乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209675 19822
oneonewe 發表於 2010-10-18 00:12:12 |顯示全部樓層
回復 13479# 花園仔

晚安!

今日摘咗黎炒牛肉嘞!
=====================
雖然睇唔到制成品
但已經流哂口水o勒
回復

oneonewe 發表於 2010-10-18 00:13:58 |顯示全部樓層
回復 13469# 花園仔

用有機農藥噴灑後蚜蟲暫時冇動靜嘞, 蟻蟻都走清囉!
=================================
老師好

不用處理蟲屍
由佢o係棵花度都ok嗎?
回復

新手農夫 發表於 2010-10-18 10:05:22 |顯示全部樓層
老師你好,睇咗成個月才睇到540頁,不過已獲益良多,十分感激老師的無私分享. 還在努力中add14icon
有個關於種菜的問題想請教,如何決定菜種的播種方法呢? 除了個別的種類可以跟老師的做法外,其實有沒有一些原則可依據呢? 移苗和疏苗的做法對蔬菜有何分別呢? 麻煩晒.
回復

花園仔 發表於 2010-10-18 12:05:03 |顯示全部樓層
回復 13481# oneonewe
雖然睇唔到制成品
但已經流哂口水o勒
================

版主及大家好!

使乜流口水吖, 種幾棵食到你唔食啦!

而家都仲有十幾個掛體棚架下嫁!

2010-10-17-20.jpg 2010-10-17-21.jpg 2010-10-17-22.jpg 2010-10-17-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-18 12:13:43 |顯示全部樓層
回復 13482# oneonewe

不用處理蟲屍
由佢o係棵花度都ok嗎?
=====================

幾OK吖!
我唔會搞佢嘅, 由得佢啲蟲C乾咗就會跌落地架喇!
如果用擦掃走佢又驚粗手粗腳搞亂檔攤添!

嗱, 啲蟲C甩曬咁滯啦!

2010-10-18-36.jpg 2010-10-18-36K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-18 12:27:52 |顯示全部樓層
回復 13480# laugenroll
好耐無上來, 我棵盤種秋葵, 得一棵, 到現時為止, 已經供應了超過40條秋葵老師,睇你的帖才知佢原來不易渡炎夏, 我見我那棵咁努力生產, 仲以為佢係夏天作物。之前受紅蜘蛛入侵, 經修剪及努力照料, 而家分枝又繼續開花, 真係好想知佢會開到幾時。

我又想加入講吓我試過而又好食的秋葵食法:

1. 麻辣火鍋配料, 外辣內甜, 好多人話秋葵無味, 但其實佢係有少少甜味的。

2. 切粒加入雞湯煮的咸麥皮度

3. 煮咖哩: 我在銅鑼灣某酒店LOUNGE食到, 佢標榜係秋葵雜菜咖哩, 點知只係大約得一條切粒加入去煮, 心想: 乜秋葵好貴咩?!

4. 冰鎮秋葵: 用清水滾熟, 然後加冰整凍佢, 倒掉所有水, 上碟時碟底放冰, 並附上日式芥辣和壽司豉油, 好似食魚生咁。呢個食法係在翠X餐廳食到, 點知經理話無乜人叫, 今年無咗, 改咗冰鎮有機芥蘭。唯有自己種自己整。

5. 煮墨西哥湯: 在赤柱一西餐廳食到, 是雜菜加豆加少少辣椒煮的西湯, 真係好味, 我一餐叫咗兩碗

6. 湯麵配料: 第一次食是在日式湯麵裡見到, 就是味X拉麵。但我試過用來配即食麵, 都不錯。

7. 秋葵乾 (不過我覺得呢個唔好食):在城市的超級市場的泰國食品節買到的, 真係原條秋葵乾燥咗, 脆的, 咸的, 無咗秋葵的「潺」感。

=====================================
laugenroll好!

多謝你帶俾大家咁多秋葵食法及分享親身嘅體驗!

秋葵真係好抵種架, 蟲害好少, 就算有都容易處埋,
樣靚又高產, 花開咗第二日就結果嘞, 睇住佢日日唔同噉膨大....
幾日就摘得黎食, 種幾棵就日日有得睇, 有得摘, 有得食....嘻嘻!

體幾個唔同環境種嘅幾棵秋葵現時情況:

2010-10-18-1.jpg 2010-10-18-2.jpg 2010-10-18-33.jpg 2010-10-18-34.jpg 2010-10-17-15.jpg 2010-10-18-35.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-18 13:25:07 |顯示全部樓層
回復 13483# 新手農夫
老師你好,睇咗成個月才睇到540頁,不過已獲益良多,十分感激老師的無私分享. 還在努力中
有個關於種菜的問題想請教,如何決定菜種的播種方法呢? 除了個別的種類可以跟老師的做法外,其實有沒有一些原則可依據呢?
移苗和疏苗的做法對蔬菜有何分別呢? 麻煩晒.
================================

你好!

如何決定菜種的播種方法呢?

