農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98525 1448
maymay靚 發表於 2008-9-12 14:34:34 |顯示全部樓層
請各位 睇下, 支持下啦...  
http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost
回復

曇花一現 發表於 2008-9-13 00:26:56 |顯示全部樓層
maymay你對流浪貓狗都好有心
感激 !!
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-14 09:59:46 |顯示全部樓層
maymay靚
回復

曇花一現 發表於 2008-9-14 16:43:34 |顯示全部樓層
maymay靚
中秋節快樂
做節好忙 ??
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 00:44:21 |顯示全部樓層
放左3日假, 完全放鬆心情, 無開電腦, 忘了向大家說 - 中秋節快樂....
曇花為動物籌款之熱心,好令我感動... 我的小小小捐款, 不算得甚麼真不用言謝
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 00:51:24 |顯示全部樓層
無架豆開完花花, 如斑比所說, 花殼掉下就有豆, 幾日間豆豆好長啦...    不過葉片就被潛葉蠅入侵...!!!!!

回復

小寶 發表於 2008-9-16 09:51:50 |顯示全部樓層
我呢排都係地圖葉呀~
係呢, 豆豆起邊樹呀? 搵唔到, 我人老係麻煩D架喇~
回復

貓貓 發表於 2008-9-16 10:04:40 |顯示全部樓層
小寶啊,兩條好長淺綠色 ge 咪係豆豆 law!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-16 10:05:34 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-16 00:51 發表
無架豆開完花花, 如斑比所說, 花殼掉下就有豆, 幾日間豆豆好長啦...http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(87).gif    不過葉片就被潛葉蠅入侵...!!!!!

62598 ...

葉花斑斑咁,但係豆就長得好靚,係咪可以採來食啦?
回復

farfeifar 發表於 2008-9-16 10:35:32 |顯示全部樓層
潛葉蠅入侵到咁都可以生到豆豆, 佢生命力都好強喎!勁
回復

貓貓 發表於 2008-9-16 10:55:16 |顯示全部樓層
拿,呢個係無科學根據 ge 主觀實驗:

因為我屋企 ge 蕃茄都被潛葉蠅大舉進攻 ,聽 gtr 話佢前女友呀媽教用蔥蒜可以驅趕。我分別喺 3 盆蕃茄放左蒜頭,初期無嘜用,過左 5-7日發覺真係少左 d 潛葉蠅。係少左 d,唔係完全無,少左 5-7 成啦!巳經好開心喇!

maymay靚你都可以試下,我都想知個結果係偶發性定係連續性有效。
回復

曇花一現 發表於 2008-9-16 11:56:17 |顯示全部樓層
d潛葉蟲好嚴重
快d做d野啦
回復

小寶 發表於 2008-9-16 12:24:02 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-9-16 10:04 發表
小寶啊,兩條好長淺綠色 ge 咪係豆豆 law!

呀..係喎..仲好長~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~添
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 14:06:38 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-9-16 10:55 發表
拿,呢個係無科學根據 ge 主觀實驗:

因為我屋企 ge 蕃茄都被潛葉蠅大舉進攻 ,聽 gtr 話佢前女友呀媽教用蔥蒜可以驅趕。我分別喺 3 盆蕃茄放左蒜頭,初期無嘜用,過左 5-7日發覺真係少左 d 潛葉蠅。係少左 d,唔係完全無,少左 ...

貓貓. 想問蒜頭是否去衣後放泥面上呢???
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 14:12:00 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-9-16 11:56 發表
d潛葉蟲好嚴重
快d做d野啦

仲有無其他方法對付 - 潛葉蠅..  ???? 1哭.gif
回復

貓貓 發表於 2008-9-16 14:13:27 |顯示全部樓層
無呀!
我就咁成粒放落泥到,剩係露出 1/4個蒜頭係泥面,密 d 澆水。
之前試過成粒埋晒落泥,最後爛左 ,今次露少少出泥,終於見到佢標芽!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 14:23:09 |顯示全部樓層
哦..唔駛去衣. 仲好喎.
今晚即試.  殺盡 潛葉蠅    
多謝貓貓...
回復

小寶 發表於 2008-9-16 14:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-16 14:23 發表
哦..唔駛去衣. 仲好喎.
今晚即試.  殺盡 潛葉蠅 http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(62).gif   
多謝貓貓...

好強的小宇宙呀!
回復

貓貓 發表於 2008-9-16 14:51:51 |顯示全部樓層
嘩!!好利害!
我睇到你團火
回復

maymay靚 發表於 2008-9-16 15:12:11 |顯示全部樓層
當然, 我忍左佢地好耐, 噴 (苦煉油) D葉又會黃. MET又 MET唔到咁多....係無晒符
E + 有辦法仲唔趕盡殺絕....
回復