"愛心城市種植活動^^歡迎新會員加入"

作者: 金剛 發表于 2012-10-3 15:37:00
29965 144
2020 發表於 2012-10-8 13:18:34 |顯示全部樓層

嘩,呢樹好熱鬧呀 好高興認識你地呀 !

tomtomtom  莊主,好鐘意你的帖,好開朗好開心。多謝你嘅賞分。  發表於 16 分鐘前
=====
唔洗客氣^^
種植真係好開心架,
唔理成功與否,淨係個過程,都好令人回味^^

金剛  2020 ^^午安!  發表於 6 分鐘前
===================
午安?7:26 了, XDDDDDD
食左晚飯未?

高丁你未講點入嚟喎 ^^  發表於 2012-10-8 20:11
2020 ^^午安!  發表於 2012-10-8 19:18
莊主,好鐘意你的帖,好開朗好開心。多謝你嘅賞分。  發表於 2012-10-8 13:23

評分

查看全部評分

回復

rlau2006 發表於 2012-10-8 18:03:46 |顯示全部樓層
HI, 大家好,意外地碰到這個網站,真好
我只是工餘時間學人地種下花...但經常失敗居多,去了康文署上了些堂,現在好D...起碼有時有D花仔出下來
日後希望各位多多指教

Hi 歡迎你加入呢個種花園地!  發表於 2012-10-10 11:00
嘩, 你好好學呀, 多啲喺度交流啦, 會學到好多嘢  發表於 2012-10-8 19:53
rlau2006 ^^你好!有空上來交流吓  發表於 2012-10-8 19:19
我都係, 上左來這網站, 對花草樹木昆蟲認識都知多左~  發表於 2012-10-8 18:41

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-10-8 19:13:54 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-10-7 22:38
我係馬來西亞人,所以由細時都已經開始接觸種植,細時爸爸有種好多種果樹,種過西瓜辣椒。媽媽係屋後亦種過 ...

我在香港認識了一對已移居蘇格蘭三十年的夫婦,他們同我講了很多植物品種,因為同香港氣候不同^^佢哋在當地種杞子、櫻桃和蘋果等種得很理想!有空多多交流,我想知更多不同國家所種的植物的品種種類及生長情況~在我有生之年~~好希望去不丹旅行,欣賞當地民族生活及動植物品種

===================================

回覆點評 :

kkhope  我家姐係英國都有種杞子同櫻桃,佢都話種得好靚,仲問我要唔要寄杞子俾我種,不過我拒絕了 ~

真巧! 明年新春他們會回港~~佢哋會帶杞子枝條給我^^今年三月蘇格蘭的氣候很反常,氣溫只得幾度,他們都播唔到種!

仲有間玻璃屋被龍卷風吹倒! 有機會我也會在英住一段時間!

我家姐係英國都有種杞子同櫻桃,佢都話種得好靚,仲問我要唔要寄杞子俾我種,不過我拒絕了 :P ~  發表於 2012-10-8 22:05

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-10-9 12:46:48 |顯示全部樓層

適少少  高丁你未講點入嚟喎 ^^  發表於 昨天 20:11
===================
自己一向鍾意綠色, 好鍾意植物, 鍾意大自然, 家住元朗,可上山跑,落水跳, 絕對唔似女仔!
又鍾意煮野, 成日街市打滾, 好細個(小學)已識認及揀好多蔬果(收成左果D), 連上art素描堂,老師都一定指定要我去買及揀!但唔識種, 一直好想種一D 野,但一日推一日....
上年7月,弟婦送左一個種植杯俾阿仔, 出左苗,唔識移苗, 死晒! 跟住大暑煲冬瓜湯, 咪將d冬瓜核埋落泥,試下囉, 咁就一發不可收拾!
8月頭,同學仔堅死黨E6叫我入嚟學吓野,話我露台種冬瓜,死路一條, 咁就成日入嚟睇吓野,學吓野,吹吓水.....囉!
又遇著個頂心杉公主,得閒又比試吓煮野食.......園館好好玩
咁就1年la!

hugopoodle  得閒介紹多啲好嘢食俾我哋呀~  發表於 1 小時前
========
我只識家常小菜咋

**有威望分既,第一次咋,thankQ

得閒介紹多啲好嘢食俾我哋呀~  發表於 2012-10-9 21:43
哈哈~ 頂心杉公主~ 頂得好 ^^  發表於 2012-10-9 13:10

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-10-9 13:43:16 |顯示全部樓層
莊主講起種植杯,其實我當年都係因為阿女聖誕交換禮物,換咗粒魔豆返來而開始種植,即是已往花墟興過一輪,在蛋殼裡有粒刻咗字嘅嗰種豆豆。於是幾年冇用過的天台,除了晾衫外就多了一個用途。

