乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209559 19848
joycewsm 發表於 2010-9-13 00:45:11 |顯示全部樓層
用了半年時間,終於追哂六百多頁,氣都溯埋但獲益良多,我會一路追落去的,請多多指教。
回復

花園仔 發表於 2010-9-13 12:24:51 |顯示全部樓層
回復 13000# tommysze8
唔好意思,有D離題。
我搵左D缸養金魚好耐,瓷缸太貴。 請問D德國 / 泰國陶缸 大約幾多錢 同 係邊度買,請賜教。
=======================================
你好!
嗰啲德國缸及泰國陶缸係體花墟啲舖頭買嘅, 大概700-800蚊左右啦, 詳細啲唔記得嘞!
買翻黎用英泥溝沙塞窿, 方便易做唔漏水架....
回復

花園仔 發表於 2010-9-13 12:31:40 |顯示全部樓層
回復 13001# joycewsm
用了半年時間,終於追哂六百多頁,氣都溯埋但獲益良多,我會一路追落去的,請多多指教。
==================================

好吖! 指教唔敢, 大家分享吓啦!

落咗两日雨揼體一二角嘅<孤挺花>卻開得燦爛奪目呢!

2010-09-12-3.jpg 2010-09-12-2.jpg 2010-09-12-1K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-13 12:37:57 |顯示全部樓層
今朝摘咗啲菜菜....
青瓜,豆角,鷹爪蕃薯葉,馬屎莧及藤三七, 樣樣有啲囉!

2010-09-10-19.jpg 2010-09-10-21.jpg 2010-09-13-7.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-13 12:45:55 |顯示全部樓層

雖然<青梗通菜>見水即生, 但點都有啲遲暮感覺....
老咗會韌架, 食多一两次就種過第樣囉, <櫻桃蘿蔔>點睇亞?

回復

花園仔 發表於 2010-9-13 12:48:05 |顯示全部樓層
奀之之好似竹高精嘅<秋葵>就黎開花囉!

回復

花園仔 發表於 2010-9-13 14:10:53 |顯示全部樓層
前两天移咗两棵<Y牌牛茄>落龍缸,
適逢大雨, 立刻用膠片擋吓雨水....
今日陽光普照棵茄茄平安渡過囉!

2010-09-12-5.jpg 2010-09-13-2.jpg 2010-09-13-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-13 14:19:34 |顯示全部樓層
今早體網室移種嘅係大陸<旭紅>中型圓茄,
聽<衫兄>話好易種及收穫量幾靠得住喎! 試吓囉!

2010-09-13-4.jpg 2010-09-13-3.jpg

早移咗幾日架罅!

回復

花園仔 發表於 2010-9-13 14:40:43 |顯示全部樓層
我好似壇上嘅好多朋友噉好鍾意食<雷公鑿>苦瓜....

都好喜歡種架, 佢型靚花美授粉容易, 睇住瓜瓜日漸膨大真係賞心樂事黎架!

瓜瓜授粉成功後最緊要足水夠肥啲瓜瓜先至爸爸聲膨大架!

2010-09-10-30.jpg 2010-09-13-12.jpg 2010-09-13-11.jpg 2010-09-13-14.jpg 2010-09-13-15.jpg
回復

tommysze8 發表於 2010-9-13 19:34:04 |顯示全部樓層
回復 13002# 花園仔
唔該哂,揾日出花墟 逐間問,一定搵到!
不過好似貴D,可能只買一隻算啦。
回復

carlyyau 發表於 2010-9-13 23:44:44 |顯示全部樓層
回復 13009# 花園仔

花老師,您好!睇咗您的種植心得(仲未睇晒),您對生命的熱愛,樂於分享的精神,我深受感動.我今天去淘寶网淘咗4個菜盆(明天到貨)又買咗培養土,沙,石礫(攰到得返半条人命)一於跟老師學種菜!請老師多多指教.我仲未買種籽呀,請問老師凱撒沙律除咗罗馬生菜,其他的菜叫咩名?(真失禮 )
回復

