"愛心城市種植活動^^歡迎新會員加入"

作者: 金剛 發表于 2012-10-3 15:37:00
29979 144
Christopher 發表於 2012-10-13 10:40:02 |顯示全部樓層
regi 發表於 2012-10-10 16:51
大家好~~我係新手一名~~之前只有種過紫羅蘭~~而且已經係好耐之前喇~~
最近睇住同事係公司種o既紫羅蘭開花.. ...

E 棵野岩你, E隻系我老闆房個窗台, 但大廈持有者佢整左茶色唔開得既窗, 所以陽光唔系好入到來, 老闆房個窗台又光管都唔系好照到, 所以好 Q 暗, 攪到D AV葉青晒要我拉出窗台系老闆台面晒光管光, 但 E 棵野冇受影響生得好深綠

回復

小紅楓樹 發表於 2012-10-13 12:09:39 |顯示全部樓層
以前公司窗台就係我既後花園,食飽午飯就三、五知己去樓上花店賞。
閑時會幫其他同條葉換泥兼澆水,也促進同同事関係之餘,在冩字樓少是非多一份開心最是難得!
更有同事將AV當作生日禮物,實在窩心 ^.^
好可惜08年人事變動行一人一盆栽 !? 收到消息時候會問點解?
從那天開始就討厭新來HR >.<
之後每日都見到有棄植物在後樓梯,有時我會拾一些回家種但本身自己每有三十盆 AV
於是分給一些愛花既同事、朋友(因為在家裏只有幾個月適合種AV)來解決空間問題。
我同大部份花友一樣在網上認識香港園藝館,在分享、交流中找回我種花既興趣試種
一D新品種又認識到新朋友仔“好正”
現在公司窗台又向東D植物生長得好健康呢! Happy Planting ^.^

一人一盆栽都好過冇﹐我公司任種﹐可惜放假冇人淋水﹐假期返到公司﹐佢地多數剩番半條植物命,心有不忍,所以好難種  發表於 2012-10-17 06:56
小紅楓樹 你好!很高興認識你^^  發表於 2012-10-13 15:36
多謝你的不死鳥  發表於 2012-10-13 13:09

評分

查看全部評分

回復

MrsChan 發表於 2012-10-19 20:14:03 |顯示全部樓層
由細到大都喜歡望天空,望樹木,喜歡大自然! 但細過時種仙人掌都會極速種死,太粗心大意!wahahaha terrible!
畢業後工作常常OT,壓力爆煲,週末於是便開始行山了,呼吸新鮮空氣,望望藍天白雲花草樹木,心便開了!由初時只是望下,聞下,聽下大自然,到懂得摸下d葉,執起大鷹流下的羽毛,搬起隻蝸牛,攬住棵樹,至不顧一切瞓落草地...才驚見自己原來係忘記了人與大自然的關係,其實小孩時做得到的,點解人大大下變咗機械人,同大自然失去了聯繫...wahaha!扯得太遠...back to the topic..近年都好想做好d,環保d,亦愛上植物...此中秋節下定決心開始weekend耕田,親戚不耕的小小田長滿了離草,努力除草中,weekday lunch hour /after work,便努力做research!無意中找到這裡!好開心!好多嘢都有興趣種!我會努力!請多多指教!wahaha

MrsChan你好!我喜愛藍天白雲,更想畫藍天白雲,大自然是我們的家  發表於 2012-10-22 19:54
多謝你的分享,歡迎來到我們的[大家庭]。  發表於 2012-10-21 09:44
太好了, 謝謝你真誠的分享, 多親近大自然, "心便開了", 種植有很多學習, 大家一齊努力~  發表於 2012-10-19 23:49
歡迎加入^^  發表於 2012-10-19 22:34
歡迎,大 家多D交流  發表於 2012-10-19 22:05

評分

查看全部評分

回復

baby118 發表於 2012-10-20 05:12:09 |顯示全部樓層
由買左個啲罐頭盆栽種之後就離奇種毒,我係一個植物殺手!之前種乜死乜!可能我太粗魯啦
我係係另一個論壇睇到呢到,+上我係一個白痴,對種野係一無所知!之後係到爬左文成星期,終於知道多啲。哈哈哈 宜家可以識小小扮下代表啦!!