都係依據一般傳統經驗知識去作主導嘅....
例如: 蘿蔔要直播, 莧菜,菠菜....就灑播....
菜心,芥蘭....先培苗後移種等等.

除了個別的種類可以跟老師的做法外,其實有沒有一些原則可依據呢?
移苗和疏苗的做法對蔬菜有何分別呢?

個人點樣做法係跟據自我種植環境或條件,
是否能適應或改變該植物體大眾經驗中嘅做法嘅啫!
舉例: 蘿蔔要直播 -- (唔直播體移苗過程肯定傷到主根架!)
噉你可以用<育苗塊>一粒種籽放落去, 等佢出苗就成舊移種落地或盤上格,
噉佢冇傷到主根就OK啦!
莧菜,菠菜....就灑播 -- (大量栽種先能滿足需要!)
噉你用育苗盤培苗後移種都得格, 不過好花工夫啫, 幾多棵先夠一餐啵!
如採用(密集)灑播種籽方式, 出苗長大後按照菜菜大小按序掹食, 你話幾好呢!
菜心,芥蘭....先培苗後移種 -- (直播有唔出芽, 弱苗等風險!)
小量種植你可以直播都得格, 可以每穴放多两,三粒種籽, 可避免風險及選擇壯苗續種!
回復

新手農夫 發表於 2010-10-18 13:55:10 |顯示全部樓層

如何決定菜種的播種方法呢?

都係依據一般傳統經驗知識去作主導嘅....
例如: 蘿蔔要直播, 莧菜,菠菜....就灑播....
菜心,芥蘭....先培苗後移種等等
.
....................
================================
多謝老師,好詳細,而家清楚好多了
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:05:00 |顯示全部樓層
大家好!

今日收嘅秋葵:

2010-10-18-29.jpg 2010-10-18-32.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:16:51 |顯示全部樓層
陽光燦爛對椒椒梗係有利喇!

<乜乜乜椒>體三個唔同環境中嘅表現都唔錯呢!

2010-10-18-12.jpg 2010-10-18-13.jpg 2010-10-18-8.jpg 2010-10-18-9.jpg 2010-10-18-10.jpg 2010-10-18-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:21:19 |顯示全部樓層
剪到<光禿禿>嘅夜香花又標芽嘞!

所以遲啲剪都冇問題架!

回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:24:18 |顯示全部樓層
先棑剪咗嘅<紫茉莉>而家咪長到澎澎聲!

回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:28:09 |顯示全部樓層
<桑樹>剪完而家依然燦爛仲長滿甜滋滋嘅果果添!

2010-10-18-6.jpg 2010-10-18-4.jpg 2010-10-18-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:36:26 |顯示全部樓層
唔係蛙蛙提起都幾乎唔記得葉底紅嘅<蚌花>洛!

老蚌生珠聽得多, 睇吓老蚌生花啦:

2010-10-18-19.jpg 2010-10-18-20.jpg 2010-10-18-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:48:53 |顯示全部樓層
<洛神花>不斷開花結果!
因為有幾個梯次關係, 相信呢個現象會遲續一段時間嘅!

2010-10-18-28.jpg 2010-10-18-22.jpg 2010-10-18-26.jpg 2010-10-18-24.jpg 2010-10-18-25.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 00:51:45 |顯示全部樓層
晚安!

2010-10-18-7.jpg 2010-10-18-14.jpg
回復

新手農夫 發表於 2010-10-19 14:28:30 |顯示全部樓層
老師,請問你如果個風打到嚟,你會點樣保護種體地的植物呀?
我種地的蕃茄同茄子都剛開花結果啦
回復

muitau 發表於 2010-10-19 15:52:09 |顯示全部樓層
午安老師,
原來蚌花你又有,你個花園"仔"真係應有盡有....又有風黎喇,相信你/大家又一身工夫!
回復

花園仔 發表於 2010-10-19 23:20:39 |顯示全部樓層
回復 13497# 新手農夫
老師,請問你如果個風打到嚟,你會點樣保護種體地的植物呀?
我種地的蕃茄同茄子都剛開花結果啦

回復 13498# muitau
午安老師,
原來蚌花你又有,你個花園"仔"真係應有盡有....又有風黎喇,相信你/大家又一身工夫!   

=================================================

妹頭, 新手農夫及大家好!

呢場風就算唔直接打到都好巨破壞性架, 所以大家都要做好防風工作呀!

露地就冇乜符洛, 京貴啲就插粗枝綑紥外包網囉....
園內嗰啲咪將盤盤缸缸搬到安全地方, 樹木搏得咪搏實佢啦....
啲瓜瓜就用網冚住....總之實地睇情況囉....
最重要係將嗰啲臨時搭建物搏好紮實咪俾佢吹走影響他人安全!
回復

小寶 發表於 2010-10-19 23:35:08 |顯示全部樓層
回復 13499# 花園仔

老師好,

小寶最憎就係打風架喇, 無雨都會有風, 做餐C呀
回復