乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209668 19822
花園仔 發表於 2010-10-17 00:30:40 |顯示全部樓層
雨後:

回復

花園仔 發表於 2010-10-17 00:33:03 |顯示全部樓層

慢慢成熟嘅<泰國橙色中型尖椒>

記得睇圖時請多手體張圖上點擊一下啵, 放大D清楚好多架!

回復

花園仔 發表於 2010-10-17 00:44:05 |顯示全部樓層
終於擊敗蚜蟲囉!

2010-10-16-10.jpg 2010-10-16-10K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 00:46:42 |顯示全部樓層
健康成長中嘅<乜乜乜椒>

2010-10-16-3.jpg 2010-10-16-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 00:51:18 |顯示全部樓層
晚安!

培苗中嘅<羅馬生菜>壯健又靚仔啵!

2010-10-16-6.jpg 2010-10-16-7.jpg 2010-10-16-7K.jpg
回復

孖吉 發表於 2010-10-17 01:14:22 |顯示全部樓層
終於擊敗蚜蟲囉!
======================

花老師:
我啲秋葵都好多蚜蟲同蟻,綠油油只可以殺死上面的蚜蟲,對螞蟻大軍影响不大 ...
我想殺咗啲蟻,但唔敢用一般蟻餌,怕 有機磷 帶入泥裏,暫時只有噴 biokill 在樹腳位置,截斷佢補給
我見你用 蟑蟻淨,是 美國酶潔爾生物蟑蟻淨 還是 牛頭牌蟑蟻淨粉劑 呢?
回復

chercher 發表於 2010-10-17 05:15:00 |顯示全部樓層
早晨!花園仔老師
泰國橙色中型尖椒,D顏色好靚.....,add6icon
回復

下午茶 發表於 2010-10-17 21:55:42 |顯示全部樓層
乜乜乜椒/係印度鬼椒,好靚,
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 22:23:07 |顯示全部樓層
回復 13466# marcuslee
花老師:
我啲秋葵都好多蚜蟲同蟻,綠油油只可以殺死上面的蚜蟲,對螞蟻大軍影响不大 ...
我想殺咗啲蟻,但唔敢用一般蟻餌,怕 有機磷 帶入泥裏,暫時只有噴 biokill 在樹腳位置,截斷佢補給  
我見你用 蟑蟻淨,是 美國酶潔爾生物蟑蟻淨 還是 牛頭牌蟑蟻淨粉劑 呢?
=======================================

marcuslee及大家晚上好!

好多人都為咗滅蟻呢個問題煩惱, 我就唔會嘞.
明知螞蟻或蟑螂係唔會俾人類全完消滅嘅,
體人類未出現地球之前或人類消失後佢地仍會通處走呢!
因此我只會採取控制而唔會諗住殺絕佢地嘅,
盡力而為囉, 買咗啲殺蟻藥放體螞蟻出沒嘅地方....
冇乜深度研究架, 我睇見啲人為咗呢個問題做出好多搞笑嘅嘢,
唔使預我嘞, 反正用咗啲蟻藥, 蟻蟻少咗好多, 地上間中有啲啫, 冇計囉!
我現時用嘅係<蟑蟻淨>, 體元朗乜平記買嘅, 幾好吖, 不過肯定係毒藥黎.
大陸出嘅, 盡量用少啲及小心啲囉, 因為我有養小動物吖馬,
唔會對藥(毒性)物體網上發表意見或推介, 唔好意思, 唔想對此作深入探討!

用有機農藥噴灑後蚜蟲暫時冇動靜嘞, 蟻蟻都走清囉!

2010-10-17-28.jpg 2010-10-17-28K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 22:46:53 |顯示全部樓層
回復 13467# chercher
早晨!花園仔老師
泰國橙色中型尖椒,D顏色好靚.....,

chercher好!
係亞, 我都唔係好嗜辣嘅, 都係貪佢靚啫....嘻嘻!

2010-10-17-2.jpg 2010-10-17-3.jpg

回復 13468# 下午茶
乜乜乜椒/係印度鬼椒,好靚,

你咁肯定佢係<印度鬼椒>
我就要等種出椒椒黎再印証先嘞!

其實我冇特登去追求極辣嘅,
不過朋友送黎又試吓好唔好種啫....
嗱, 種啱自己口味嘅椒椒滿足感仲強烈啦!

回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:16:40 |顯示全部樓層
朋友送嘅毬蘭(hoya imperialis)插苗,
幾惹粉蚧架, 用手捉完咪噴翻啲嘢囉!
而家幾健康靚女吖! 望佢攀高枝快啲開花啦! 嘻嘻!

