友; 當中亦會見到一些人生百態, 繼而令自己反思, 檢討。很高興成為這裏微小的一員!

加油呀~  發表於 2013-7-29 23:55
You are welcome to join  發表於 2013-7-22 18:39
歡迎! 歡迎!  發表於 2013-7-19 22:05
歡迎加入,多謝分享  發表於 2013-7-19 00:56

評分

查看全部評分

回復

newbie 發表於 2013-7-21 11:07:50 |顯示全部樓層
i would like to join ... thank you ^^

You are welcome to join  發表於 2013-7-22 18:38

評分

查看全部評分

回復

newbie 發表於 2013-7-21 11:08:43 |顯示全部樓層
oooh .. too many post .. lazy to read all .. coming any event pls ?

隨緣自在^^平安吉祥  發表於 2013-7-22 19:06
回復

金剛 發表於 2013-7-22 18:36:48 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2013-7-21 11:07
i would like to join ...  thank you ^^

謝謝參予

回復

金剛 發表於 2013-7-23 16:46:18 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2013-7-21 11:08
oooh .. too many post .. lazy to read all .. coming any event pls ?

送給妳

============================

回覆點評:

newbie   咁你有無種 ?

我會種的^^正找緊種子

咁你有無種 ?  發表於 2013-7-24 23:01
回復

newbie 發表於 2013-7-23 23:51:18 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-7-23 16:46
送給妳

wow... so nice .. may I have a look at the real one ... hahhaaaaa..... thanks ^^

台湾萍蓬草(學名:Nuphar shimadai)為睡莲科萍蓬草屬的植物,是水生植物  發表於 2013-7-24 15:42
回復

newbie 發表於 2013-7-23 23:52:04 |顯示全部樓層
送給妳

this fafa soooooooooo pretty .. what's her name pls ?

台灣萍蓬草(學名:Nuphar shimadai)為睡蓮科萍蓬草屬的植物,是水生植物  發表於 2013-7-24 15:43
回復

newbie 發表於 2013-7-24 16:54:14 |顯示全部樓層
送給妳

台灣萍蓬草(學名:Nuphar shimadai)為睡蓮科萍蓬草屬的植物,是水生植物     --- iciccc .. very very nice and special fafa .. thanks !! wish one day i can see it in real

可用種子或地下莖繁植,大水盆或水池可種^^  發表於 2013-7-24 17:06
回復

nsacheng 發表於 2013-7-26 18:13:54 |顯示全部樓層

大家好呀, 唔好意思咁遲先跟大家先打招呼! 唔經唔覺我已加入園藝館有差不多9個月, time flies!

當初因為在校修讀一科web 2.0 需要我們找一個比較unique 的social media group 去 experience 同研究下crowd sourcing 對future IT 發展的影響, 加上我多年前曾種很多av, 但缺乏認識, 亦沒有尋求一d互動渠道嘗試解決疑問, 結果經棉花蟲洗劫後, 幾年的心血都化為烏有。剛巧公司同事送我兩棵無名av, 綜合不同的原因我從google search 輸入「交流非洲紫羅蘭種植心得」, 就係咁發現左園藝館, 更因資料豐富, 又可從分享中吸收更多實踐經驗, 所以join 左呢個大家庭。

經過9個月認識了很多花師兄&花師姐, 透過互相交流及刨貼, 及一眾花友的無私分享, 交換及從售賣版購買小苗, 需然仍未算有成績, 但對紫羅蘭種植的其本已掌握得比較好, 很多由一塊修葉培植的av亦逐漸長大,希望入秋後可跟大家分享點點成積。

在此非常感激教我許多種植小貼士的一眾花友, 還有很多從這群組認識的良朋好友, 實在收穫豐富, 獲益良多, 希望不久將來我亦可以延續前輩的分享精神, 跟新朋舊友一起分享av修葉, 小葉及種植心得! 我亦推介了這個高手林立的種植交流園給身邊友人, 有少少可惜是有些友人很喜歡種植但中文水平不高, 所以無法加入這個wonderful 的大家庭!

請各位繼續多多指教, I wish all flower pals good health & best of everything !

金剛: 謝謝你的評分, 多多指教
Malike: 謝謝你的鼓勵
hugopoodle: 謝謝你的賞分及 warm greeting, 我都好開心加入咗呢個大家庭啊, simply amazing!
tomtomtom: Thank you 及謝謝賞分,會繼續努力,加油

中文水平不高可用英文出post, 大家都看得懂的。  發表於 2014-3-30 00:17
歡迎加入  發表於 2013-7-30 23:20
歡迎你加入這個wonderful 的大家庭!  發表於 2013-7-29 23:54
歡迎! 一起努力!  發表於 2013-7-26 18:25
nsacheng 你好!歡迎你加入,有空多多交流!  發表於 2013-7-26 18:23

評分

查看全部評分

回復

cylau0910 發表於 2013-7-30 23:04:55 |顯示全部樓層
cylau0910 發表於 2013-7-18 23:59
我是本年四月份加入這個大家庭, 一直以來種植只是我個人的興趣, 個人的事倩, 甚至是解悶的方法, 為了搜集資 ...

