乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209556 19848
花園仔 發表於 2010-9-17 16:18:48 |顯示全部樓層

回復 13040# carlyyau
老師啲白蛇草,傘蛇草生得咁靚,我早排種咗啲崩大碗,全部駕崩了.
===================================

carly及大家好!

春夏係<傘房花蛇舌草>及<白花蛇舌草>生長期黎嘅,
到咗秋冬佢地進入休眠期架罅, 一般會開花結籽後逐漸乾枯,
等待下一個生長期嘅來臨, 週而復始....

我都栽種咗幾個不同品種嘅<崩大碗>, 佢又叫<積雪草>, 多生長高海拔地方,
低海拔地區生長嘅卻旺盛於春夏季, 两極反差咁大真係不可思議嘞!

栽種嘅高海拔品種由於天氣炎熱, 早早已經生長緩慢, 走莖稀少及弱勢....
我决定暫停栽種, 繼續本地原生種培養, 睇吓秋冬體人工種植時有乜反應啦!
前段時間我曾對人工種植<積雪草>採收後用一啲傳統或新方法去調制飲料,
希望從中揾到一啲有效配方可以幫到需要嘅人啫, 仲係沉迷中....

當你真係有興趣再種過咪出聲囉!

成長中嘅<白花蛇舌草>及<傘房花蛇舌草>你分得出嗎?

2010-09-17-6.jpg 2010-09-17-7K.jpg
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-17 16:27:17 |顯示全部樓層
回復 13041# 花園仔
老師
白花蛇舌草係咪比傘房花蛇舌草細棵啲同埋啲葉係咪細塊啲架?
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 16:34:43 |顯示全部樓層
以前曾推介俾大家嘅两種蕃薯葉<大葉>及<細葉>, 唔知仲有冇朋友種緊呢?
<大葉>雖然產量高及都幾好食, 但比較難種, 而家冇再種嘞!
栽種容易少病害而且好食嘅<細葉>品種仍然冇停止過....
盡管天氣咁差但佢仍然交出好成積呢!

露地栽種嘅<細葉>品種蕃薯葉現況:

2010-09-17-8.jpg 2010-09-17-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 16:48:43 |顯示全部樓層
回復 13042# 臭皮皮
老師
白花蛇舌草係咪比傘房花蛇舌草細棵啲同埋啲葉係咪細塊啲架?
==========================

哈哈, 我仲未搞得清楚呢(體呢盤嘢中)!

回復

臭皮皮 發表於 2010-9-17 19:36:42 |顯示全部樓層
回復 13044# 花園仔
老師
因為以前有個漁護署嘅朋友同我講,而我見到嘅白花蛇舌草係細棵啲,啲葉係瘦啲,而傘房花蛇舌草啲葉肥啲同大啲,
我都曾經攞過白花蛇舌草返屋企種,但係種唔生,我都好希望老師可以種到,因為真係好難揾,
祝你成功呀老師!
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 19:42:51 |顯示全部樓層

回復 13045# 臭皮皮
回復 13044# 花園仔
老師
因為以前有個漁護署嘅朋友同我講,而我見到嘅白花蛇舌草係細棵啲,啲葉係瘦啲,而傘房花蛇舌草啲葉肥啲同大啲,
我都曾經攞過白花蛇舌草返屋企種,但係種唔生,我都好希望老師可以種到,因為真係好難揾,
祝你成功呀老師!
===========================================

臭皮皮,
成功咗架罅! 下個星期會連同啲<乜乜乜椒>種籽寄俾<小寶>嘞!
你地留意<小寶>嘅帖子咪OK啦! 我都冇參與分享事項架! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 19:49:01 |顯示全部樓層
混種嘅<半邊蓮>及<傘房花蛇舌草>

回復

臭皮皮 發表於 2010-9-17 19:49:08 |顯示全部樓層
回復 13046# 花園仔
咁我係咪要去小寶度留定位呀?
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 20:10:53 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>到咗休眠期囉, 大多因開花結籽消耗咗本身能量引至體弱....
葉子變得細塊, 容易受病害侵入, 所以留翻啲做種外就明年再會囉!

2010-09-17-29.jpg 2010-09-17-30.jpg 2010-09-17-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 20:19:19 |顯示全部樓層
好多朋友想種蕃薯食, 挖出黎得啲咁大個, 又少....
哼! 得閒又唔反吓根! 即係只俾主莖根入泥, 其他藤蔓啲根唔俾佢掂泥, 明白馬!

2010-09-17-10.jpg 2010-09-17-11.jpg 2010-09-17-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-17 20:31:57 |顯示全部樓層
你睇, <積雪草>專門生體啲鬼鼠位, 半陰曬就最靚嘞,
體紅芽芋腳底生得幾密幾青綠!

仲有話俾阿<Mill>知: 傍晚挖咗芋仔囉! 中秋到囉啵!

2010-09-17-22.jpg 2010-09-17-23.jpg
回復

ILoveFlower 發表於 2010-9-18 17:01:37 |顯示全部樓層
老師好!用左好長時間, 我終於睇晒所有POST啦add6icon..... 睇左兩次, 所以時間比較長, 終於比我睇晒add4iconadd4icon

為左騰出空間種農業植物, 我今朝七點幾整理自己既小露台, 估唔到都整左兩個幾鐘....add5icon
回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:02:09 |顯示全部樓層
回復 13052# ILoveFlower

老師好!用左好長時間, 我終於睇晒所有POST啦..... 睇左兩次, 所以時間比較長, 終於比我睇晒

為左騰出空間種農業植物, 我今朝七點幾整理自己既小露台, 估唔到都整左兩個幾鐘....
==================================

KitKit及大家好!
嘩! 仲睇咗两次添牙! 你咁有耐性一定可以種到靚花花啦!
農業植物體初初種植時係用多咗時間啲嘅,
當掌握到種植技巧時就會得心應手, 事半功倍架罅!

準備為花槽栽種嘅<雷公鑿>苦瓜育苗.

回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:04:01 |顯示全部樓層
直播嘅<荷蘭豆>苗苗

回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:07:02 |顯示全部樓層
更生完成嘅其中一盤普通<綠薄荷>, 等緊佢整薄荷茶及炒蛋架!

回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:12:20 |顯示全部樓層
青瓜幾好生養吖! 出咗乜嘢問題? 一頭霧水!

而家仲有好多瓜仔啵!

回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:14:51 |顯示全部樓層
<長豆角>就差啲嘞, 近來雖然仲猛咁開花結豆, 但變得短切切嘞....

回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:22:04 |顯示全部樓層
<秋石斛>幾清秀架勝在衿睇囉!

回復

花園仔 發表於 2010-9-18 20:29:11 |顯示全部樓層
木瓜開始膨大嘞, 但係趕唔切中秋食囉!

2010-09-16-9.jpg 2010-09-16-10.jpg
回復

小寶 發表於 2010-9-18 23:15:31 |顯示全部樓層
回復  花園仔
咁我係咪要去小寶度留定位呀?
臭皮皮 發表於 2010-9-17 07:49 PM

請留意小寶天地帖文, 收到種子後我會通知大家~
回復