2010-10-02-17.jpg 2010-10-08-6.jpg 2010-10-14-5.jpg 2010-10-15-17.jpg 2010-10-15-18.jpg 2010-10-15-19.jpg 2010-10-17-14.jpg 2010-10-17-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:25:21 |顯示全部樓層

今日移種啲60日菜心,
9月25日落種籽,
10月17日移苗,
預算11月23日前收割!

2010-10-17-24.jpg 2010-10-17-25.jpg 2010-10-17-26.jpg
回復

菲愛花 發表於 2010-10-17 23:29:48 |顯示全部樓層
回復 13439# 花園仔

謝謝老師回覆
但‥吾係好想剷平絲瓜改種菜心吖
待我的社區園圃2小片田,才種菜心及大蘿蔔!
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:30:48 |顯示全部樓層
9月23日播種嘅<櫻桃蘿蔔>

回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:34:10 |顯示全部樓層
10月13日播種嘅<沙律生菜>

回復

孖吉 發表於 2010-10-17 23:40:32 |顯示全部樓層
marcuslee及大家晚上好!

好多人都為咗滅蟻呢個問題煩惱, 我就唔會嘞.
明知螞蟻或蟑螂係唔會俾人類全完消滅嘅,
體人類未出現地球之前或人類消失後佢地仍會通處走呢!
因此我只會採取控制而唔會諗住殺絕佢地嘅,
盡力而為囉, 買咗啲殺蟻藥放體螞蟻出沒嘅地方....
冇乜深度研究架, 我睇見啲人為咗呢個問題做出好多搞笑嘅嘢,
唔使預我嘞, 反正用咗啲蟻藥, 蟻蟻少咗好多, 地上間中有啲啫, 冇計囉!
我現時用嘅係<蟑蟻淨>, 體元朗乜平記買嘅, 幾好吖, 不過肯定係毒藥黎.
大陸出嘅, 盡量用少啲及小心啲囉, 因為我有養小動物吖馬,
唔會對藥(毒性)物體網上發表意見或推介, 唔好意思, 唔想對此作深入探討!
=================================================================

明白!其實我主要係對付蚜蟲啫!如果冇蚜蟲我都會由得啲蟻  
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:42:18 |顯示全部樓層
9月28日播種籽嘅<羅馬生菜>

2010-10-17-4.jpg 2010-10-17-6.jpg 2010-10-17-6K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:53:50 |顯示全部樓層
回復 13476# marcuslee
明白!其實我主要係對付蚜蟲啫!如果冇蚜蟲我都會由得啲蟻  
=====================================

蚜蟲好易對付啫, 最怕嗰啲白粉蚤, 飛到四圍都係....

蕃茄開花囉!

回復

花園仔 發表於 2010-10-17 23:57:10 |顯示全部樓層
晚安!

今日摘咗黎炒牛肉嘞!

回復

laugenroll 發表於 2010-10-18 00:08:28 |顯示全部樓層
回復 13424# 花園仔

<秋葵>又點食? 我好保守嘅, 切碎大概8mm/粒,
用佢加埋啲鮮百合粒炒雞蛋囉!
試過用佢加埋炒粒粒食潮州粥, 煮咖哩....

好耐無上來, 我棵盤種秋葵, 得一棵, 到現時為止, 已經供應了超過40條秋葵老師,睇你的帖才知佢原來不易渡炎夏, 我見我那棵咁努力生產, 仲以為佢係夏天作物。之前受紅蜘蛛入侵, 經修剪及努力照料, 而家分枝又繼續開花, 真係好想知佢會開到幾時。

我又想加入講吓我試過而又好食的秋葵食法:

1. 麻辣火鍋配料, 外辣內甜, 好多人話秋葵無味, 但其實佢係有少少甜味的。

2. 切粒加入雞湯煮的咸麥皮度

3. 煮咖哩: 我在銅鑼灣某酒店LOUNGE食到, 佢標榜係秋葵雜菜咖哩, 點知只係大約得一條切粒加入去煮, 心想: 乜秋葵好貴咩?!

4. 冰鎮秋葵: 用清水滾熟, 然後加冰整凍佢, 倒掉所有水, 上碟時碟底放冰, 並附上日式芥辣和壽司豉油, 好似食魚生咁。呢個食法係在翠X餐廳食到, 點知經理話無乜人叫, 今年無咗, 改咗冰鎮有機芥蘭。唯有自己種自己整。

5. 煮墨西哥湯: 在赤柱一西餐廳食到, 是雜菜加豆加少少辣椒煮的西湯, 真係好味, 我一餐叫咗兩碗

6. 湯麵配料: 第一次食是在日式湯麵裡見到, 就是味X拉麵。但我試過用來配即食麵, 都不錯。

7. 秋葵乾 (不過我覺得呢個唔好食):在城市的超級市場的泰國食品節買到的, 真係原條秋葵乾燥咗, 脆的, 咸的, 無咗秋葵的「潺」感。
回復