乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209651 19822
huen923 發表於 2010-10-13 14:07:10 |顯示全部樓層
老師: 你種既木瓜真喺
我棵木瓜, 剪(修)去多餘既葉同埋俾咗豐收一號佢, 就無掉花, 仲開咗2朵花花, 一朵謝咗變果
回復

huen923 發表於 2010-10-13 14:09:07 |顯示全部樓層
回復 13391# 花園仔
回復 13390# 糖不甩
老師:你D50日菜心同意大利生菜生得甘靚,飲左肥仔水未架?
另外有一個問題:我娘經常磨豆漿,我聽講豆渣可以做肥,
所以就留起來OUT了幾尊肥水,但我吾知系氮,磷,鉀之中咪野成份?你可以話我知嗎?
====================================
糖不甩 好!
啲苗苗都未飲過肥仔水架, 夠青綠原因係近日有多啲陽光照住卦!
豆渣浸水, 發酵完成嘅肥水含好高嘅<氮>, 同花生麩浸水差唔多!
我都有用豆渣做肥料, 不過多用填埋方式嘅!
=====================================
請問老師, 糖不甩: 豆渣浸水, 要浸幾耐, 喺咪同花生麩水一樣咁臭?
回復

i4kai 發表於 2010-10-13 14:28:58 |顯示全部樓層
回復 13401# huen923
我棵木瓜, 剪(修)去多餘既葉同埋俾咗豐收一號佢, 就無掉花, 仲開咗2朵花花, 一朵謝咗變果

=====================================================

我棵木瓜大把花、可惜全是公花
打在支釘入去、都重係冇女花出
回復

siu妹妹 發表於 2010-10-13 19:27:43 |顯示全部樓層
回復 13373# 花園仔

=============================
siu妹妹,
嗰個係自製果蠅誘捕器, 入邊上放咗果蠅誘劑下邊放咗殺蟲水....

殺得曬咩! 問吓壇上嘅兄弟姊妹啦! 嘻嘻!

我都有放架!

http://hkplants.com/thread-11114-4-1.html
========
原來係咁~
201001012 034.JPG
201001012 033.JPG
呢家棵薯仔好奀.
d葉又細細塊.
(其實下面有好多泥)
回復

小寶 發表於 2010-10-13 22:09:40 |顯示全部樓層
老師好, 小寶今日想幫韭菜轉盆分株,
點知無從入手, 因為周圍包括中間充滿哂太多肥粗根
充實到篤都篤唔落, 宜家唔知點分好,
可唔可以就咁用剪刀剪開佢呢??
回復

花園仔 發表於 2010-10-13 23:09:13 |顯示全部樓層

回復 13405# 小寶
老師好, 小寶今日想幫韭菜轉盆分株,
點知無從入手, 因為周圍包括中間充滿哂太多肥粗根
充實到篤都篤唔落, 宜家唔知點分好,
可唔可以就咁用剪刀剪開佢呢??
=============================

小寶及大家好!
韭菜轉盤分株係遲早嘅動作, 好簡單容易....
唔使就住佢架, 點都得, 只要唔好整傷曬佢條主根就得嘞!

睇圖啦, 唔明再問!

2009-11-14-29.jpg 2009-11-14-31.jpg 2009-11-14-28.jpg 2009-11-14-30.jpg 2009-11-14-32.jpg 2009-11-14-33.jpg

梗係用剪刀喇!
回復

花園仔 發表於 2010-10-13 23:15:48 |顯示全部樓層

回復 13402# huen923
請問老師, 糖不甩: 豆渣浸水, 要浸幾耐, 喺咪同花生麩水一樣咁臭?
================================

你好!
逢發酵嘅嘢(肥)梗係有氣味架啦,
我未試過豆渣浸水肥, 我諗梗係酸酸縮縮味囉!
實情係點揾糖不甩答好嘞!

回復 13403# i4kai
我棵木瓜大把花、可惜全是公花
打在支釘入去、都重係冇女花出
==================

手術都做埋, 噉真係冇符洛!

回復 13404# siu妹妹
呢家棵薯仔好奀.
d葉又細細塊.
(其實下面有好多泥)
================

可能唔夠陽光啵!

回復 13399# kwanyeehui
請問老師木瓜樹施紅牛可以嗎? 臭唔臭?
我棵木瓜未出花已經弯腰, 超重要鋸囉! 依家又標新枝, 唔知留番佢下半部出唔出到木瓜?
===============================================

鈞哥好!

可以, 重皮啲囉! 唔臭架!
留翻下半都都可以出到木瓜架, 只要橫枝夠健壯就得!

回復 13401# huen923
==================================================

你好!

總之落乜嘢肥都得, 最緊要棵嘢受咪OK啦!
木瓜樹開花結果嘅前題係要樹身夠粗壯!