五年前我在花市買過粒魔豆,寫了三個字~~一直都想將粒豆送給佢,但等了兩年仍無機會送!  發表於 2012-10-10 16:38
我都有粒,仲未種呀  發表於 2012-10-9 22:55
原來魔豆真係種到嘢ga?  發表於 2012-10-9 21:41
回復

Starry 發表於 2012-10-9 20:41:31 |顯示全部樓層

hi 大家好
大約二年前, 啱啱開始種av, 在網上搵種av既資料時恰巧看到園藝館,
館內既資料好有用,經常入黎取經 and 睇花友們的靚花,
直至最近先join 咗做會員 ^^

多謝劍狼大賞錢

多謝hugopoodle大賞錢   你整理既種植資料小百科好用心,完整 正呀!!

多謝 金剛, malike & tomtomtom 大 賞錢  你地既愛心城市種植活動好成功恭喜!, 之前好似追劇集咁 睇你地活動既最新進程.

唔係和一個人整的, 係結集很多不同花友的努力  發表於 2012-10-10 21:26
Starry 你好^^祝種植快樂,有空多多交流吓!  發表於 2012-10-10 16:35
歡迎,加油  發表於 2012-10-9 23:00
歡迎你呀, 希望你享受種植的樂趣~  發表於 2012-10-9 21:41

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2012-10-9 21:46:49 |顯示全部樓層

大家好﹐我係種菜新丁﹐因為現在太多問題蔬菜,好希望能種一點蔬菜自給自足
剛巧家裡有個很小很小很小的花架﹐就異想天開的想在花架種幾棵菜
希望間唔中有點自家菜食,點知仲未開始學種菜
機緣巧合知道有個朋友原來種菜幾年﹐便問下可唔可以俾塊丁方幾尺的田我玩吓
點知朋友一口應承,仲問我想要地自己種定侗佢一齊種
我完全唔識﹐同全無經驗,當然說最好跟她一齊種
我只係種咗三個月,什麼都不會﹐又俾我找到這裡
真開心﹐希望大家多點教我哈

Hello!!我都係weekend farmer r!!! Just start!! 一起加油呀!  發表於 2012-10-20 23:17
週日農夫 午安^^秋葵會吃上隱的,我每餐都想有秋葵,所以我要種好多好好!  發表於 2012-10-10 16:42
你有個好朋友呢!  發表於 2012-10-10 06:31
祝你有個好的開始, 每日有自家新鮮有機菜食, 多到可以派街坊^^  發表於 2012-10-9 22:17

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-10-9 23:03:31 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-10-9 13:43
莊主講起種植杯,其實我當年都係因為阿女聖誕交換禮物,換咗粒魔豆返來而開始種植,即是已往花墟興過一輪, ...

hugopoodle  原來魔豆真係種到嘢ga?  發表於 1 小時前
============
係咪呢隻?上年8月,我同阿仔都有玩呀

tomtomtom  莊主英明,不過我當年係蛋殼裝  發表於 1 分鐘前
========
因學校無比盆,所以當時用番個種植杯種咋!

**最近園館load相傻傻吓既

嘩, 多謝分享, 我都曾經買過魔豆, 但係冇落種, 等我搵番出嚟試下先  發表於 2012-10-10 21:28
種得好好啊  發表於 2012-10-9 23:13
莊主英明,不過我當年係蛋殼裝  發表於 2012-10-9 23:08

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2012-10-9 23:09:55 |顯示全部樓層
點評hugopoodle  祝你有個好的開始, 每日有自家新鮮有機菜食, 多到可以派街坊^^  ...

謝謝哈
最近幾週去田都有收到一、兩個水瓜
係朋友早前種落
可惜收成唔多,但朋友總讓我帶回家
這叫坐享其成

上週收到一個算是大號的水瓜

上週收到一個算是大號的水瓜

水瓜你點煮?  發表於 2012-10-10 11:37

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2012-10-10 12:55:12 |顯示全部樓層
tomtomtom  水瓜你點煮?  

======================
我只是用很少水煮耐一D﹐因為我覺得煮"林""D好食D
水瓜本身會出水﹐所以唔使咁多水煮﹐我用來煮粉或面食﹐湯好清甜架
因為我懶貪方便省時間,夜晚唔多食飯,是無食女性

thanks  發表於 2012-10-10 13:02
回復

maymaylau 發表於 2012-10-10 16:29:58 |顯示全部樓層
大家好,好新鮮呀,我入咗嚟一小時咋,多多指教,想種有機菜同瓜比我家狗狗食,同埋屋企有個大平台唔想浪費.

