乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209646 19822
孖吉 發表於 2010-10-10 23:51:06 |顯示全部樓層
回復 13359# 花園仔

嗱! 都話叫你地唔好用<引用>方式回帖洛, 真係唔知你想講乜架! 嘻嘻!

就快有香蕉食囉!

================================

哦~ 手快快 ... add12icon
回復

carlyyau 發表於 2010-10-10 23:58:40 |顯示全部樓層
回復 13360# 花園仔

咁係想啦!係唔係想吓就有哇? 57.gif
回復

oneonewe 發表於 2010-10-11 00:01:24 |顯示全部樓層
回復 13294# 花園仔

啲60日菜心出咗真葉會黃黃地架, 唔使担心, 佢有別名叫黃菜心架, 大啲就唔黃架罅!
啲苗奀之之長了了就係唔夠養份及陽光囉, 見佢地大多東倒西歪咪細心啲加吓泥傍吓佢啦!
苗苗淋水我多用噴霧器嘅, 致於施肥我會體出咗四塊真葉起就會俾啲薄薄嘅肥仔水佢飲架罅!
=====================================================

唔知老師會俾咩肥仔水D菜心飲呢?
回復

oneonewe 發表於 2010-10-11 00:02:45 |顯示全部樓層
吓~ 乜唔係調轉,係乜野成熟就食乜野,要趁嫩食,冇得你揀咩?
marcuslee 發表於 2010-10-10 23:33

所以我種o左好多o野
睇下咩大得快有得食囉~
回復

花園仔 發表於 2010-10-11 00:07:10 |顯示全部樓層
回復 13363# oneonewe
回復 13294# 花園仔

啲60日菜心出咗真葉會黃黃地架, 唔使担心, 佢有別名叫黃菜心架, 大啲就唔黃架罅!
啲苗奀之之長了了就係唔夠養份及陽光囉, 見佢地大多東倒西歪咪細心啲加吓泥傍吓佢啦!
苗苗淋水我多用噴霧器嘅, 致於施肥我會體出咗四塊真葉起就會俾啲薄薄嘅肥仔水佢飲架罅!
=====================================================

唔知老師會俾咩肥仔水D菜心飲呢?

浸咗好耐, 一啲都唔臭嘅花生麩肥水, 溝到好淡淋佢腳部啫....
回復

花園仔 發表於 2010-10-11 00:12:43 |顯示全部樓層
回復 13362# carlyyau
回復 13360# 花園仔

咁係想啦!係唔係想吓就有哇?
====================

等椒椒曬乾身先啦, 如大家有興趣我都會寄啲俾<小寶>同大家分享嘅!

移咗苗落12號盤後第二日嘅<乜乜乜椒>

回復

花園仔 發表於 2010-10-11 00:19:27 |顯示全部樓層
晚安!

健康成長中嘅<無花果>

回復

孖吉 發表於 2010-10-11 00:21:57 |顯示全部樓層
回復 13367# 花園仔

晚安!

健康成長中嘅<無花果>
=======================
咁o既樣,亞當一定唔會摘
回復

zara123 發表於 2010-10-11 10:23:35 |顯示全部樓層
多謝花園仔幫我解答鉀肥問題,屋企無植物燒成既草木灰,如果係紙碎燒成既灰唔知得唔得呢?

我都好想俾D肥仔水(花生麩水)俾D植物飲下,但環境唔容許,所以收成唔多理想..........慘慘慘~!
回復

muitau 發表於 2010-10-11 11:54:09 |顯示全部樓層
回復 13305# 花園仔
佢話50/60日啫, 種得好夾埋天時地利可能快好多架!
係噉我都等住佢快大啲拿乸聲移苗等食囉
==============================
老師早各位早,
呢尋日同前日簡直係務農好日子,清爽又唔晒,我都攪左日半重新執過個場!
不過我啲菜苗太密,佢地交纏晒一齊,疏苗都唔係易事,最初我都好好心機將疏出黎果啲插去另一盤,
可惜佢地軟奶奶無腰骨,把鬼火我洗淨就咁鋪上湯麵伴食,
嘩,清甜到不得了 add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-10-11 12:52:19 |顯示全部樓層
回復 13369# zara123
多謝花園仔幫我解答鉀肥問題,屋企無植物燒成既草木灰,如果係紙碎燒成既灰唔知得唔得呢?

我都好想俾D肥仔水(花生麩水)俾D植物飲下,但環境唔容許,所以收成唔多理想..........慘慘慘~!
===================================================

大家好!

zara123, 肥料採用嘅方向性咁多使乜喊惨喎!

