鉀肥一問

作者: sandy 發表于 2007-9-7 14:52:48
4669 16
請問有什麼鉀肥可否自己做? 還是在外面買呢. 因為我想追肥. 以鉀比重大些. 但本人不知那裏入手.

我知海藻是鉀肥較高. 但我還沒有預早準備好海藻水呢.  請賜教.
EddieOR 發表於 2007-9-7 14:56:44 |顯示全部樓層
草木灰
草木燒出來的灰,其中黑灰較白灰含鉀量高。由於草木灰易溶於水,故使用前應避免被雨水淋濕。能同時提高泥土的酸鹼值。草木灰的氮 、 磷 、 鉀的百分比 為 0-1.7-5.3 。可每年每平方米施 15-50 克。
回復

sandy 發表於 2007-9-7 14:59:40 |顯示全部樓層
係網上查到
洗米後的洗米水,或茶葉水、洗奶瓶水、煙灰等,都是很好的「鉀肥」。鉀肥可提高花卉抵抗和防病蟲害能力。

但草木灰我應該不容易找到. 是嗎.  肯定是不可能在家中把草木燒一段時間. 否則鄰居可能會以為火警呢.
回復

EddieOR 發表於 2007-9-7 15:01:38 |顯示全部樓層
原來咁易係生活上搵到,等我得閒都俾我既植物洗米水先……
洗奶瓶水係咩黎的?
回復

sandy 發表於 2007-9-7 15:04:56 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-9-7 15:01 發表
原來咁易係生活上搵到,等我得閒都俾我既植物洗米水先……
洗奶瓶水係咩黎的?

即係bb食完後既餘下奶水, 跟住拿去洗時. 第一啖倒出來既水.  果d都算係肥料. 其實係因為想係節瓜出左瓜仔後. 想開始追肥. 咪想睇下有d咩鉀肥係好充足而又可以自己做倒. 咁樣既環保又健康. .
回復

EddieOR 發表於 2007-9-7 17:07:53 |顯示全部樓層
原來係咁,謝謝你的分享
回復

kok69 發表於 2007-9-8 00:48:19 |顯示全部樓層
我想問下呢草木灰洗唔洗發酵架??
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-9 12:53:53 |顯示全部樓層
天然肥唔可以直接用,要發酵左至用~~
我用碎熟蛋殼做鉀肥~收起左好多呀
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-9 15:59:46 |顯示全部樓層
有人用草木灰嘛?
回復

EddieOR 發表於 2007-9-9 16:15:37 |顯示全部樓層
有呀,之前學校砍左一棵香蕉樹,之後過多兩日到就塊田到燒左佢
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-10 00:36:50 |顯示全部樓層
買咪得囉...
點解唔要棵香蕉樹?
回復

kinkitotoro 發表於 2010-10-9 18:27:39 |顯示全部樓層
羊咩咩 發表於 2007-9-9 12:53

一定要熟蛋殼嗎?
生蛋殼可以嗎
回復

herbertchan 發表於 2010-10-10 18:43:05 |顯示全部樓層
海澡水
回復

孖吉 發表於 2010-10-10 19:00:50 |顯示全部樓層
羊咩咩 發表於 2007-9-9 12:53

乜草木灰係天然肥嗎?其實唔算啵!

草木灰 同 石灰 都唔使 發酵 咖!

重有,蛋殼含有豐富的碳酸鈣 - 鈣肥。鉀?係有,不過係好次次次要囉~
回復

zara123 發表於 2010-10-11 10:32:37 |顯示全部樓層
回復 14# marcuslee

咁請問洗米水同茶係咪都有好高既鉀?每間幾耐淋一次會比較好?因為我棵辣椒開始開花,但可能因為唔夠鉀所以結唔到果,花就掉下了
回復

孖吉 發表於 2010-10-11 11:30:37 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

咁請問洗米水同茶係咪都有好高既鉀?每間幾耐淋一次會比較好?因為我棵辣椒開始開花 ...
zara123 發表於 2010-10-11 10:32

洗米水 和 綠茶 都含鉀,但是否可以當成 鉀肥 的主要來源,我想信是另一回事 。其實好多所謂 要漚 的 堆肥類 肥料,都是同樣情況,含有=/=非常大量;平常用可以補充,但 缺 的時候,應該不會足夠。

以 茶 為例,茶是含 鉀 豐富的,但多豐富? 茶葉中含 鉀 約佔 乾茶葉重量的 1.1%-2.3%,你想想,如果是 化肥,N‧P‧K 比例 最少的一項都會有 5%,沒有 10%-30%不會叫高,只得 2.3% 可以叫 鉀肥 嗎?

如果要急於補充鉀,最好用化肥 (花園仔老師用的 "紅牛鉀" 就是化肥 硫酸鉀鎂!適量用化肥有什麼不好?),要不,用草木灰 (主要成份是 碳酸钾,以化合物形式存在)
回復

solar 發表於 2010-10-15 21:29:27 |顯示全部樓層
回復 16# marcuslee

好得! 有晒數字, 我都一直迷茫這些問題. 謝謝分享 !
回復