乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209666 19822
花園仔 發表於 2010-10-15 00:36:47 |顯示全部樓層
種體12號盤嘅<乜乜乜椒>現時情況:

回復

zara123 發表於 2010-10-15 09:17:10 |顯示全部樓層

無建設性!?算吧~!
我有睇到你提供既資料,謝謝先~!我儘快去買紅牛架啦~
回復

huen923 發表於 2010-10-15 12:28:32 |顯示全部樓層
老師: 有關木瓜樹結果, 鉀肥谷開花, 花謝結咗果, 除咗骨粉外 ,只落豐收一號是否都可以?
Thank Q
回復

kwanyeehui 發表於 2010-10-15 12:47:28 |顯示全部樓層
回復 13408# 花園仔

睇見梳蕉就開心, 醫生話血壓高係缺少鉀, 食多D香蕉就得. Apita超市D香蕉按gram計, 成3蚊隻.
    您自己種就省唔少錢.
回復

花園仔 發表於 2010-10-15 17:18:33 |顯示全部樓層
回復 13442# zara123
無建設性!?算吧~!
我有睇到你提供既資料,謝謝先~!我儘快去買紅牛架啦~

==================================

zara123好!

嗱! 首先請你睇你體敝帖度你與我嘅對答先啦!
條條我都緊貼答你架! 大家有互動先好架馬!

回復 13315# zara123

花園仔,我有棵辣椒,近日出花冧,開花幾日就成朵花掉下結唔到果,以前種既辣椒開花會成朵花瓣開哂,但今次既就半開,想問下知唔知點解,謝謝!

主要問題係施肥可能唔正確, 鉀肥供給唔理想....因冇圖片及詳細資料只能答咁多, 嘻嘻!

回復 13332# zara123

鉀O係邊D有機肥比較多呢?
海帶水?灰?蛋殼?可以指教下嗎?

我採用嘅鉀肥主要係紅牛粒狀岩鉀肥或草木灰,
其他你可參考吓:

http://hkplants.com/thread-1839-1-1.html

回復 13369# zara123
多謝花園仔幫我解答鉀肥問題,屋企無植物燒成既草木灰,如果係紙碎燒成既灰唔知得唔得呢?

我都好想俾D肥仔水(花生麩水)俾D植物飲下,但環境唔容許,所以收成唔多理想..........慘慘慘~!
===================================================

大家好!

zara123, 肥料採用嘅方向性咁多使乜喊惨喎!

鉀肥好易解决啫, 你睇我啲椒椒不停開花結果就係揾<紅牛>幫手架罅!
氮肥除咗浸花生麩水外都仲有大把替代肥格, 大部份均效肥嘅氮含量都係最高嘅!
將你嘅種植環境及條件話俾啲老實農產肥料商聽等佢介紹俾你咪OK啦!
當然體壇上請教與你種植環境及條件差唔多嘅網友都係好辦法架!  

回復 13380# zara123

請問紅牛O係旺角有無得賣呢?係一斤斤咁賣定係一包包已pack好咁賣,通常幾$一包?謝謝!
========================================

有! 大包細包都有! 花墟油站對面條街有間大舖乜肥都有得賣嘅!
不過紅牛係<衫兄>代理嘅, 平啲囉!
我係買大包嘅, 細包唔記得幾$, 問吓<積媽>啦! 嘻嘻!

回復 13425# zara123

花園仔日日都咁好收成,蔬菜真係可以自給自足(除左米之外)
=================================

呵呵, 唔使講咁多冇建設性嘅嘢嘞! 多謝洛!

我答咗你鉀肥啲帖子有冇認真睇過先!

http://hkplants.com/thread-11235-669-1.html

嗱, 噉體 13425# 你嘅回帖係唔係應該回複我有關分享買鉀肥嘅問題先,
你冇講吖馬! 講啲與問與答無關嘅嘢, 係咪冇建設性亞?
唔好意思, 如果我噉講令大家唔開心我隨時可以收回架! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-10-15 17:36:23 |顯示全部樓層
回復 13443# huen923
老師: 有關木瓜樹結果, 鉀肥谷開花, 花謝結咗果, 除咗骨粉外 ,只落豐收一號是否都可以?
Thank Q
====================================

你好!
其實果木開花結果最重要係均效肥, 棵樹要全面壯健先可以順利開花結果架馬!
單獨加多啲鉀肥谷花開亦要體棵樹身體壯健前題下先至有用架!
總之針對實際情況施肥就啱嘞!

我鍾意谷壯碩樹身先催花開嘅, 唔會心急架!

木瓜第一波就黎膨大時第二波已爸爸聲接住上嘞!

2010-10-15-15.jpg 2010-10-15-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-15 17:40:02 |顯示全部樓層
回復 13444# kwanyeehui
睇見梳蕉就開心, 醫生話血壓高係缺少鉀, 食多D香蕉就得. Apita超市D香蕉按gram計, 成3蚊隻.
您自己種就省唔少錢.
===========================

鈞哥好!

跟據經驗小量種植點都唔夠市場平嘅, 唔好講$!!
回復

花園仔 發表於 2010-10-15 17:55:20 |顯示全部樓層
今朝場雨犀利囉!
啲螞蟻全軍出動搬咗啲蚜蟲去秋葵度, 恐怖呀!