鉀肥好易解决啫, 你睇我啲椒椒不停開花結果就係揾<紅牛>幫手架罅!
氮肥除咗浸花生麩水外都仲有大把替代肥格, 大部份均效肥嘅氮含量都係最高嘅!
將你嘅種植環境及條件話俾啲老實農產肥料商聽等佢介紹俾你咪OK啦!
當然體壇上請教與你種植環境及條件差唔多嘅網友都係好辦法架!

紅牛幫到佢之<泰國橙色中型尖椒>變咗色囉!

2010-10-11-6.jpg 2010-10-11-8.jpg 2010-10-11-7.jpg
回復

siu妹妹 發表於 2010-10-11 19:47:27 |顯示全部樓層

回復 13338# 花園仔
============================
siu妹妹好!

慢慢睇囉! 靜雞雞話俾你知啦, 晚晚半夜大把人陪你架....

你張圖得上半部好難答喎!
我諗係唔夠日照, 缺氮....
如果個盤夠大, 泥又足夠, 日照充足, 落啲氮肥葉會多啲大塊啲嘅!
不過亦要注意唔好缺少磷肥俾佢補身長頭根啵!

=====
thx for your answer
~我都靜雞雞講樣我發現既野你知丫.
原來大陸種果果係唔洗lum袋架.
我見佢地吊好多唔知咩水.
d果蠅就會自動飛曬入去架喇
201001001 170.JPG
回復

花園仔 發表於 2010-10-11 20:05:10 |顯示全部樓層
回復 13372# siu妹妹
thx for your answer
~我都靜雞雞講樣我發現既野你知丫.
原來大陸種果果係唔洗lum袋架.
我見佢地吊好多唔知咩水.
d果蠅就會自動飛曬入去架喇
=============================
siu妹妹,
嗰個係自製果蠅誘捕器, 入邊上放咗果蠅誘劑下邊放咗殺蟲水....

殺得曬咩! 問吓壇上嘅兄弟姊妹啦! 嘻嘻!

我都有放架!

http://hkplants.com/thread-11114-4-1.html
回復

oneonewe 發表於 2010-10-11 20:06:26 |顯示全部樓層
老師好!
我有棵苦瓜開始發芽
今日挖開見到好多蛆蟲o係個殼度
種子都俾蟲註哂
點解會咁o架?
回復

花園仔 發表於 2010-10-11 20:30:16 |顯示全部樓層
回復 13374# oneonewe
老師好!
我有棵苦瓜開始發芽
今日挖開見到好多蛆蟲o係個殼度
種子都俾蟲註哂
點解會咁o架?
========================

版主好!
呢樣嘢好常見架, 所以好多種籽都染咗粉紅色囉(加咗殺蟲劑).
我種苦瓜喜歡先用小軟盤培苗待根纏土塊後再移種別處嘅.
如直接種地, 最好要斷定塊地有冇地蟲先, 如冇信心可先耙鬆泥土,
再體泥面灑上<茶仔粉>後淋水, 務必殺曬泥土入邊啲蟲蟲先,
然後先至播種籽, 播種時(有多餘種籽就米咁孤寒)每穴放多一两粒,
噉樣避免有啲種籽唔發芽, 有啲孬種, 就可以俾你選擇靚苗留種啦....

又黎睇吓我嘅<雷公鑿苦瓜>現時情況啦:

2010-10-11-15.jpg 2010-10-11-13.jpg 2010-10-11-14.jpg 2010-10-11-10.jpg 2010-10-11-11.jpg
回復

maddrue 發表於 2010-10-11 23:51:14 |顯示全部樓層
追咗花園仔老師呢個版,追到上氣唔接下氣,我會繼續努力追....................................
回復

maddrue 發表於 2010-10-11 23:55:23 |顯示全部樓層
花園仔老師,
我都好想分享到你的黑色椒椒呀!
唔知有無咁ga福份呢?
回復

maddrue 發表於 2010-10-12 00:02:05 |顯示全部樓層

老師,
有嘢想請教, 我用盆種咗棵指天椒(街市買的椒椒銀種ga), 都有開始開花,
噚日發現d葉又乾又落, 依家淨返d莖, 好彩都未黄,
想問吓老師, 棵椒椒有乜病呀?

我仲未識點post d 相呀! 唔好意思
回復

oneonewe 發表於 2010-10-12 02:57:40 |顯示全部樓層
回復 13375# 花園仔

又黎睇吓我嘅<雷公鑿苦瓜>現時情況啦
============================
好想食涼瓜炒牛肉呀!
回復

zara123 發表於 2010-10-12 10:59:09 |顯示全部樓層

請問紅牛O係旺角有無得賣呢?係一斤斤咁賣定係一包包已pack好咁賣,通常幾$一包?謝謝!
回復