不過我屋企得個村屋露台仔,比我種到滿哂全部都係菜菜菜,屋企人話種埋得2住都唔知種黎做乜!
但種到出黎自己一手一腳個種感覺超滿足!!

由第一日黎呢到開始 ,宜家每日都會上黎幾廿次,成日心絲絲想睇下人地種既野羨慕下!
我宜家不能自拔!哈哈哈哈哈哈,大家多多指教

baby118很高興認識你^^  發表於 2012-10-22 19:55
我都系, 我系香草殺手, D香草死過唔少 lol  發表於 2012-10-21 23:37
歡迎~  發表於 2012-10-20 10:46

評分

查看全部評分

回復

MrsChan 發表於 2012-10-20 21:25:54 |顯示全部樓層
MrsChan 發表於 2012-10-19 20:14
由細到大都喜歡望天空,望樹木,喜歡大自然! 但細過時種仙人掌都會極速種死,太粗心大意!wahahaha terrible!
...

多謝大家呀~~~我會努力!!!和大家分享~~
回復

tindayun828 發表於 2012-10-21 16:54:26 |顯示全部樓層

一人有一個故事,我亦唔例外,話説三個月前,種植嘅卧牛結咗一大批種子,幾多啊?千幾粒
種子,自問地方有限,點算好,要揾人幫手種,好過浪費咗,揾下揾下,就揾到"香港園藝館",Big
family,那那林登記做花友,第一個帖就係"卧牛種籽分享",真好!一下子派咗七百幾粒,解决咗個
大難題,承蒙各位花友支持!你想下,大製作要揾大地方,"香港園藝館"人多力量大,真係話都無咁
易就完成!
     當然,两三月期間又學咗唔少種花知識,亦结識咗唔少花友,總结為四個字: ' 獲益良多!'

tindayun828: 金剛,我也很高興認識你。

你要多啲同我哋分享種多肉的心得呀, 高手^^  發表於 2012-11-22 23:29
托起蘭葉方法很了得,讚 ^^  發表於 2012-11-15 12:37
你種卧牛"E支班"o~~xdd  發表於 2012-10-28 00:04
tindayun828很高興認識你^^  發表於 2012-10-22 19:55

評分

查看全部評分

回復

草菇 發表於 2012-10-26 14:53:05 |顯示全部樓層

大家好,
我係2008年註冊的新手,但已經忘記點搵到呢度了。
由細到大都好鍾意植物,不過種親都死咁滯...
尤其係紫羅蘭,買嘅時候好靚,到我手就好快死...
最鍾意由種子種起,最成功都係士多啤梨!(不過都因虫患唔識處理死埋)
近年好啲了,連食完啲泰國金柚都比我種到出嚟,不過長唔大......
依家變成... 種嘅植物... 大多數都長唔大!( 應該都係唔夠陽光同屋企長期開住冷氣)
但最近最開心嘅係竟然喺BUNBUN買返嚟嘅迷你非洲紫羅蘭由已死嘅母株用插葉插出嘅後代生咗一朵花咁多!
雖然失敗多次~ 住嘅地方又淺窄冇乜地方種嘢,但我仍然好愛植物!
喺呢度真係學咗好多嘢,算學識咗BASIL有啲咩品種!
好多謝您哋!

草菇:
多謝金剛
多謝malike
多謝tomtomtom

我都好鍾意植物~加油  發表於 2012-11-22 23:29
原來係前輩 :)  發表於 2012-10-26 23:48
加油!  發表於 2012-10-26 21:07
草菇 你好!俗語有云:「失敗乃成功之母。」加油呀!  發表於 2012-10-26 16:03

評分

查看全部評分

回復

Pear 發表於 2012-10-27 11:28:19 |顯示全部樓層
大家好, 係我朋友話我知有依平台架, 因為佢見我種毒太深, 真係好開心可以有依個平台, 讓大家交流一下種植心得, 分享成果, 有時又互相鼓勵, 實在太好了 ! 前陣子愛種菜, 近來愛種根球類 !

