乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209653 19822
花園仔 發表於 2010-10-12 18:46:46 |顯示全部樓層
回復 13378# maddrue

maddrue,

首先話俾你知, 唔好浪費網上資源呀!
你幾個帖可以一個帖問曬啦, 你自己嘅帖可以修改或删除架馬!

嗱, 我都可以一個帖答曬你嘅問題格!

=============================

追咗花園仔老師呢個版,追到上氣唔接下氣,我會繼續努力追....................................

使乜氣勞氣喘啫, 又唔會飛走咗嘅, 慢慢睇囉, 最緊要係用心睇!

花園仔老師,
我都好想分享到你的黑色椒椒呀!
唔知有無咁ga福份呢?

我嘅種籽分享只會寄俾<小寶>地架咋, 你同佢地....我冇參與架!

老師,
有嘢想請教, 我用盆種咗棵指天椒(街市買的椒椒銀種ga), 都有開始開花,
噚日發現d葉又乾又落, 依家淨返d莖, 好彩都未黄,
想問吓老師, 棵椒椒有乜病呀?

唉! 指天椒係所有椒椒中最易種架罅!
真係唔知乜嘢事啵! 得翻條莖? -- 種過仲好啦!

我仲未識點post d 相呀! 唔好意思

學啦! 唔使15分鐘瓦! (不過千祈唔好揾我教! 嘻嘻!)
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 18:56:23 |顯示全部樓層
回復 13380# zara123
請問紅牛O係旺角有無得賣呢?係一斤斤咁賣定係一包包已pack好咁賣,通常幾$一包?謝謝!
========================================
有! 大包細包都有! 花墟油站對面條街有間大舖乜肥都有得賣嘅!
不過紅牛係<衫兄>代理嘅, 平啲囉!
我係買大包嘅, 細包唔記得幾$, 問吓<積媽>啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 19:20:10 |顯示全部樓層

今日下咗啲種籽種<沙律生菜>,
喜歡啱口味嘅两種舊年種過嘅<火箭菜>就遲啲先落種籽!

有啲朋友好鍾意食火箭菜嘅, 其實火箭菜種類好多架,
味道好極端嘅, 一般聞名嘅都屬於濃烈味嘅, 鍾意食法國菜嘅必有體驗嘞!
好似F先生嘅<野生火箭菜>好濃味架, 一般體混合沙律或主配菜時都係用少少架咋!

我舊年選種嘅<火箭菜>係採用F先生沙律生菜種籽包內抽出栽種嘅,
原因佢味度平順菜質體烹調上適應性強, 爽脆或淋甜都可以控制得到,
覺得適合中式口味, 無論炒烚都咁好食架!
另一隻中式<火箭菜>仲正, 又大棵易種冇蟲患....
唔講咁多住囉,
有興趣咪摷翻敝舊帖睇吓囉, 都講咗幾多吓架!

<50日菜心>及<意大利生菜>第二梯次黎囉!

2010-10-11-28.jpg 2010-10-11-29.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 19:43:39 |顯示全部樓層
<泰國橙色中型尖椒>逐漸變色成熟囉!

2010-10-12-12.jpg 2010-10-12-10.jpg 2010-10-12-12K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 19:47:10 |顯示全部樓層
等緊佢開花結果嘅<洛神花> -- 你急佢唔急呢!

2010-10-11-17.jpg 2010-10-11-18.jpg 2010-10-11-20.jpg
回復

Aileena 發表於 2010-10-12 21:10:31 |顯示全部樓層
回復 13383# 花園仔

去邊度翻舊帖可以睇到火箭菜呀???
回復

Aileena 發表於 2010-10-12 21:12:35 |顯示全部樓層
回復 13368# marcuslee

亞當淨係要塊葉啫
回復

mono 發表於 2010-10-12 22:36:58 |顯示全部樓層
老師晚安!
<泰國橙色中型尖椒>好靚呀。最後顏色係咪橙色㗎?
我盆靚椒已經C咗嘑。
種咗兩期,收咗唔少,靚椒都算好盡責。
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 22:48:54 |顯示全部樓層
回復 13388# mono
老師晚安!
<泰國橙色中型尖椒>好靚呀。最後顏色係咪橙色㗎?
我盆靚椒已經C咗嘑。
種咗兩期,收咗唔少,靚椒都算好盡責。
=================================

Mill晚上好!

