農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98518 1448
貓貓 發表於 2008-9-16 15:24:17 |顯示全部樓層
事先聲明:
無保證、無保養、無保險、一定 work 嫁!add14icon
試下嫁咋!!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 15:27:19 |顯示全部樓層
總之有 辦法 對付佢地, 我一定試.....  THX.
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 16:04:10 |顯示全部樓層
貓貓, 又有請教. 我 PAUL 茄子 開了很多花花, 但都結不到果....  點辦呢.?
回復

小寶 發表於 2008-9-16 16:25:03 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-16 15:12 發表
當然, 我忍左佢地好耐, 噴 (苦煉油) D葉又會黃. MET又 MET唔到咁多....係無晒符
E + 有辦法仲唔趕盡殺絕....

我採取左"不干預政策"喇
回復

小寶 發表於 2008-9-16 16:25:47 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-16 16:04 發表
貓貓, 又有請教. 我 PAUL 茄子 開了很多花花, 但都結不到果....  點辦呢.?

唉,我都係, 開花唔結果, 仲落枯黃的葉添
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 16:27:01 |顯示全部樓層
小寶 與我 -----  同病相憐
回復

fongkk 發表於 2008-9-16 21:15:19 |顯示全部樓層
潛葉蠅處理參考,不用農藥

1/用黃色捕蟲板(即是一片兩面黃色的卡紙或膠板,上面加雙面膠紙或機油或噴膠)來捉成蟲,插在寄主植物旁
2/所有現時在種植而且是潛葉蠅寄主植物(豆角,芹菜,豌豆,蔥,蒜,瓜類,番茄,菠菜,十字花科,菊科及康乃馨)收成後暫時不再種植,
深耕泥土曬太陽殺死可能在泥中的蟲卵
3/之後定期檢查黃色捕蟲板中是否有足到潛葉蠅成蟲,確定完全清理幼蟲及成蟲,最好等 7-10天才再重新開始種
4/以後通過黃色捕蟲板保護寄主植物,再發現有潛葉蠅入侵的葉要燒毀或浸入肥皂水中以殺死幼蟲

其他可參考
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/ag ... seful_com_leaf.html
回復

sandylam 發表於 2008-9-16 21:51:43 |顯示全部樓層
我都有買黃色捕蟲板,真係超好用.
因為蔬果係全有機培植,預備比寵物食,所以我少少藥都盡量唔用.
我係家品屋買,十蚊二塊,我剪成細塊貼盆邊捉蚊滋,捉到好多蚊滋.
塊捕蟲板仲幫我搵到個蚊滋出現既源頭.
我點都買放定一塊捕蟲板係屋企以備不時之需.
回復

maymay靚 發表於 2008-9-17 15:33:36 |顯示全部樓層
咁好用?? 不過未見過. JUSCO $10 有嗎???
回復

農夫 發表於 2008-9-17 15:36:35 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-17 15:33 發表

森x hk$8 有一塊, 一塊可以分兩塊的
我都用緊,己經捉左60隻左右蚊滋啦
回復

fianfumy 發表於 2008-9-17 15:44:00 |顯示全部樓層
農夫 : 請問在森x買的時 , 名字是叫 "捕蟲板"嗎 ?
回復

fongkk 發表於 2008-9-17 15:46:02 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-17 15:33 發表

潛葉蠅,果實蠅都好喜歡黃色
JUSCO $10店 無
回復

maymay靚 發表於 2008-9-17 19:05:56 |顯示全部樓層
多謝各位教路.... 2哈.gif
回復

sandylam 發表於 2008-9-18 13:28:31 |顯示全部樓層
我平時剪到好細塊咁用.
因為捕蟲板係捉蟲,唔係殺蟲,隻野活生生咁黏住.
雖然真係黏住走唔甩,但心裡面見佢咁掙扎都驚架嘛.
我通常用一日就唔要架啦.
如果好少蟲黏到,我就用竹籤整死隻蟲先,放多二日.

森記既捕蟲板幾大塊?
我買既就長身,大約6吋乘3吋咁大一塊,一包有二塊,附二條掛繩.
我係觀塘裕民坊間家品屋買,家品屋有幾間分店架.
回復

farfeifar 發表於 2008-9-18 13:46:46 |顯示全部樓層
蒜頭水同放蒜頭係泥面肯定有用, 因為我而家分o左a,b區, a區個d冇咩點理,
b區d車厘茄我有噴蒜頭辣椒水(超濃個隻), 又將d蒜頭放入茶包袋再放泥面,
再係旁邊種o左2盆蔥...10日之後就發現a區比潛潛大舉入侵,
但b區d車茄一棵都係得4-5塊葉出事咋!出事率急降8成!

噴蒜頭辣椒水(超濃個隻)<-----推!

回復

maymay靚 發表於 2008-9-18 14:57:50 |顯示全部樓層
far. 好厲害丫, 有你 lee個實證, 可救活好多農物.  
而我又想再種 蕃茄....   希望收成好過上次.
另想請教如何整 蒜頭水.
回復

sammyzoe 發表於 2008-9-18 15:03:20 |顯示全部樓層
我都試過用蒜頭水,
剩下既蒜頭就放係泥面,
第一日用既時候所有螞蟻都走哂,
第二日一隻都唔見,
第三日一樣唔見佢地,
不過第四日佢地又開始返黎喇,
第五日舉家都搬回來了,
回復

maymay靚 發表於 2008-9-18 15:12:44 |顯示全部樓層
原帖由 sammyzoe 於 2008-9-18 15:03 發表
我都試過用蒜頭水,
剩下既蒜頭就放係泥面,
第一日用既時候所有螞蟻都走哂,
第二日一隻都唔見,
第三日一樣唔見佢地,
不過第四日佢地又開始返黎喇,
第五日舉家都搬回來了, ...

你形容得好詳細.... 好有序..  
我會殺盡所有 虫虫 保護我既植物.
回復

sammyzoe 發表於 2008-9-18 15:26:27 |顯示全部樓層
d螞蟻殺極都有真係好頭痛架.
回復

曇花一現 發表於 2008-9-18 16:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 sammyzoe 於 2008-9-18 15:03 發表
我都試過用蒜頭水,
剩下既蒜頭就放係泥面,
第一日用既時候所有螞蟻都走哂, 第二日一隻都唔見,
第三日一樣唔見佢地, 不過第四日佢地又開始返黎喇,
第五日舉家都搬回來了, ...

蒜頭水要即日用完,剩下既蒜頭都係放一陣
蒜頭d味淡左不但d蟲蟲唔怕,仲會吸引佢地過黎開party
回復