乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209561 19848
花園仔 發表於 2010-9-15 18:40:40 |顯示全部樓層
回復 13017# 小寶
花老師,

等左幾日,終於俾我等到喇~~~~
有兩隻木瓜b成長中
=========================

小寶及大家好!

當木瓜樹結到一個瓜瓜跟住會結好多好多瓜瓜架罅!

呢棵種體中型龍缸(應種體大型龍缸較好)嘅木瓜樹有花冧囉!   

回復

花園仔 發表於 2010-9-15 18:52:50 |顯示全部樓層
回復 13015# carlyyau
多謝老師咁詳盡的介紹.今晚放工去買.择個好日開檔!
============================

carly好!
唔使客氣! 我今日體花墟都買咗<沙律生菜>種籽啵!
係我過去種開嘅<克里特島素食>中嘅各式種類呢,
希望今年都好成積啦!

又, <乜乜乜椒>四日終於發芽囉!

回復

花園仔 發表於 2010-9-15 19:05:18 |顯示全部樓層
回復 13019# 下午茶
老師:
請你映多張鷹爪蕃薯葉,我想睇清楚D鷹爪蕃薯葉是什麼樣子,
==================================

下午茶:
我嘅<鷹爪蕃薯葉>呢幾年體朋友圈內傳得好快, 差唔多大部份壇友都種緊啦!
有啲唔係嘅, 佢地靠睇樣相似跟本就不同調, 啲葉樣子好似人嘅指紋咁複雜點對亞....
你可以問<小寶><積媽><等>老友記取樣格, 我嗰啲啱啱更新中, 嘻嘻!

更新中嘅<鷹爪蕃薯葉>

回復

小寶 發表於 2010-9-15 19:50:12 |顯示全部樓層
回復 13021# 花園仔

等左幾日,終於俾我等到喇~~~~
有兩隻木瓜b成長中
=========================

小寶及大家好!

當木瓜樹結到一個瓜瓜跟住會結好多好多瓜瓜架罅!

呢棵種體中型龍缸(應種體大型龍缸較好)嘅木瓜樹有花冧囉!     

===============================
花老師好!
小寶好期待掛滿瓜瓜嘅時刻呀!
小寶種左3棵, 其中2棵已經開花,另外一棵還是很瘦弱,要幫佢補一下喇~~
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-15 22:37:48 |顯示全部樓層
回復 13023# 花園仔

add7icon  我都更新緊啊!
回復

花園仔 發表於 2010-9-15 23:11:42 |顯示全部樓層
小寶, Alison好!

<雷公鑿>苦瓜開始膨大嘞, 遲啲就....

2010-09-15-5.jpg 2010-09-15-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-15 23:15:04 |顯示全部樓層
趁天氣稍為涼快啲移種蕃茄苗先....

2010-09-15-8.jpg 2010-09-15-7.jpg 2010-09-15-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-15 23:17:27 |顯示全部樓層
用種籽種嘅<羅勒>開始標橫丫囉!

回復

花園仔 發表於 2010-9-15 23:30:22 |顯示全部樓層

今朝發現觀察中嘅<白花蛇舌草?>試驗,
有好多苗苗俾雀雀啄食葉片, 一般嘅<傘房花蛇舌草>啲雀雀唔偷架!
所以又加深認証係<白花蛇舌草>嘅機會嘞!

仲有:
<傘房花蛇舌草>葉脈深
<白花蛇舌草>葉脈淺

回復

grand 發表於 2010-9-16 08:20:04 |顯示全部樓層
老師,我又有問題請教你.我睇種植生長日係計由生長點計,如茄子是不是它生過左150日後,就要翻土啦?
回復

muitau 發表於 2010-9-16 10:10:10 |顯示全部樓層
回復 13023# 花園仔
我嘅<鷹爪蕃薯葉>呢幾年體朋友圈內傳得好快, 差唔多大部份壇友都種緊啦!
======================================
早呀老師早呀各位,
梗係啦,鷹瓜又滑又林又易種,多得你發放出黎,正正正!
回復

carlyyau 發表於 2010-9-16 11:20:03 |顯示全部樓層
回復 13022# 花園仔

老師.您好!我的鬼椒仲未發芽呀.計落都有5日了.沮喪!沙律菜我都落咗種了,我係 X正記買GA.我尋日買咗個日本南瓜煮餸.啲瓜仔我種咗5粒,唔知得唔得.希望有得食啦!見到您的花園真係恨死隔離.
回復