這裡的花友時常分享新品種, 好吸引ga~樣樣都想去種^^  發表於 2012-11-22 23:31
歡迎加入o  發表於 2012-10-28 00:03
Pear你好!很高興認識你^^祝種植快樂!  發表於 2012-10-27 15:16
歡迎你!  發表於 2012-10-27 11:48

評分

查看全部評分

回復

小龍女 發表於 2012-11-22 17:12:11 |顯示全部樓層
[每人一故事 〜 小龍女專輯]
對於種植所知甚少的我,僅限於兒時每逢暑期於外公一望無限的莊園縱橫馳騁、拔花除果的記憶,餓了摘了蔬果入口,累了即席而睡在花草間.......  那時家族中的幼年成員都有屬於自己擁有的果樹,通常外公命我們自行命名及打理,因我只可每年去一次,外公又特別寬愛我,所以命負責農作的工人代我精心培植它,所以每次來到,我都可以即時品嚐到鮮甜的果實, 雖然也很喜愛,卻從來都未覚得它們的生長與我沒什麼關係,我只是它們生命中的過客,欣賞到或品嚐到已很開心、富足。時至今日,漸入成年,方發覚會時常駐足於繁花野草間,也會買些易生長的花來種下,不覚發現原來它們的生命力好強,它們生長的好壞的確在影響我的心情及關注力,最成功的是救活枝紫羅蘭,已令我興奮莫名!祈望籍此平台,增長見聞,培育我的花花世界。

謝謝小龍女來訪^^看你的陳述有感" 有朋自遠方來" 好一句<生命中的過客> 輕鬆自在!很高興認識你!  發表於 2012-11-22 17:20

評分

查看全部評分

回復

小龍女 發表於 2012-11-22 17:24:53 |顯示全部樓層
小龍女 發表於 2012-11-22 17:12
對於種植所知甚少的我,僅限於兒時每逢暑期於外公一望無限的莊園縱橫馳騁、拔 ...

金剛,謝謝你!兒時真的是由好遠好遠的地方來!Wahahaha ! Glad to meet U here!

金剛,您過奬!「由心而書」、「由感而發」!重要的是我們應「由心而出」、「由愛而發」,您們熱心發起的「819配對日活動」& 「929愛心種植活動」,同時吸引了我萌生種植的意念,感謝!!!

Hugopoodle, 謝謝!你編輯的種植知識版塊,很有專業水準!我也很喜愛上去尋覓!Hahahaaaaaa....

歡迎你加入我們一份子~  發表於 2012-11-22 23:33
是的!一切從心出發,真情留露^^有空多多交流!  發表於 2012-11-22 19:40
像" 他鄉遇故知"咁^^一見如故!我被你的文筆吸引了~~很有生命氣息!  發表於 2012-11-22 19:00

評分

查看全部評分

回復

LHS1 發表於 2012-11-23 23:29:38 |顯示全部樓層
小龍女 發表於 2012-11-22 17:12
對於種植所知甚少的我,僅限於兒時每逢暑期於外公一望無限的莊園縱橫馳騁、拔 ...

你兒時住哪裡?竟然可以有"一望無限的莊園"!應不是香港吧?

唔係香港!外公家族地大物博,帶給我很多城市女仔不能體味到的快樂童年,雖然僅可以一年去一次,已很興奮!  發表於 2012-11-24 12:39
回復

george 發表於 2012-12-11 00:05:06 |顯示全部樓層
看罷各位的文章實在令佐治感動,也希望我的小分享不算來得太遲。
可以這樣說,我的種植經歷,是與園藝館的一絲一縷是密不可分的。

自少喜歡種植,當時受褓姆影響,種的多是黃金葛、白蝴蝶一類的觀葉植物。
約是2001年開始,也忘記了是甚麼原因,竟突然愛上非洲紫羅蘭來。
那時香港對種植非洲紫羅蘭的資訊不多,當時網上僅有一個專為非洲紫羅蘭愛好者而設的論壇,
我也自不待言加入了。短時間内,除了掌握了不少種植心得外,更認識了一班志同道合,
同是剛迷上非洲紫羅蘭的花友。也許是我們這群新力軍鋒芒太露,竟惹得該論壇的元老花友們的仇視,
要把我們趕出那個論壇。起初我們抗爭到底,但面對無日無之的是是非非,實在不想與他們糾纏下去,
於是我們決定集體離開。