花園仔 發表於 2010-9-14 00:38:42 |顯示全部樓層
回復 13011# carlyyau

花老師,您好!睇咗您的種植心得(仲未睇晒),您對生命的熱愛,樂於分享的精神,我深受感動.
我今天去淘寶网淘咗4個菜盆(明天到貨)又買咗培養土,沙,石礫(攰到得返半条人命)一於跟老師學種菜!請老師多多指教.
我仲未買種籽呀,請問老師凱撒沙律除咗罗馬生菜,其他的菜叫咩名?(真失禮 )
=========================================

carly及大家好!
唔使咁客氣啵, 好嘢梗係要大家分享至開心架啦!
講起<凱撒沙律>好似好高級, 實際所用食材體菜菜方面剩係獨孤一味就OK嘞! 咪係<羅馬生菜>囉!
<羅馬生菜>體呢度栽種容易 -- 當然要氣候適宜啦, 冷涼天氣加上陽光燦爛就肯定種到美味嘅菜菜啦.
當然, 生菜類種植體控制水分方面細緻一啲, 所得出結果亦會令人欣喜架 -- 清甜爽脆, 百吃不厭嘅效果囉!

我特喜歡種及食<羅馬生菜>嘅, 近年所種植嘅幾個不同品種都好成功, 並不因種籽出處不同而有極大分別嘅.
種籽來源曾採用<衫兄>罐装散買種籽(種籽粉紅色有農藥保護 -- 如作絕對有機種植則唔相配, 認証問題卦).
<乜平記>膠袋散装種籽(無添加農藥保護), 亦有用外國紙袋種籽包, 雖外形少少不同但結果都唔錯架!
幾種種籽體購買時注意 --
<衫兄>罐装散買種籽, 會體當造時間至開罐散賣, 種籽新鮮發芽率幾高, 菜形美, 好食!
<乜平記>膠袋散装種籽, 隨時等你買, 種籽新鮮度未詳, 影響對發芽率推算, 但都好食嘅!
外國紙袋種籽包, 多體花墟啲舖揾囉, 都係嗰幾隻熱門牌子, 唔錯架!
回復

花園仔 發表於 2010-9-14 00:57:28 |顯示全部樓層
回復 13010# tommysze8
唔該哂,揾日出花墟 逐間問,一定搵到!
不過好似貴D,可能只買一隻算啦。
=====================

唔使客氣! 慢慢揾囉!
如嫌貴嘅亦可上網查尋格, 隨時揾到合心水都未定架!
雙管齊下啦! 到時有乜唔明咪問啦睇吓幫唔幫到你囉!
回復

花園仔 發表於 2010-9-14 01:12:23 |顯示全部樓層
晚安!

<白花蛇舌草>與<傘房花蛇舌草>仲未分得出呀!

回復

carlyyau 發表於 2010-9-14 11:32:42 |顯示全部樓層
回復 13012# 花園仔

多謝老師咁詳盡的介紹.今晚放工去買.择個好日開檔!
回復

mono 發表於 2010-9-14 12:37:13 |顯示全部樓層
回復 13012# 花園仔
幾種種籽體購買時注意 --
<衫兄>罐装散買種籽, 會體當造時間至開罐散賣, 種籽新鮮發芽率幾高, 菜形美, 好食!
<乜平記>膠袋散装種籽, 隨時等你買, 種籽新鮮度未詳, 影響對發芽率推算, 但都好食嘅!
外國紙袋種籽包, 多體花墟啲舖揾囉, 都係嗰幾隻熱門牌子, 唔錯架!
=======================================
多謝老師提示!
回復

小寶 發表於 2010-9-14 14:17:01 |顯示全部樓層
回復 12992# 花園仔
小寶及大家早安!

俾定啲混合肥佢嘆吓啦! 遲啲陽光普照啲公花自然開架罅!
(其實好多人將木瓜種體地上由得佢自生自滅都結好多果架!)

==============================

花老師,

等左幾日,終於俾我等到喇~~~~
有兩隻木瓜b成長中
回復

goldenpath 發表於 2010-9-14 16:34:55 |顯示全部樓層
回復 14# 花園仔

蕃茄要摘芯,不要讓它向高發展,營養就會留給長出好 蕃茄了
回復

下午茶 發表於 2010-9-14 19:00:06 |顯示全部樓層
老師:
請你映多張鷹爪蕃薯葉,我想睇清楚D鷹爪蕃薯葉是什麼樣子,
回復

花園仔 發表於 2010-9-15 18:34:47 |顯示全部樓層
回復 13018# goldenpath

蕃茄要摘芯,不要讓它向高發展,營養就會留給長出好 蕃茄了
==================================

謝謝指教!  
回復