"愛心城市種植活動^^歡迎新會員加入"

作者: 金剛 发表于 2012-10-3 15:37:00
29925 144
金剛 發表於 2014-7-23 10:32:14 |顯示全部樓層
greenery 發表於 2014-7-22 17:49
今年新註冊, 起因係今年新搬屋, 多左個花園, 咁就開始種野喇. 一開始想種D有得睇, 有得食的植物, 處男下海 ...

歡迎greenery師兄加入園藝館,有空可多上來交流種植心得^_^
迷迭香忌高溫多濕~夏天盡量不要買回來或定值,他需要適應環境,最好放通風較涼的位置渡夏,土壤可選用排水好的植料~
caedmon.ng 發表於 2014-7-23 22:47:40 |顯示全部樓層
大家好
我唔太識表達情緒,又或者講下我同植物既心路歷程。
黃豆綠豆紅豆,細細個學校幼稚園都會派比學生玩下,但未有令我對園藝感興趣。
正式種野就係兩年前,有次放學經過花鋪,見到棵紅網紋草。因為多數見慣綠葉既植物,而且街上好少種紅網紋草,覺得好新奇,所以就買左佢番屋企。
當然,對於當時園藝知識近符零既我,以為佢需要光,試過冒住手機高熱,開住手機輔助燈,而家諗番都覺得好傻。
我又一直無上網睇佢既特性、生長環境,所以培養不善,令佢出現病蟲害,又唔知點算,最後採用扦插法(當時咩都唔識),好幸運地佢仍然生存到。
至此明白到要對植物多了解,慢慢進入園藝之路。
雖然而家還是一位園藝初哥,對於自己提供植物的環境、方法,還有半信半疑,
但是,希望從錯誤中學習,正如我剛剛畢業既初級園藝課程中,導師所說:"養死可以再養,但要知道棵植物係點死。"
水既份量、光照、通風、肥料、植料、植物既特性、唔同既品種、培養既方法等等,我希望可以盡努力學習。
黎緊既八月,我有幸參與社區園圃,不求豐盛,但求種得一瓜一果,以回報一些網友慷慨解囊提供的種子、幫助、知識。

加油!  發表於 2015-2-11 23:05
歡迎加入~ 興趣是最好的老師。祝願你既園圃種植順利^^ 通菜同莧菜種子我都種過,最緊要係防蟲子,若冬天種應該會好d^^  發表於 2014-7-24 21:02
謝謝你加入園地^_^你的想法很正面,大家一齊學習,有空多交流種植心得,種植愉快!  發表於 2014-7-24 06:20

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2014-8-3 22:38:10 |顯示全部樓層
我十年前搬出黎就特登選有露台的單位,因為好想種嘢!之前種植花類一,乜都唔識,之前科技又冇咁發達,邊有咁多本土討論區,結果種乜死乜!
婚後一路住大廈冇露台,老公因為外國住開所以好唔慣市區環境,我地愛狗,我也愛植物同魚,所以一路我地揾都不停揾大家的dream house. 年半前終於找到合適屋,半年裝修後終於開始建立我個花園!
起初乜都唔識,後來越來越多朋友北移去新界住,所以開始同朋友成日討論同埋去花墟買植物種。最攪笑就係大家的心態都係「種市面上賣得貴嗰啲最著數,可以回本及慳錢」。當初真係乜都種,又唔做功課,結果死傷慘重!
後來發現園藝管高手如雲,小妹真係學到好多!雖然仍算新手,起碼每星期已經唔駛出去買菜!我家姐姐也受感染,在天台建立自己的花園,又學到好多環保知識,如識教郷下同胞整環保酵素,用EM水淋花,吽魚肥,廢物利用,堆肥...
上手業主本來將花園兩角做泥地,用來種樹,可是我怕蛇蟲鼠蟻所以填咗。少少後悔,但種盆整齊D我又安心D。不過當然收成亦會少好多

jellyfishy 發表於 2015-2-11 10:03:28 |顯示全部樓層
大家好, 為香港未來有更美好的農業發展, 歡迎大家去了解下~
本港農業的可持續發展公眾諮詢
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7911&fromuid=36
(出處: 香港園藝館)

帖子主題是歡迎新會員加入,妳可另出新帖  發表於 2015-2-11 11:39
jellyfishy 發表於 2015-2-11 13:54:03 |顯示全部樓層
金剛
帖子主題是歡迎新會員加入,妳可另出新帖  發表於 2 小時前
-----------
謝謝意見。只係一句提下新會員去吹水版留意本地農業發展的帖,不另出帖宣傳了。
斑馬 發表於 2015-2-12 11:04:29 |顯示全部樓層
大家好,我叫斑馬,之前看不到這個 post 呢,今天正式向大家打個招呼,雖然種了植物很久,但是一直都是亂來的,雪櫃有甚麼便種些甚麼,唯一懂的肥料是隔夜茶和咖啡渣(外婆教的)... 所以上 forum 向大家學習一下呢。現在種植的有紅龍果、青檸、香茅、蒜頭、士多啤梨、蘆薈等等。但是全部都種得不太好。請多多指教。

歡迎加入!  發表於 2015-3-16 11:23

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2015-2-12 12:40:18 |顯示全部樓層
斑馬 發表於 2015-2-12 11:04
大家好,我叫斑馬,之前看不到這個 post 呢,今天正式向大家打個招呼,雖然種了植物很久,但是一直都是亂來 ...

