香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 黑森林蛋糕

黑森林蛋糕

作者: maymay靚 發表于 2010-2-27 13:02:37
5176 5

自幼就很喜歡食 - 黑森林蛋糕,, 今次我參巧了很多關於黑森林蛋糕食譜, 再將自己喜歡的餡料, 東併西湊的做了這個 ...
[黑森林蛋糕]
今次我自創加了慕思餡,, 自覺會無咁 (漏)

(8寸圓模份量)
海棉蛋榚材料:
a 3
b麵粉 60g
c
60g
d
牛油 30g

e可可粉 15g
做法:
首先預熱焗爐20010分鐘

將蛋置大碗內用電動打蛋器高速打開,加糖...繼續打至變色及起泡,
2-3
分鐘後測試(), 要打到可在蛋漿面寫字
,,,
蛋漿夠()就落麵粉受可可粉輕手攪勻, 攪到看不見粉粒, 加牛油快手再攪勻
,
將蛋漿倒落焗盆, 放入已預熱焗爐內,,,170度焗20分鐘
..
出爐時可用竹簽插入蛋糕,竹簽沒有蛋漿即熟透...

切去面皮, 再分切成三片備用.

朱古力慕思材料:
a朱古力 60g + 暖鮮奶 25g <熱水座溶>
b蛋黃 1 + 15g <預先拌勻>
c淡忌廉 200g (打起)
d魚膠粉 8g + 40g
e 橙酒 半茶匙
做法:
b料加入a,,拌勻微微加熱1-2分鐘 (保留朱古力漿於熱水上)
魚膠粉 8g + 40g座溶備用
將魚膠粉水, 橙酒,加入朱古力漿中拌勻.再將之加入己打起的淡忌廉中,即成朱古力慕思

jelly:
黑加侖子jelly 45g + 130g <座溶> 放雪櫃雪至凝固

其他材料:
a甜忌廉 500g (打起) 但不要打得太企,太企之甜忌廉不容易抆於蛋糕上..
b生果切粒, (我用士多啤梨)
c 朱古力簿片 (放蛋糕面)

蛋糕組合:
底層放一片海棉蛋糕於模底,倒入朱古力慕思料,放雪櫃約 2-3小時至凝固.
將已凝固之慕思由雪櫃取出脫模放蛋榚轉盆上 (底先放一張卡紙方便起蛋糕)
以下步驟要一層層做,不用心急 >>>>
慕思面抆上一層甜忌廉 + 一片海棉蛋糕 + 甜忌廉 + jelly + 生果粒 +甜忌廉 + 一片海棉蛋糕
利用轉盆均勻將甜忌廉抆滿全個蛋糕,,, 再將朱古力簿片舖設於全個蛋糕上
餅面加裝飾即可.

**話你地知一個秘密,,我用既所謂蛋榚轉盆係將飯煲內之蒸架反轉加個杯在底, 咁咪轉得 lo.... add4icon

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-2-27 13:16:58 |顯示全部樓層
唔該留2件比我呀 !
回復

hellokitty_971 發表於 2010-2-27 14:04:26 |顯示全部樓層
我又食
回復

maymay靚 發表於 2010-2-27 19:43:31 |顯示全部樓層
唔該留2件比我呀 !
fianfumy 發表於 2010-2-27 13:16

下次都唔知整唔整得番....哈哈 add5icon
回復

maymay靚 發表於 2010-2-27 19:44:14 |顯示全部樓層
我又食
hellokitty_971 發表於 2010-2-27 14:04

真賞面....多謝
回復

fianfumy 發表於 2010-2-27 23:08:44 |顯示全部樓層
一定得既, 借埋轉盤比你玩呀 !
回復