很多謝四位前輩 hugopoodle, 金剛, malike and tomtomtom 給我評分, 我會繼續努力!

Thanks !

我可不算是前輩喇~~  發表於 2013-9-3 22:52

評分

查看全部評分

回復

pinky 發表於 2013-11-28 13:17:12 |顯示全部樓層

好似 2003 年入來, 都成 10 年了 ~ 新手時玩紫羅蘭多 , 入左來就開始喜歡左花貓 & 大白天鵝 & 毬蘭 ~~ 咩都想種一下 ~~ 有分享過比大家 , 亦有接受過 !!!
到了現在係 office 就用膠水樽 , 膠碗, 膠杯器皿來種緊紫羅蘭 , 紫絨 + 蘭花 + 花貓 + 少少肉肉 + 粉紅拳..................
其實我真係好喜歉花 & 大自然 ........... 近年走去左學花藝添 !!

其寅一般花藝用葉及花材, 通常都係我地日常生活 , 四周公園見到葉來 , 所以種植幾偉大 .........
我都想試下抽田玩 !!!

pinky師兄^^您好!接觸大自然真好  發表於 2013-11-28 18:38

評分

查看全部評分

回復

candy- 發表於 2013-12-1 19:48:14 |顯示全部樓層
大家好,原來有這麼一個好貼子,我遲左來報到喇
之前都一直睇台灣的種植論壇,但甚少留言
今年3月偶然發現原來香港都有種植的論壇;而且在這裡有分享又有心得交流真係好開心
漸漸更認識了部份的網友,有不明的又可以上來問問,對我來說真是一個快樂的大家庭
一向喜歡種植的我,由於環境侷限,只能種種非洲紫羅蘭,近來租到田,可以試試種菜了
原來種菜都不簡單,真係要試過先知個中苦與樂

歡迎candy加入這個種植園地,有空多多交流^^  發表於 2013-12-2 18:42

評分

查看全部評分

回復

skchan 發表於 2014-2-27 16:36:50 |顯示全部樓層

大家好, 我叫SK, 以前我對種植沒有什麼興趣, 但2年前跟了家人去了他們的田玩了一天之後, 發覺好好玩, 自此就發展了我這方面的樂趣了, 而且越來越深, 我的同事說我已上左腦, 呵呵。

後來發現原來公司好多同事都會在天台種百合花, 又整水仙花, 於是我就加入, 覺得好開心, 成個天台本來我只是一個發寶膠箱, 現在種到成十幾個箱,但始終是公司, 又唔可以太誇張, 又發覺田種野仲好, 於是同朋友一起租了幾行田, 但成本好高, 近來想再租塊大大的田, 最多同朋友分租,除開抵D,不過就辛苦好多, 但相信又是另一個體會的。

之前只是種下菜、瓜及花, 加入左以GROUP, 發覺來原樹都好好玩, 於是又開始種樹,每次我請同事食水果的時候, 他們第一句就問:你種的? 呵呵,種植真是為生活增加了不小樂趣。

skchan^^歡迎你!種植的過程的確令人帶來不少喜悅,直此也會認識到好多志趣相投的朋友  發表於 2014-2-28 18:23

評分

查看全部評分

回復

skchan 發表於 2014-3-1 11:58:05 |顯示全部樓層
謝謝金剛, 入左來之後, 果然多了很多知識及資料, 真是好呀

希望你增加樂趣之餘, 還增加了友誼! 歡迎!  發表於 2014-4-9 13:13
是的^^園藝知識平台,有空多多交流,互相學習  發表於 2014-3-13 18:03
回復

skchan 發表於 2014-3-26 21:57:39 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-3-1 11:58
謝謝金剛, 入左來之後, 果然多了很多知識及資料, 真是好呀

謝謝支持

skchan^^很高興認識你  發表於 2014-3-27 14:41
回復

greenery 發表於 2014-7-22 17:49:11 |顯示全部樓層
今年新註冊, 起因係今年新搬屋, 多左個花園, 咁就開始種野喇. 一開始想種D有得睇, 有得食的植物, 處男下海選了ROSEMARY. 點知係泥都種死左.
之後開始搵原因, 搵到黎呢度, 真係正!

P.S. 現在死因都仲未知 XD

^_^greenery很高興認識您,有空多交流  發表於 2014-7-23 10:35

評分

查看全部評分

回復