HELLO, 幸會

睇你是種農業植物多

你去個邊發問, 可能會幫到你的
金剛 發表於 2015-2-12 17:21:19 來自手機 |顯示全部樓層
斑馬 發表於 2015-2-12 11:04
大家好,我叫斑馬,之前看不到這個 post 呢,今天正式向大家打個招呼,雖然種了植物很久,但是一直都是亂來 ...

班馬你好!我是金剛^^歡迎你的來訪!我也喜歡就地取材留種子,待有空在合適時候播種的,你種的幾種植物我現在也有種植,有空可交流心得
斑馬 發表於 2015-2-13 09:32:26 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-2-12 12:40
HELLO, 幸會

睇你是種農業植物多

thank you~ 收到~!

^^  發表於 2015-2-13 09:38
斑馬 發表於 2015-2-13 09:35:50 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2015-2-12 17:21
班馬你好!我是金剛^^歡迎你的來訪!我也喜歡就地取材留種子,待有空在合適時候播種的,你種的幾種植物 ...

謝謝師兄,請多多指教~
cupcake 發表於 2015-3-16 00:00:16 |顯示全部樓層
大家好! 上星期想找找露台種植的資料, search到有這園藝館, 係我2015年的重大發現!
我由泥都未買到今日已決定租塊田仔種植, 都只是幾日的事, 完全因為香港園藝館.
我相信這裡有足夠的資訊, 讓新手的我可以成功的! (希望~~)

評分

查看全部評分

ckkuen 發表於 2015-4-26 06:36:19 |顯示全部樓層
hi 大家好 !
為綠化出一分力量

歡迎! 早安!  發表於 2015-4-26 08:13
clly 發表於 2015-9-1 23:52:40 |顯示全部樓層
hi hi, 今日終於加入園藝館,我好多嘢想問,呢度又太多有用資料,第我努力D爬文,有問題請各位多多指教!!

歡迎!  發表於 2015-9-4 08:41

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2015-9-30 22:20:13 |顯示全部樓層

借個位來宣傳下:
近期見推廣依個廣告, "綠在東區"

好似是推廣環保、惜物減廢和回收, 在社區收集價值不高的可回收物料

有興趣及方便的, 大家可以支持下.....

「綠在區區」 | Waste Reduction Website - 香港減廢網站
http://www.wastereduction.gov.hk/tc/community/cgs_intro.htm

20150926_123245.jpg 20150926_123250.jpg 20150926_124107.jpg
Melb 發表於 2015-10-8 11:29:31 |顯示全部樓層

綠在東區 - 2015年10月24日14:00-15:00有免費種植活動 (報名詳情可上網/致電查詢)  

queeniells 發表於 2015-12-7 18:58:38 |顯示全部樓層
大家好呀~~我叫Queenie,係2015-10-31加入架~

有日無意間發現呢個咁好既討論區,真係好多野學,要繼續比心機爬文先得

請各位多多指教!

歡迎!  發表於 2015-12-8 21:17

評分

查看全部評分

michele1004 發表於 2016-2-16 07:47:15 |顯示全部樓層

哈,大家好,我回来了,malike 和金刚還在嗎?
太久设上来,密碼也忘了,試了很久才撞進来
最近重整了小花園,加養了多肉,請各位師兄師姐師弟師妹多多指教

隨時候教! :)  發表於 2016-2-17 12:56

評分

查看全部評分

金剛 發表於 2016-2-26 20:28:01 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-2-16 07:47
哈,大家好,我回来了,malike 和金刚還在嗎?
太久设上来,密碼也忘了,試了很久才撞進来{:e ...

濶別大家有一兩年了,我近日也回來看看,哈哈
michele1004 發表於 2016-2-26 21:09:35 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2016-2-26 20:28
濶別大家有一兩年了,我近日也回來看看,哈哈

歡迎樓主回來,這兩年在幹些什麽, 還在種玫瑰嗎?希望很久沒來的花友們常回來看看
菜妹 發表於 2017-9-23 19:20:43 來自手機 |顯示全部樓層

四年後返到黎園藝館,仲見返舊花友。睇黎各位都係戒唔倒毒,花唔可以唔種。
幾年前係園藝館玩左幾個月,之後就冇黎幾年,所以我都當自由仲係新花友。 同唔少花友一樣,我對植物同種植都係自細已經好有興趣。

歡迎! 歡迎!  發表於 2017-9-25 16:53