農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98515 1448
maymay靚 發表於 2008-9-3 00:03:46 |顯示全部樓層
班比... 我公司好好陽光...又有冷氣. E+種緊, 嘉蔭 / 岩桐 / AV  (迷你型盆栽)
回復

曇花一現 發表於 2008-9-3 00:10:21 |顯示全部樓層
陽光 + 冷氣 ... 必有一番作為
得閒放d相上黎分享下 !!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-3 00:13:18 |顯示全部樓層
ok. 無問題.
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-3 07:07:35 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-3 00:03 發表
班比... 我公司好好陽光...又有冷氣. E+種緊, 嘉蔭 / 岩桐 / AV  (迷你型盆栽)

maymay靚 早晨呀!你有種迷岩牙 ,我覺得好難種 ,我有盤魚骨頭,俾我種到死死下咁 ,好難攪
回復

maymay靚 發表於 2008-9-3 09:17:17 |顯示全部樓層
早晨呀!!  斑比.我現在開始學種... (學習中) . 苗 & 種子全部是花友分享的...
(喜蔭) 大得最快, 大到已分多一盆啦....
回復

Alfphy 發表於 2008-9-3 10:07:18 |顯示全部樓層
擺放得好整齊喎!
回復

農夫 發表於 2008-9-3 10:34:16 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-3 09:17 發表
早晨呀!!  斑比.我現在開始學種... (學習中) . 苗 & 種子全部是花友分享的...

開始中苦苣苔毒
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:56:55 |顯示全部樓層
maymay開始多元化發展~
回復

NaNa 發表於 2008-9-3 12:58:33 |顯示全部樓層
甜椒要授粉嗎? any one can advise?
回復

曇花一現 發表於 2008-9-3 14:53:08 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-3 09:17 發表

係咪最大個paul綠色植物就係喜蔭 ??
扭蛋變身做迷你溫室 ... 有諗頭
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-3 16:01:37 |顯示全部樓層

maymay靚add6icon 响公司都種得好好喎add6icon add6icon
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-3 16:03:09 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-9-3 12:58 發表
甜椒要授粉嗎? any one can advise?

NaNa 我種D辣椒就唔使授粉,甜椒唔知使唔使呢
回復

花草之家 發表於 2008-9-3 17:27:36 |顯示全部樓層
原來真係扭蛋,好叻呀!廢物利用,重好骨子添!
回復

sandylam 發表於 2008-9-3 21:45:03 |顯示全部樓層

回復 349# NaNa 的帖子

呢個問題我都想問呀~
其實邊種要授粉,邊種唔駛,我仲未搞清楚.
回復

maymay靚 發表於 2008-9-3 23:29:35 |顯示全部樓層
哈...我都係亂黎ga...(不過老闆話不如整個架比你) 幾搞鬼!!!
曇花 - 左面紙杯就係 (喜蔭) 是希媽分享的.. 已大了好幾倍啦... 葉片好靚不過唔知幾時先有花.
最大個盆會出白色葉 (似紅掌咁ga) 不過唔知咩名??
扭蛋係廄物利用,保持濕度既溫室, 內有AV小葉,SINN.BEAUTY  & ........  唔記得左啦!!   (新手嘛,笑死人!!!!!)
回復

nuage 發表於 2008-9-4 01:00:36 |顯示全部樓層

種得唔錯喎﹗我初初種嘅時候邊有你種得咁好﹗
回復

NaNa 發表於 2008-9-4 08:47:08 |顯示全部樓層
Hmmmmm...(不過老闆話不如整個架比你) , 佢好似比說話你聽. hehehe
回復

maymay靚 發表於 2008-9-4 09:52:10 |顯示全部樓層
nuage : 我都係學習中... 多多指教add4icon
nana : 我會繼續將地盆擴展, 順勢逼佢整個架比我.. (佢話ga) add4icon
回復

maymay靚 發表於 2008-9-4 09:56:09 |顯示全部樓層
求救 ----   茄子兩朵花花都謝了無結果 add2icon  要點呢?? 因仲有 花冧一路開緊..
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 11:35:20 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-4 09:56 發表
求救 ----   茄子兩朵花花都謝了無結果 add2icon  要點呢?? 因仲有 花冧一路開緊..

maymay靚 我之前por茄子開花,我有同佢哋人工授粉架 ,唔使驚 ....佢哋有結到果 ,千祈唔好太粗暴呀
回復