浮萍雖然漂泊,但也需一個地方落腳。無意間在網絡中找到「植物論壇」—就是今天香港園藝館的前身—
當時這裡人煙稀少,我們一群花友便在這裡安頓下來,每天到論壇聊天、分享種植得心得,
那是2002年至2003年間的事。後來毛遂自薦出任版主,決心要把非洲紫羅蘭推廣。
可以說是由零開始,由甚麼都沒有,到各位熱心花友毫不吝惜的把自己的心得和多出的小苗分享,
於是花友人數漸多,板塊亦興旺起來,到今天園藝館成為本地首屈一指的園藝論壇,實在感慨萬千。

連我自己也想不到在這裡已有十年時間,得到minmin的支持,才能在園藝館舉辦很多「第一次」的活動,
例如在2005年舉辦第一屆非洲紫羅蘭展覽、2008年為四川地震和內地雪災舉辦義賣等等。
在園藝館,認識了很多很多有心的花友,坦白說,有時自己工作繁忙,少不了會疏於照顧植物和園藝館事務,
但花友的熱情,總令我在迷失於工作時,帶領我重回心靈的綠色空間。

佐治

所以非版是最長青~ 還有peter 幫忙做左好多野~ 佢都好大功勞呢~  發表於 2012-12-12 22:07
george你好!很久不見了^^AV給我一種懷舊的感覺,常見於辨公室,由於局限於室內,形態也變化不大,所以我唯獨對AV種植不感興趣!  發表於 2012-12-11 10:17

評分

查看全部評分

回復

Minni 發表於 2013-2-5 14:30:07 |顯示全部樓層
各位好,,我見好多人都係因為鐘意種野所以加入ge
搞到我覺得自己ge目的好似有D奇怪XD

話說,,我好怕個嘴唇乾,,所以成日查潤唇膏
我男朋友又唔鐘意油淋淋,,成日食曬佢=.=
潤唇膏石油製品黎架嘛,,成日食對身體唔好
之後我就seach DIY潤唇膏 ge資料
禁禁下就禁左去護理cafe到....

爬左成日文,,見到真係有好多護理資訊
D人仲要勁nice,,一有D咩就share曬出黎
又好樂意答人問題同埋應人機XD
真係幾大家庭feel,,所以就加入了
希望可以係到學到多D DIY知識啦~

Minni 歡迎你加入我們的大家庭^^  發表於 2013-3-12 18:40
係呀, 呢度真係一個大家庭, 會吸引你試唔同嘅嘢, 慢慢會不知不覺改變自己的生活方式~多啲留意下不同版面, 歡迎你加入~  發表於 2013-2-5 22:15
歡迎,不過都希望你遲d對種植有興趣 :)  發表於 2013-2-5 18:50

評分

查看全部評分

回復

wc489 發表於 2013-2-23 00:16:03 |顯示全部樓層
你們好,我剛加入香港園藝館不足一星期,主要是發現這裡的人對種植充滿熱誠而吸引,加上高手雲集,希望在這裡學到種植上的知識,更希望能被感染增加對種植的興趣,各位前輩,多多指教

wc489 歡迎你加入我們的大家庭^^  發表於 2013-3-12 18:41
大家都是互相學習, 享受種植的樂趣, 這裡是一個分享交流的好園地~  發表於 2013-2-23 11:42
歡迎,多多指教  發表於 2013-2-23 00:22

評分

查看全部評分

回復

wc489 發表於 2013-2-23 12:13:24 |顯示全部樓層
多多指教

有空多多交流吓^^  發表於 2013-3-12 18:42
回復

FFC 發表於 2013-3-9 15:52:26 |顯示全部樓層
新加入, 大家好, 種意花草樹木及種植,但知識貧乏, 來跟大家學野的~多多指教。

FFC 歡迎你加入我們的大家庭^^  發表於 2013-3-12 18:41
歡迎!歡迎!  發表於 2013-3-12 10:14
我們都是互相學習, 加油呀~  發表於 2013-3-9 22:36
歡迎!  發表於 2013-3-9 20:26

評分

查看全部評分

回復

wc489 發表於 2013-3-12 22:22:47 |顯示全部樓層
多謝咁多位前輩給予鼓勵,我剛收到通知今期的社區農圃計劃被抽中了,可以做3個月"地主,我有一片小耕地,以後多多指教啊!