回復 13397# chercher
棵木瓜咁多果果有排食      長食長有
====================

係呀! 木瓜結果初初好慢, 到中段時間結果就又快又多架罅!
到尾聲就....嘻嘻! 不過真係有棑食架!
回復

花園仔 發表於 2010-10-13 23:31:58 |顯示全部樓層

回復 13396# 小寶
我估係廚餘肥水~~

回復 13398# muitau
本來無頭緒,小寶一答,照跟--廚餘水   

回復 13400# JicJicmom
我都跟~ 因為我用過~

===========================

大家好!
都話小寶同你地都咁醒目架啦!
嗰個帖講開肥料架馬! -- 條件反射啫! 嘻嘻!

順便問吓積媽你將嗰啲<廚餘水>稀釋幾多先至淋嘢呢!

至多請食樹上半熟大香蕉洛!   

回復 13409# 新仔
老師好, 有蕉食, 我又黎
==============

新仔好!
種香蕉好呀, 夠大梳, 又香又甜又好食!
請你食啦!
回復

新仔 發表於 2010-10-13 23:35:25 |顯示全部樓層
老師好, 有蕉食, 我又黎
回復

小寶 發表於 2010-10-13 23:44:31 |顯示全部樓層
回復 13406# 花園仔

小寶及大家好!
韭菜轉盤分株係遲早嘅動作, 好簡單容易....
唔使就住佢架, 點都得, 只要唔好整傷曬佢條主根就得嘞!

睇圖啦, 唔明再問!
===================
咁我試下粗暴d對佢啦 唔該哂~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-13 23:48:55 |顯示全部樓層
回復 13408# 花園仔
大家好!
都話小寶同你地都咁醒目架啦!
嗰個帖講開肥料架馬! -- 條件反射啫! 嘻嘻!
順便問吓積媽你將嗰啲<廚餘水>稀釋幾多先至淋嘢呢!
至多請食樹上半熟大香蕉洛!
==================================
老師晚上好~~~
多謝老師請吔蕉~~~ 等佢熟d再用來整香蕉蛋糕就正囉 ~
老師我d廚餘水好鬼求其...... 大約 一份廚餘水加8份水, 大約架咋~又覺得ok ,d植物無點出問題. 好多農友都教我薄肥多施, 薄薄地無咁易出事.
老師又有無咩意見呢 ?
小寶d韭菜,早知我0個日響佢度幫佢攪攪佢喇 ~ 我上星期至分左株呢~~
回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:07:47 |顯示全部樓層
回復 13411# JicJicmom
老師晚上好~~~
多謝老師請吔蕉~~~ 等佢熟d再用來整香蕉蛋糕就正囉 ~  
老師我d廚餘水好鬼求其...... 大約 一份廚餘水加8份水, 大約架咋~又覺得ok ,
d植物無點出問題. 好多農友都教我薄肥多施, 薄薄地無咁易出事. 老師又有無咩意見呢 ?
小寶d韭菜,早知我0個日響佢度幫佢攪攪佢喇 ~ 我上星期至分左株呢~~
=========================================

積媽好!
唔該曬! 我一於跟你噉做架罅! 我冇意見一樣係奉行薄肥多施政策!

前日落咗啲皇冠<沙律生菜>種籽, 今日就發芽洛,
拿拿聲用大菜盤再照板碗整多啲先!

2010-10-13-11.jpg 2010-10-13-27.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:12:50 |顯示全部樓層
回復 13410# 小寶
咁我試下粗暴d對佢啦 唔該哂~
===================

唔使客氣!

我棵<洛神花>終於開花囉!

2010-10-13-2.jpg 2010-10-13-4.jpg 2010-10-13-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:15:45 |顯示全部樓層
順便睇吓<泰國橙色中型尖椒>而家點吖:

回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:21:15 |顯示全部樓層
白蝴蝶黎囉, 菜菜都要進入防禦工事嘞!

2010-10-13-22.jpg 2010-10-13-21.jpg 2010-10-13-28.jpg 2010-10-13-23.jpg 2010-10-13-29.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:27:11 |顯示全部樓層
琴日剪曬體花糟棵<夜香花>的枝葉囉!
哈哈, 佢下邊嘅絲絨玫瑰拿拿聲開翻朵花仔先!

回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:32:21 |顯示全部樓層
日日都有秋葵摘呀!

2010-10-10-12.jpg 2010-10-11-24.jpg 2010-10-12-8.jpg 2010-10-13-13.jpg 2010-10-13-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:35:32 |顯示全部樓層
種體陶盤嘅<藤三七>

回復

花園仔 發表於 2010-10-14 00:37:09 |顯示全部樓層
蕃茄開花囉!

回復

michelleng516 發表於 2010-10-14 10:57:03 |顯示全部樓層
老師 夜香花剪曬會唔會好快又出芽架 之後幾時先補吓佢架
多謝老師
回復