好歡迎你加入呢個大家庭呀, 你隻狗狗好精靈喎  發表於 2012-10-10 21:29
歡迎,你家狗狗好幸福  發表於 2012-10-10 20:28
maymaylau 好歡迎你加入我們這個大家庭^^有空可以同我傾吓狗經/花草經...  發表於 2012-10-10 16:33

評分

查看全部評分

回復

regi 發表於 2012-10-10 16:51:05 |顯示全部樓層
大家好~~我係新手一名~~之前只有種過紫羅蘭~~而且已經係好耐之前喇~~
最近睇住同事係公司種o既紫羅蘭開花...
即刻忍唔住想係公司同屋企種野!!!
最想種香草同幸運草~~
不過係公司種咩都仲係考慮階段~始終我個位附近無陽光(但唔想又係紫羅蘭)>.<
希望大家提議下有咩o岩係公司種啦!!!

各位大大請多多指教!!!
大大們的文真係好詳盡~小的告辭繼續刨文去~ \(>__<)>

歡迎歡迎, 一起努力綠化工作室啦~  發表於 2012-10-10 21:30
你好哈,我是連種仙人掌都死的新丁  發表於 2012-10-10 20:28
regi你好^^用心表達就可以!室內可種的植物除AV外,有好多觀葉植物都可以種的,有空多多交流,很高興認識你!  發表於 2012-10-10 16:55

評分

查看全部評分

回復

青蛙媽媽 發表於 2012-10-10 21:17:15 |顯示全部樓層
maymaylau 發表於 2012-10-10 16:29
大家好,好新鮮呀,我入咗嚟一小時咋,多多指教,想種有機菜同瓜比我家狗狗食,同埋屋企有個大平台唔想浪費. ...

我有菜心.....等種子可分享, arm e家播種, 有興趣可pm你的地址給我, 我分享d種子給你~

你亦可參看以下資料

資訊下載區(農業植物種植時間表5月23日更新、新增24節氣)
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1&fromuid=12419

評分

查看全部評分

回復

candylpy 發表於 2012-10-11 14:41:06 |顯示全部樓層
加入左唔夠一年, 比note毒死我

楊屋村猛人如林! 哈哈!  發表於 2012-10-12 12:04
因為我, 你變得生活多姿彩. 因為我, 楊屋村变得更綠色, 興業更多生意. 哈哈  發表於 2012-10-11 16:49
好簡潔,多多指教  發表於 2012-10-11 16:44

評分

查看全部評分

回復

saolan 發表於 2012-10-12 11:44:23 |顯示全部樓層

喜歡種植的我小時候上自然課就最開心!在校園内我地種蕃茄,粟米,薯仔之類的農作物,我就最勤力日日幫埋同學仔的植物澆水添。 後来愛上紫蘿蘭(當時只是買一般的市場堇来種)一種就十幾棵但因患上红蜘蛛又唔識点搞就掉嗮冇再種喇。

2011年的謀一日碰上這園藝館,從此就開始了我的園藝生活。每天上園藝館赏花花,向各大高手請教,跟花友交談等等成为我最開心做的事,之前較單調的生活已被花花染上鮮艶的色彩。在這裏我認識了一班来自各方但懐有共同種植熱誠的朋友,學到好多種植的學問及知識。這園藝館給予花友們一個很好的平台作交流,分享,互勉,學習。好興幸我加入了這園藝館。

(謝謝Malike, tomtomtom, 劍狼,青蛙媽媽, 金剛)

hugopoodle:  我同你好似, 我最鍾意係地理科, 係會讀到笑嗰種~好羨慕你, 可以喺學校種農作物^^  發表於 16 小時前
saolan:  那已是很久以前的事,现在的學校都冇鼓励學生多D大自然生活!

金剛:  saolan 你好!希望大家珍惜這園藝交流平台, 談論多一些種植心得~~  發表於 昨天 18:42
saolan:  初初上園藝館就系被各大高手所談論的種植心得所吸引。

tomtomtom: 識到一班花友真係好開心
saolan:  這是我意想不到的收獲。

我同你好似, 我最鍾意係地理科, 係會讀到笑嗰種~好羨慕你, 可以喺學校種農作物^^  發表於 2012-10-13 00:05
saolan 你好!希望大家珍惜這個園藝交流平台,談論多一些種植心得~~  發表於 2012-10-12 18:42
識到一班花友真係好開心  發表於 2012-10-12 13:36