<泰國橙色中型尖椒>嘅最後顏色咪<螢火橙>囉, 好靚架!
C咗咪再種過囉! 而家出邊大把種籽啦!

今日我又再種咗两盤<乜乜乜椒>呀!

2010-10-12-2.jpg 2010-10-12-5.jpg 2010-10-12-4.jpg 2010-10-12-3.jpg
回復

糖不甩 發表於 2010-10-12 22:49:41 |顯示全部樓層
老師:你D50日菜心同意大利生菜生得甘靚,飲左肥仔水未架?另外有一個問題:我娘經常磨豆漿,我聽講豆渣可以做肥,所以就留起來OUT了幾尊肥水,但我吾知系氮,磷,鉀之中咪野成份?你可以話我知嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 23:01:01 |顯示全部樓層

回復 13390# 糖不甩
老師:你D50日菜心同意大利生菜生得甘靚,飲左肥仔水未架?
另外有一個問題:我娘經常磨豆漿,我聽講豆渣可以做肥,
所以就留起來OUT了幾尊肥水,但我吾知系氮,磷,鉀之中咪野成份?你可以話我知嗎?
====================================

糖不甩 好!
啲苗苗都未飲過肥仔水架, 夠青綠原因係近日有多啲陽光照住卦!
豆渣浸水, 發酵完成嘅肥水含好高嘅<氮>, 同花生麩浸水差唔多!
我都有用豆渣做肥料, 不過多用填埋方式嘅!

你地估吓呢樽係乜呢?

回復

花園仔 發表於 2010-10-12 23:13:47 |顯示全部樓層
市面上芥菜種籽都好多架!

呢啲就係用黎整咸酸菜嘅, 大咗幾斤重一棵都有架!

2010-10-09-65.jpg 2010-10-09-66.jpg
回復

Dennis 發表於 2010-10-12 23:25:32 |顯示全部樓層
回復 13389# 花園仔

今日我又再種咗两盤<乜乜乜椒>呀!

=======================

花園老師, 晚上好
想問吓點解D<乜乜乜椒>要加個鐵網圍住? 我都有棵要準備換盆, Thanks~
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 23:34:46 |顯示全部樓層
回復 13393# Dennis

花園老師, 晚上好
想問吓點解D<乜乜乜椒>要加個鐵網圍住? 我都有棵要準備換盆, Thanks~
=========================================

Dennis 好!

初種嘅苗苗好脆弱, 面積比與盤面有好大落差, 有位置俾貓貓體度搞破壞架!
整個網笠住先, 啲貓貓就唔會跳上去啦! 嘻嘻!

不斷有新椒出嘅<英國中型尖椒>

2010-10-11-1.jpg 2010-10-11-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-12 23:50:25 |顯示全部樓層
晚安!

2010-10-11-21.jpg 2010-10-11-3.jpg 2010-10-11-4.jpg
回復

小寶 發表於 2010-10-13 00:08:40 |顯示全部樓層
回復 13391# 花園仔
你地估吓呢樽係乜呢?
========================
我估係廚餘肥水~~
回復

chercher 發表於 2010-10-13 10:03:34 |顯示全部樓層

花園仔老早晨
棵木瓜咁多果果有排食      長食長有add14icon
回復

muitau 發表於 2010-10-13 12:08:37 |顯示全部樓層
回復 13391# 花園仔
你地估吓呢樽係乜呢?
========================
午安老師&各位,
本來無頭緒,小寶一答,照跟--廚餘水
回復

kwanyeehui 發表於 2010-10-13 12:23:47 |顯示全部樓層
回復 13395# 花園仔
請問老師木瓜樹施紅牛可以嗎? 臭唔臭?
我棵木瓜未出花已經弯腰, 超重要鋸囉! 依家又標新枝, 唔知留番佢下半部出唔出到木瓜?
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-13 12:27:17 |顯示全部樓層
回復 13398# muitau
老師及各位早晨~~~~
我都跟~ 因為我用過~
回復