農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98529 1448
貓貓 發表於 2008-9-20 09:12:02 |顯示全部樓層
無花果都會有蟲嫁,千祈唔好就咁一啖咬落去,要先切開睇下先呀!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-20 09:37:15 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-9-20 00:42 發表
嘩~  有豆趁嫩食呀~
你諗住點食呢?

BEBE 我得兩條豆丁. 你教我點食...

原帖由 貓貓 於 2008-9-20 09:12 發表
無花果都會有蟲嫁,千祈唔好就咁一啖咬落去,要先切開睇下先呀!

如 滑嘟嘟 所講, 今朝我摸下個無花果, 佢就掉左落黎啦..... !!!!
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-20 09:44:51 |顯示全部樓層
maymay靚豆豆收得喇,係頭個「定」嗰度剪,因為個托可能會再有花花架,D豆豆就緊係攞嚟
回復

lammadick 發表於 2008-9-20 10:33:09 |顯示全部樓層
maymay呢度都好多人來來往往喎
好多好野睇 , 由其係好多滅蟲方法 , 太好了
回復

maymay靚 發表於 2008-9-20 10:35:52 |顯示全部樓層
thx. 斑比........
回復

maymay靚 發表於 2008-9-21 00:05:48 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-9-20 10:33 發表
maymay呢度都好多人來來往往喎
好多好野睇 , 由其係好多滅蟲方法 , 太好了

近排好少見你喎.... 你D農物點呀,??上次眼紅你而種既節瓜都成呎高啦....   3哈.gif
回復

maymay靚 發表於 2008-9-21 00:13:02 |顯示全部樓層
介紹一下近期常來我家作客既菇菇 比大家認識....... 佢地通常一家大細出現, 每日都掉十幾隻, 點搞!!!

回復

小寶 發表於 2008-9-21 00:18:50 |顯示全部樓層
嘩哈~~~好壯觀呀
回復

bebe 發表於 2008-9-21 00:21:54 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-21 00:13 發表
介紹一下近期常來我家作客既菇菇 比大家認識.......http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pucca/pucca%20(44).gif 佢地通常一家大細出現, 每日都掉十幾隻, 點搞!!!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%2 ...

嘩嘩~  菇菇好可愛ar, 都要搞咩? 可能你d泥太濕所以"偶"菇菇啦~  我諗可能一見即拔, 咪俾佢地有機會撐開, 咁d菇d孢子(即佢地d種子)就唔會一代代咁跌落你d泥度繼續千秋萬代啦~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-21 00:22:47 |顯示全部樓層
我D花盆都有架~
我會丟佢入滑寶箱!
回復

bebe 發表於 2008-9-21 00:40:09 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-21 00:22 發表
我D花盆都有架~
我會丟佢入滑寶箱!

哈...我...其實幾羨慕 我好鍾意呢d菇菇個樣, 好似d卡通片先有咁 以前試過係花糟有, 我好開心不過好短命, 之後都未試過有lu, 點解maymay靚d可以咁壯觀嫁? 似白雪公主裡面d森林咁
回復

maymay靚 發表於 2008-9-21 00:41:04 |顯示全部樓層
BEBE  今早返工已拔掉 十幾隻啦.. 肉眼所見就MET走, 但放工回家一看佢地又出現並全部大晒 ----  生長速度驚人  
回復

maymay靚 發表於 2008-9-21 00:47:46 |顯示全部樓層
咁要番首--- 在森﹏林和園野是多麼的逍遙﹏親愛的朋友呀...你在想什麼....
回復

farfeifar 發表於 2008-9-21 00:52:20 |顯示全部樓層
哎呀, d菇菇好得意呀! 蒜頭水原來要即用的, 等我仲成日用剩擺係度tim~
呢個實驗係犧牲o左我d脆玉瓜換返來架!你地睇~
met o左個d葉係食到好誇張架, 成塊密o左, 已經唔係一條條線, 係成塊爛晒...
而家剩低個幾塊係即刻噴返蒜頭水的~希望冇事快高長大啦~

回復

bebe 發表於 2008-9-21 01:03:41 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-21 00:47 發表
咁要http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(369).gif番首--- 在森﹏林和園野是多麼的逍遙﹏親愛的朋友呀...你在想什麼....http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pucca/pucca%20(13).gif ...

唔唔不如由佢啦, 對你d菜無咩影響嘛, 等你棵豆豆百年歸老, 就將d泥送咗俾我等佢地在我家千秋萬代一統江湖, 等我日日唱--- 在森﹏林和園野是多麼的逍遙﹏親愛的朋友呀...你...做咩諗嘢
回復

bebe 發表於 2008-9-21 01:10:59 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-21 00:52 發表
哎呀, d菇菇好得意呀! 蒜頭水原來要即用的, 等我仲成日用剩擺係度tim~
呢個實驗係犧牲o左我d脆玉瓜換返來架!你地睇~
met o左個d葉係食到好誇張架, 成塊密o左, 已經唔係一條條線, 係成塊爛晒...
而家剩低個幾塊 ...

咦?  翠肉瓜咁嘅咩?  我以前種過翠肉瓜, 咁個wor~
回復

farfeifar 發表於 2008-9-21 01:27:12 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-9-21 01:10 發表

咦?  翠肉瓜咁嘅咩?  我以前種過翠肉瓜, 咁個wor~

佢呢隻叫日本脆寶, 係圓形架...不過佢一日未大我一日都唔知係點的~
回復

bebe 發表於 2008-9-21 01:34:01 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-21 01:27 發表

佢呢隻叫日本脆寶, 係圓形架...不過佢一日未大我一日都唔知係點的~

啊原來係水果嚟啊, 我仲以為係煮嚟食果 d tim, 唔怪知唔同樣啦~  
有d似蜜瓜wor, 我都o係分享版攞咗d日本蜜瓜種子, 不過唔知啱唔啱時候種呢 我見到仲有兩份分享呀唔知你有無興趣呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-21 02:56:41 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-20 09:44 發表
maymay靚http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(85).gif豆豆收得喇,係頭個「定」嗰度剪,因為個托可能會再有花花架,D豆豆就緊係攞嚟http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(104).g ...

斑比既收成都係用黎送公仔麪 
maymay,不如一條煮公仔麪,一條切粒煎蛋角丫~
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-21 09:16:18 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-21 02:56 發表

斑比既收成都係用黎送公仔麪 
maymay,不如一條煮公仔麪,一條切粒煎蛋角丫~

Chris豆角
回復