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-10-12 15:02:16 |顯示全部樓層

.........其實是一個新丁,我的故事由上年種3個南瓜開始。

不懂種植的我,只是在網上看花友的經驗和資料。可能家裹種植條件比較好,對植物品種也有一定的要求,所以種植的路比人生容易行得多。由1粒種子, 發苗, 施肥, 蟲害, 天氣, 開花,受粉, 結果和收成,令我感受到生命力的奇妙,明白每粒種子生命的旅程。

香港園藝館是我起步中毒的伴腳石,最初參與看,寫帖,花友分享,收成後的食譜分享,出售版,今年還當上愛心城市的義工,令我有機會學習和認織一班花友,靜雞雞話你知,當日分享植物期間,有花友專程問我種蜜瓜問題,問下無花果近况。

因為香港園藝館,令我生活多姿彩,
因為它,令我家人品嚐到自家種植的美食,家居更綠化,
因為它,令我感染鄰居愛種植,
更因為它,令我錢包變得更薄弱(因要買工具)。

你好利害呀, 一定要向你請教~  發表於 2012-10-13 00:02
noel_tt ,你重話是新丁,種d嘢種得咁好,真係要比101個叻你 :)  發表於 2012-10-12 23:23
noel_tt 你好!希望大家珍惜這個園藝交流平台,談論多一些種植心得~~  發表於 2012-10-12 18:44
謝謝分享~  發表於 2012-10-12 16:12
對你的瓜瓜真係好深印象。你不單自己支持,仲搵埋朋友一齊嚟幫手,真係好多謝  發表於 2012-10-12 15:24

評分

查看全部評分

回復

maymaylau 發表於 2012-10-12 17:51:28 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-10-10 21:17
我有菜心.....等種子可分享, arm e家播種, 有興趣可pm你的地址給我, 我分享d種子給你~

你亦可參看以 ...

先多謝,還在探討中,現買了種好番茄和拍天椒,之後再試用種子,請問大家買已種好的,我要留意什麼.謝謝!

你d蕃茄好可愛呀, 請問盆種要用幾多地方呀? 到收成時會否好大棵呢? 其實我都好想種, 但屋企無露台同窗台, 好驚佢生到好大棵>.<  發表於 2012-10-12 23:04
要留意的事項很多,包括澆水、修剪、施肥、換盆、防蟲....  發表於 2012-10-12 18:48

評分

查看全部評分

回復

kytam 發表於 2012-10-12 22:36:22 |顯示全部樓層

剛加入, 超新手一名, 近來開始種香草, 朋友介紹入來, 發覺呢度好多料好有用....呢個'科林'超正......
希望大家多多關照.....

tomtomtom  歡迎,種緊咩?
暫時種緊rosemary, thyme同風輪菜咋~
因為第一次種野, 咩都5識, 傻下傻下買左種子, 盆同泥就種, 都5識得上網問下人先郁手....
種左幾日, thyme出左葉, 咁啱貼左相去fb, 有個網友見到先介紹呢度比我知.....
你話我係咪傻下傻下呢, hahahaha~

thanks tomtomtom, 劍郎, malike評分, 雖然5知d分有乜用.....
p.s. 有個stupid問題, 請問點評分架呢, 我好似評5到既

kytam 你好!很高興認識你^^  發表於 2012-10-13 15:34
要去到一定的用戶級別才可評分,現在沒有什麼用 :) 什麼是風輪菜?  發表於 2012-10-13 00:27
歡迎你呀, 多啲逛逛香草園吧, 其他植物都好可愛, 一定令你大開眼界  發表於 2012-10-13 00:01
歡迎,種緊咩?  發表於 2012-10-12 22:57

評分

查看全部評分

回復

dennisxylaw 發表於 2012-10-12 23:54:18 |顯示全部樓層
大家好: 平時我的錢沒甚麼出路. 家人常話我買得太多植物回家. 沒辦子, 見到美就買. 不過我最喜歡的拖鞋是由這網站找出. 由開頭買富寧到真的買到Paphiopedilum glaucophyllum. 都是每上這網站, 上得多未不計較價錢去買自己的心頭好Paphiopedilum glaucophyllum. 在這里真的有很多突別東東和學到很多知識, thx!

dennisxylaw 你好!很高興認識你^^  發表於 2012-10-13 15:34
買到心愛植物真係好開心的^^  發表於 2012-10-13 00:07

評分

查看全部評分

回復

dennisxylaw 發表於 2012-10-13 00:21:58 |顯示全部樓層
dennisxylaw 發表於 2012-10-12 23:54
大家好: 平時我的錢沒甚麼出路. 家人常話我買得太多植物回家. 沒辦子, 見到美就買. 不過我最喜歡的拖鞋是由 ...

係呀!thx! 所以家中越來越多新成員. 但最愛都是Paphiopedilum glaucophyllum.
回復