加油呀^^  發表於 2013-3-14 19:13
恭喜! 恭喜!  發表於 2013-3-13 17:30
預祝你豐收,天氣開始熱,會辛苦D,加油!  發表於 2013-3-12 22:48
應該係4個月喎, 喺邊個園圃呀?  發表於 2013-3-12 22:42
回復

wc489 發表於 2013-3-13 19:45:44 |顯示全部樓層
wc489 發表於 2013-3-12 22:22
多謝咁多位前輩給予鼓勵,我剛收到通知今期的社區農圃計劃被抽中了,可以做3個月"地主,我有一片小耕地, ...

多謝支持,我會好好體驗一下種植的生活和樂趣,因時間很短,各位有什麼見議?種乜好呢?

可以參考呢個 http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=125959&fromuid=44808  發表於 2013-3-13 21:38
回復

楊楊 發表於 2013-3-19 17:58:24 |顯示全部樓層
各位好, 我都係新人.  以往都係睇書學野, 點知發現原來呢到有咁多高手, 所以索性黎呢到學下野la~ ^^" 請各位多多指教

歡迎楊楊加入我們的大家庭,有空可多多交流^^  發表於 2013-4-8 19:06
歡迎!  發表於 2013-3-20 11:16
歡迎!歡迎!  發表於 2013-3-20 10:22
呢度有很多經驗之談, 書上找不到的, 很多前輩高手分享種植經驗, 令我眼界大開~  發表於 2013-3-19 22:44

評分

查看全部評分

回復

mcw 發表於 2013-5-1 01:32:54 |顯示全部樓層

大約在2002年...第1次種植非洲紫羅蘭...那時候在公司種植了6株非洲紫羅蘭在工作枱上...就算每天需要加班...也總有它們陪伴著我...後來轉換工作...那6株非洲紫羅蘭被我帶回家種植...可惜的是因為種植環境轉變...加上當時對非洲紫羅蘭的種植常識不足...最後那6株非洲紫羅蘭相繼捱不住掛了...

經過那一次種植失敗之後...對種植非洲紫羅蘭的興趣也減退了...

直到今年1月...到花墟購買水仙花(十多年的習慣...農曆年間會放水仙花在家)...在花墟重遇非洲紫羅蘭...卻再次被它們吸引著...一口氣買了數株回家...亦因為在網上搜尋非洲紫羅蘭種植方法而找到"香港園藝館"...想不到這裡像一本活生生的種植百科全書...無論遇到什麼種植上的疑難...熱心的花友們也會盡力解答...亦感染了"園藝館"無私分享的精神...感謝收到花友們的分享物品...我也學習把物品分享給其他花友...因為"園藝館"這個平台...認識了志同道合的花友們...大家閒時又會在帖子裡交流種植心得+分享圖片...現在"園藝館"是我每天必定上網瀏覽的地方...

金剛, hugopoodle,tomtomtom...大家好...謝謝你們給評分...多多指教啊...^0^

hiatus...謝謝鼓勵...我們一起努力加油啊...^^

歡迎! 大家一齊研究下!  發表於 2013-7-18 07:46
描述的好真切,道出了我们这般花友的共同心情^^ 大家一起学习啦~  發表於 2013-5-10 09:53
歡迎,多交流  發表於 2013-5-9 15:47
mcw 歡迎你加入這個大家庭^^這裡充滿人情味,記得我初來時,見到花友們熱心的分享植物,感到很開心,可交到志同道合的朋友感到很幸福!  發表於 2013-5-2 13:00
太好了, 感受到種植帶給你的樂趣; 希望這裡成為你每日忙碌過後可安憩的園地~歡迎你加入這個大家庭~  發表於 2013-5-1 22:32

評分

查看全部評分

回復