拿拿臨揾嘢黎噴佢地囉!

2010-10-15-3.jpg 2010-10-15-3K.jpg 2010-10-15-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-15 18:01:27 |顯示全部樓層
好快趣啲<沙律生菜>發芽囉!

2010-10-15-13.jpg 2010-10-15-12.jpg
回復

siu妹妹 發表於 2010-10-15 20:50:22 |顯示全部樓層
回復 13448# 花園仔

咁搞笑既d螞蟻
可能佢知蚜蟲鐘意食秋葵汁
講真我又好似未食過秋葵播~~
唔知咩味架呢
回復

nhf 發表於 2010-10-15 23:20:32 |顯示全部樓層
回復 13450# siu妹妹

花老師,我是種植新手,見呢度咁熱鬧,過嚟湊吓,也想請教一個問題。最近種了一棵節瓜,主蔓長得很高,有5呎幾6呎,於是有人教我摘芯,說摘了主蔓使棵節瓜不用猛標高,枝蔓也可結果。但有人說節瓜結果主要靠主蔓,摘了主芯是大錯。可能老師之前有提及此問題,但600幾首真係睇唔切(正在努力中),請問邊個講法先至啱呢?
回復

花園仔 發表於 2010-10-16 00:18:05 |顯示全部樓層
回復 13451# nhf
花老師,我是種植新手,見呢度咁熱鬧,過嚟湊吓,也想請教一個問題。最近種了一棵節瓜,主蔓長得很高,有5呎幾6呎,於是有人教我摘芯,說摘了主蔓使棵節瓜不用猛標高,枝蔓也可結果。但有人說節瓜結果主要靠主蔓,摘了主芯是大錯。可能老師之前有提及此問題,但600幾首真係睇唔切(正在努力中),請問邊個講法先至啱呢?
=======================================================

nhf及大家好!

nhf,
首先再講多一次, 我呢個唔係教育帖, 只係分享我嘅種植生活點滴而已....

一般瓜類主蔓6呎高度係好普通架咋!
我係按每種瓜嘅結瓜方式去處理摘芯問題嘅!
亦會按照自己嘅種植條件對摘芯問題作考慮基礎!

節瓜(或南瓜)我係唔會摘心嘅, 只會對幼弱側蔓作剪除動作嘅啫,
反而會體結瓜多少問題度作著力點.
即係按照實際情況按棵瓜嘅壯碩程度去决定留幾個瓜瓜嘅!
期間自然會有對整棵瓜有汰弱留強嘅動作啦!

同樣種體地, 種體花池或種體花盤自然有唔同對待,
所以有啲壇友種體細盤度咪唔想棵瓜咁高大囉,
因為高大都冇用, 細盤嘅能量有限結果唔多,
盡量減少主蔓延伸消耗能量嘅想法原則係啱嘅,
但節瓜嘅結瓜蔓多從主蔓分枝出去嘅, 嗱, 噉咪有衝突囉!
當然摘咗心嘅主蔓下部仍會生啲側蔓出黎,
但結瓜能力點都唔及由主蔓自由生出黎壯碩側蔓所結嘅瓜瓜順利架!
因此針對瓜瓜特性要求選對種植嘅盤及棚架仲實際啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-10-16 00:25:08 |顯示全部樓層
無論種體地, 種體花池或花槽嘅苦瓜我都由得佢自由上平棚架嘅!

2010-10-13-26.jpg 2010-10-11-23.jpg 2010-10-11-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-16 00:33:29 |顯示全部樓層
冇摘心, 剩係剪除幼弱腳底側枝嘅<七彩靚椒>
你睇佢一樣枝葉茂盛仲猛咁出椒添!
棵嘢健康壯碩又長壽邊會甩花跌果啵!

回復

花園仔 發表於 2010-10-16 00:42:25 |顯示全部樓層
晚安!

<泰國橙色中型尖椒>逐漸成熟嘅同時新枝又猛咁開花結果呢!

2010-10-15-9.jpg 2010-10-15-8.jpg 2010-10-15-7.jpg
回復

nhf 發表於 2010-10-16 12:40:22 |顯示全部樓層
謝謝花老師的詳細分享。明白了﹗雖然有摘芯這個做法,但不能一刀切,要視乎每棵植物的特性而定。可能大家見花園仔老師種襯植物都有「好結果」,都希望偷一偷師吧﹗
回復

nic927 發表於 2010-10-16 16:22:12 |顯示全部樓層
花老師,你好,我棵蜜瓜,不停開花,但未見有果,但尋日見到

咁係咪bb黎架?add3icon
thank you
回復

花園仔 發表於 2010-10-16 23:43:53 |顯示全部樓層
回復 13457# nic927

花老師,你好,我棵蜜瓜,不停開花,但未見有果,但尋日見到

咁係咪bb黎架?
thank you
=====================

你好!
未授粉前佢係乸花!
授粉成功後先至係瓜bb!
回復

花園仔 發表於 2010-10-16 23:59:06 |顯示全部樓層
今日落咗自採嘅<火箭菜>種籽!

回復

花園仔 發表於 2010-10-17 00:02:31 |顯示全部樓層
两盤唔同時間落種籽嘅<沙律生菜>各自表現:

2010-10-16-12.jpg 2010-10-16-13.jpg 2010-10-16-8.jpg 2010-10-16-9.jpg
回復