農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98532 1448
maymay靚 發表於 2008-9-22 13:13:44 |顯示全部樓層
你就好啦, 放假去旅行.... (恨死我啦...)
回復

小寶 發表於 2008-9-22 14:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-22 13:13 發表
你就好啦, 放假去旅行.... (恨死我啦...)

X 2 (好恨去呀 ~)
回復

農夫 發表於 2008-9-22 15:02:03 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-17 15:44 發表
農夫 : 請問在森x買的時 , 名字是叫 "捕蟲板"嗎 ?

個名係"蚊蠅克星-果蠅,害虫粘膠"
回復

農夫 發表於 2008-9-22 15:03:24 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-18 13:28 發表
我平時剪到好細塊咁用.
因為捕蟲板係捉蟲,唔係殺蟲,隻野活生生咁黏住.
雖然真係黏住走唔甩,但心裡面見佢咁掙扎都驚架嘛.
我通常用一日就唔要架啦.
如果好少蟲黏到,我就用竹籤整死隻蟲先,放多二日.

森記既捕 ...

應該同你一樣
回復

farfeifar 發表於 2008-9-22 17:46:50 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-22 10:37 發表
far - 我有用. 買左 3 個月啦, 一隻都捉唔到, 其實我家既虫患唔多, 係得 潛葉蠅, 不過一樣已經好煩啦.

Improssi war! Did you add the 引餌 in the 捕蠅器呢? it's yellow color liquie~潛葉蠅 also will goin war!
(sorry, I'm in China, can't type Chinese~~)
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 09:38:37 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-22 17:46 發表

Improssi war! Did you add the 引餌 in the 捕蠅器呢? it's yellow color liquie~潛葉蠅 also will goin war!
(sorry, I'm in China, can't type Chinese~~)

咪用佢附有的誘虫液 lo... 係咪個支野唔得呢 ????
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-23 09:44:28 |顯示全部樓層
maymay靚係個枝啦,不過花園仔老師唔太鼓勵用捕蠅器架,可能會引到更多果蠅嚟架我依家都冇用嚕,淨係套袋同用捕蠅紙
回復

花園仔 發表於 2008-9-23 14:02:32 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-23 09:44 發表
http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/tatit/tatit%20(56).gifmaymay靚係個枝啦,不過花園仔老師唔太鼓勵用捕蠅器架,可能會引到更多果蠅嚟架http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(6).gif我依家都冇用嚕 ...

大家好!
斑比, 我唔係咁意思呀! 嗰日見你掛個誘捕器體棵青瓜度我叫你唔好放得咁近啫! 唔係唔放呀!
放置誘捕器最好離植物1米左右, 高度1.2米就最理想喇!
老實講用唔用都要笠袋架罅. 誘捕器剩係識得捉公嘅, D乸點都會四圍走架!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 15:10:13 |顯示全部樓層
花園仔 大大. 咁點先可消滅 - 潛葉蠅....
點解誘捕器剩係識得捉公????? 唔明.....
回復

花園仔 發表於 2008-9-23 15:28:12 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-23 15:10 發表
花園仔 大大. 咁點先可消滅 - 潛葉蠅....
點解誘捕器剩係識得捉公????? 唔明.....

靚靚好! 潛葉蠅 - 我暫時都冇法子呢! 琴日我去咗政府實驗農場都唔記得問呢個問題添!

點解誘捕器剩係識得捉公? - 因為個誘捕器入邊噴嘅係引誘公蠅嘅賀爾蒙誘劑, D咸蠅聞倒咪棑隊入樽囉!
乸嘅暫時冇辦法嘞, 如果發明公乸都可以誘捕得倒就諾貝爾獎都有得攞呀!

都係公嘅啫!

都係公嘅啫!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 15:47:35 |顯示全部樓層
(咸蠅) -- 形容得好, 明白晒
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-23 15:52:13 |顯示全部樓層
咸蠅???
果蠅係咪繁殖得好快架?屋企D樽仔成日倒完,好快又有一堆~
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 16:07:09 |顯示全部樓層
6點會 8 號啦 ----  走啦!!!
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-23 18:06:58 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-9-23 14:02 發表

大家好!
斑比, 我唔係咁意思呀! 嗰日見你掛個誘捕器體棵青瓜度我叫你唔好放得咁近啫! 唔係唔放呀!
放置誘捕器最好離植物1米左右, 高度1.2米就最理想喇!
老實講用唔用都要笠袋架罅. 誘捕 ...

花園仔老師,又唔留聽書添
回復

farfeifar 發表於 2008-9-23 20:46:08 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-9-23 15:28 發表

靚靚好! 潛葉蠅 - 我暫時都冇法子呢! 琴日我去咗政府實驗農場都唔記得問呢個問題添!

點解誘捕器剩係識得捉公? - 因為個誘捕器入邊噴嘅係引誘公蠅嘅賀爾蒙誘劑, D咸蠅聞倒咪棑隊入樽囉!
乸嘅暫時冇辦法嘞, 如果發 ...

o下? 淨係捉到公? 咁d乸咪一樣會係d葉上面產卵? 我d農作物係得呢個問題咋~如果冇潛潛就天下太平了~

回復

bebe 發表於 2008-9-23 21:39:17 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-23 20:46 發表

o下? 淨係捉到公? 咁d乸咪一樣會係d葉上面產卵? 我d農作物係得呢個問題咋~如果冇潛潛就天下太平了~

係囉係囉, d果繩真勇猛, 石屎森林高樓大廈都飛到黎產卵嘅~
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 21:54:20 |顯示全部樓層
lee  d 咪係, 物競天擇, 識者生存 lo..
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 22:29:46 |顯示全部樓層
今晚打風趁得閒update 一下d農物

節瓜三兄弟, 要建棚架給他們了
DSC00599.JPG DSC00598.JPG

之前收割了的潺菜, 用蒜茸炒好好味

期待已久的茄子,終有一個結到了, 希望風後仍可生存, 不會變成遺照...
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 22:41:30 |顯示全部樓層
christsui 送贈秘魯辣椒, 好健康, 已移植, 不過...... 太幼弱怕受不了今次風暴....

仲有 曇花 送贈既士多啤利, 已換盆, 但有一苗苗開始變黃....  sorry 呀  曇花..我會盡力救治.
回復

fongkk 發表於 2008-9-24 00:32:13 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-23 20:46 發表

誘捕器中的藥水是通過假冒雌性果實蠅的荷爾蒙來使雄性果實蠅自動上門,
捉左雄性果實蠅就可以減少雌性果實蠅可以交配再進而產卵機會
回復