下午茶 發表於 2010-9-16 13:04:35 |顯示全部樓層
老師:
我呢棵都幾似<鷹爪蕃薯葉>朋友比我的,現在插支,希望多種幾條,
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-16 13:34:09 |顯示全部樓層

回復 13025# alilovebyj
老師 , ALISON 及大家好~~~
我D蕃薯苗今晚都會更新呢~~ 不過仲有相0既~~ 貼左響我帖度喇~~
回復

花園仔 發表於 2010-9-16 13:38:24 |顯示全部樓層
回復 13033# 下午茶
老師:
我呢棵都幾似<鷹爪蕃薯葉>朋友比我的,現在插支,希望多種幾條,
===================================

下午茶,
回答你前請你再睇吓我點回復你嘅:

有啲唔係嘅, 佢地靠睇樣相似跟本就不同調, 啲葉樣子好似人嘅指紋咁複雜點對亞....

=======================================================

如果唔係正體跟本冇可能相同嘅, DNA唔同吖馬!
嗱! 冇所謂啦, 好食又容易栽種咪OK啦, 使乜計較似唔似吖!
回復

花園仔 發表於 2010-9-16 13:50:10 |顯示全部樓層

妹頭, 積媽及大家好!

當大家為<鷹爪蕃薯葉>更新時, 佢已經被COPY過N次架罅!

佢生命力強韌, 點搞佢都得架, 唔使幾耐又綠油油一片囉!

皇冠牌<綠薄荷>都係打不死架!

回復

花園仔 發表於 2010-9-16 14:11:47 |顯示全部樓層
回復 13032# carlyyau

老師.您好!我的鬼椒仲未發芽呀.計落都有5日了.沮喪!沙律菜我都落咗種了,我係 X正記買GA.
我尋日買咗個日本南瓜煮餸.啲瓜仔我種咗5粒,唔知得唔得.希望有得食啦!見到您的花園真係恨死隔離.
======================================

carly好!
唔使心急啵, 跟據壇上啲朋友佢地嘅鬼椒發芽時間有啲都成十日架!
其實種籽發芽時間長短要睇吓種籽質量, 栽種環境及條件架,
有時你做足曬嘢, 俾最好環境及條件佢都冇用架, 佢受唔起都會嘅!
好似我嗰啲椒椒, 因要送俾大家所以要先試播, 我只係用嗰隻最奀嘅用黎試架咋!
用普通泥或溝德國花泥, 首批四日發芽, 跟住同你嗰日下種籽, 而家有一粒發芽洛!

我啲<沙律生菜>過多幾日就落種籽嘞, 睇吓發苗成點囉, 有好嘢會通知你架!

<日本南瓜>啲核多數可以成功發苗嘅, 不過要揾定地方招呼佢地至得, 都幾大棵架!

2010-09-16-1.jpg 2010-09-16-1Ks.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-16 14:29:10 |顯示全部樓層
回復 13030# grand
老師,我又有問題請教你.我睇種植生長日係計由生長點計,如茄子是不是它生過左150日後,就要翻土啦?
==========================================
grand,
任何植物都有佢獨有嘅生命週期, 長短係有分別嘅!
生長期係該植物由發芽到碩大到某段時間後暫停活動止,
期後便進入休眠期, 待休養生息後再從新出發囉!

即係話, 茄子嘅生命週期頗長, 如生長期係150日過咗呢段日子就進入休眠期啦!
你點做自己决定囉, 留/唔留, 有眼睇架馬, 又老又殘留都冇用, 壯碩有前途咪....
回復

grand 發表於 2010-9-16 15:11:54 |顯示全部樓層
老師,多謝指教,THX
回復

carlyyau 發表於 2010-9-16 23:43:50 |顯示全部樓層
老師啲白蛇草,傘蛇草生得咁靚,我早排種咗啲崩大碗,全部駕崩了.
回復